Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМВКурсР (Господарське право_2011).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
385.54 Кб
Скачать

МВС УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра правового забезпечення господарської діяльності

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор з навчальної та

методичної роботи

_____________ ________________

(підпис) (П.І.Б.)

_______________

(дата, місяць, рік)

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ з дисципліни

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО

Галузь знань 0304 ПРАВО

Напрям підготовки (спеціальність) 8.03040201 ПРАВОЗНАВСТВО

Спеціалізація ЮРИСТ – СПЕЦІАЛІСТ

Освітньо-кваліфікаційний рівень БАКАЛАВР

Форма навчання ДЕННА

м. Харків

2011

Передмова

________________________________________________________

(рекомендації Методичної ради ХНУВС)

Методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

____________________ Протокол № ___

______________________________________________________

(рекомендації Вченої ради ННІ)

Вченою радою навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

____________________ Протокол № ___

Рецензенти:

  • завідувач кафедрою правового регулювання економіки Харківського національного економічного університету к.ю.н., доцент В.В. Сергієнко;

  • начальник кафедри цивільного права та процесу Харківського національного університету внутрішніх справ, к.ю.н., доцент В.А. Кройтор.

Господарське право: методичні вказівкі щодо виконання курсових робот / Розробники: - Жорнокуй Ю.М. - канд. юрид. наук, доцент кафедри правових основ підприємницької діяльності ННІПМК ХНУВС (загальне керівництво, вступ; теми 1, 10, 11, 14, 18, 19, 21, 25, 29); Карчевський К.А. – канд. юрид. наук., доцент кафедри правових основ підприємницької діяльності ННІПМК ХНУВС (теми 2, 3, 4, 5, 20, 22); Полтавський О.В. – канд. юрид. наук, доцент кафедри правових основ підприємницької діяльності ННІПМК ХНУВС (теми 6, 7, 15, 16, 26, 27, 30); Сядристий А.О. – старший викладач кафедри правових основ підприємницької діяльності ННІПМК ХНУВС (теми 8, 9, 12, 13, 17, 23, 24, 28) – Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2010. – с.

Затверджено

на засіданні Вченої ради Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

« » _________ 2010 р.

Протокол №

Затверджено

на засіданні кафедри правових основ підприємницької діяльності Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

« » _________ 2010 р.

Протокол №

© Жорнокуй Ю.М. та інш.

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2011.

ВСТУП

Навчальна дисципліна "Господарське право" розрахована на поглиблене вивчення правовідносин, що виникають в процесі здійснення господарювання, тверде опанування правовим механізмом їх регулювання, отримання необхідних навиків кваліфікації господарської діяльності та захисту майнових, особистих немайнових прав, організаційних та управлінських відносин.

Однією з форм опанування та закріплення знань вказаною навчальною дисципліною є підготовка курсової роботи з певного напрямку правового регулювання господарської діяльності та захист прав суб’єктів відповідних правовідносин. Через досконале виявлення та пізнання конкретного питання чи теми досягається можливість поглибленого засвоєння суміжних інститутів.

Під час написання курсової роботи варто уважно слідкувати за змінами чинного законодавства та публікаціями в періодичних виданнях з проблем здійснення та регулювання господарської діяльності.

Підготовка роботи має починатися із глибокого засвоєння питань теми на рівні навчальної літератури, вивчення нормативного масиву, додаткової літератури, судової та адміністративної практики. При необхідності рекомендується звертатись за консультацією на кафедру.

Під час написання курсової роботи варто звернути увагу на її оформлення, яке повинно бути акуратним і містити:

1) план, який визначає предмет дослідження, вказує доцільність дослідження та його структуру, дає короткий огляд літератури, яка використана;

2) основна частина, що підрозділяється на розділи;

3) висновки, рекомендації;

4) довідкову частину, що включає титульний лист, анотацію, список використаної літератури;

5) додаток – таблиці, зразки документів, рішення судових органів.

Тема курсової роботи обирається в залежності від номеру прізвища студента за списком у групі.

Загальний обсяг курсової роботи (окрім третьої частини) повинен бути не менше 25-30 сторінок машинописного тексту (полуторний інтервал, 14 кегль, шрифт Times New Roman, параметри сторінки: ліве поле – 25 мм, всі інші – 20 мм) на аркушах стандартного типу А4, сторінки курсової роботи нумеруються.

В розгорнутому вступі слід звернути увагу на актуальність вибраної теми, рівень її дослідження у наукових статтях, монографіях, проводиться їх аналіз і оцінка.

Основна частина (зміст роботи) передбачає обов’язкове використання фактичного матеріалу з детальним аналізом законодавства.

Висновки щодо проведеного дослідження у формі власної точки зору щодо певного нормативно-правового акту (його статей), власних пропозицій чи констатації особистого бачення стану законодавства за обраною проблематикою. Не припускається виписування абзаців і речень із різних підручників.

Робота повинна мати самостійний характер, повністю розкривати зазначені питання плану.

Готова і належним чином оформлена курсова робота подається в деканат у встановлені терміни, але не пізніше ніж за місяць до початку відповідної сесії. При поданні роботи в період сесії кафедра не гарантує її рецензування у встановлені терміни із всіма наслідками, що випливають з цього.

Зареєстрована та подана на кафедру робота рецензується у семиденний строк з моменту одержання її викладачем. У рецензії вказуються як позитивні, так і негативні аспекти роботи, окремо зазначаються питання, що виносяться на захист. Проте під час захисту комісія має право задавати інші питання за обраною проблематикою (темою).

Під час захисту автор курсової роботи повинен давати чіткі та аргументовані відповіді, роботи пояснення за зауваженнями. Після цього знання оцінюються колегіально з виставленням відповідної оцінки.

Підставами для повернення роботи на доопрацювання є:

1) робота не має самостійного характеру (суцільне списування із літературних джерел, абсолютна тотожність з роботою іншого автора);

2) подання на рецензію ксерокопії (копії) роботи;

3) наявність грубих теоретичних помилок;

4) використання законодавства, яке втратило чинність або ж невикористання норм права взагалі;

5) не розкриття хоча б одного з питань передбачених планом курсової роботи;

6) не правильне оформлення курсової роботи щодо вимог передбачених методичними рекомендаціями;

7) відсутність практичної частини роботи або додатків до неї.

Доопрацьовані чи повністю перероблені роботи повертаються для рецензування обов’язково разом із попередньою роботою та рецензією на неї.

ЗМІСТ

Тема 1. Підприємницька діяльність та господарське право: законодавчий та доктринальний підходи.

План.

Вступ.

1. Поняття та ознаки підприємництва.

2. Види господарської діяльності.

3. Принципи господарювання та принципи підприємницької діяльності: їх характеристика та співвідношення.

4. Поняття, ознаки та тлумачення господарського права.

5. Місце господарського права в системі права України.

Висновки.

Методичні вказівки.

Аналіз першого питання передбачає розгляд законодавчого закріплення поняття "підприємництво" (ст. 42 Господарського кодексу України (далі – ГК України) та його ознак, які, в більшому ступені, стосуються доктринального підходу до визначення такої категорії. Автору курсової роботи необхідно провести аналіз точок зору викладених в юридичній літературі стосовно поняття та ознак підприємництва.

Під час розгляду другого питання автору слід звернути увагу на законодавче закріплення видів господарської діяльності, а також точки зору вчених-юристів висловлені в юридичній літературі. При цьому чітко треба вказувати критерії поділу видів господарської діяльності та надавати характеристику кожного окремого виду господарювання.

Досліджуючи третє питання необхідно звернути увагу на принципи господарювання (ст. 6 ГК України) та принципи підприємництва (ст. 44 ГК України), провести їх порівняльний аналіз та зробити власні висновки. При цьому автор повинен дати характеристику кожному з таких принципів, що повинно ґрунтуватися на положеннях законодавства, яке діє на момент написання курсової роботи.

Висвітлення четвертого питання передбачає розгляд автором курсової роботи точок зору вчених-юристів. Необхідно приводити приклади таких точок зору з обов’язковим посиланням на відповідний навчальний посібник або монографічне видання. При цьому необхідно провести аналіз означених наукових позицій і викласти власне бачення поняття господарського права та його ознак.

Розгляд п’ятого питання передбачає проведення системного аналізу системи права України. З метою з’ясування місця господарського права в такій системі необхідно дослідити зв’язок та співвідношення норм господарського права з нормами інших галузей права України. При цьому обов’язково звернути увагу на зв’язок з конституційним, цивільним, адміністративним, трудовим та іншими галузями права.

Тема 2. Господарські правовідносини та їх характеристика.

План.

Вступ.

1. Поняття, види та елементи господарських правовідносин.

2. Об’єкти господарських правовідносин.

3. Суб’єкти господарських правовідносин.

4. Підстави виникнення господарських правовідносин.

Висновки.

Методичні вказівки.

Розкриття першого питання теми у значній мірі пов’язується із знаннями базових положень теорії права про правовідносини, а також відповідних положень цивільного права, які стосуються поняття цивільних правовідносин, їх видів, елементів та загальної характеристики. Розгляд першого питання також передбачає врахування відповідних положень адміністративного права, які стосуються питань, пов’язаних з адміністративними (управлінськими) правовідносинами взагалі, та з загальними засадами управління економікою, зокрема. Після проведення відповідного аналізу автор повинен визначити поняття господарських правовідносин.

Зауважимо, що аналіз вказаних вище положень та запропоноване автором поняття господарських правовідносин дозволять визначити й відповідні їх види. У даному разі слід відмітити, що залежно від обраної правової позиції виділення тих чи інших видів господарських правовідносин може бути різним. Крім того, аналіз положень теорії права дозволить виокремити елементи господарських правовідносин.

Під час написання другого питання автору слід з’ясувати тлумачення категорії "об’єкт правовідношення". При цьому, слід торкнутися співідношення понять "об’єкт правовідношення" та "об’єкт права". Також необхідно дослідити позиції прихильників так званих "моністичних" та "плюралістичних" теорій об’єкту правовідношення, проаналізувати їх та визначити власне поняття об’єкту господарського правовідношення.

Під час виділення видів та здійсненні правової характеристики змісту об’єктів господарських правовідносин, насамперед, слід звернутися до відповідних положень ГК України та Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) щодо видів об’єктів господарського та цивільного права, та вказати, які з відповідних об’єктів є об’єктами суспільних відносин, які виникають під час здійснення господарської діяльності та які вони при цьому мають особливості.

Під час характеристики третього питання слід звернутися до положень ГК України та проаналізувати їх особливості щодо учасників господарських відносин. При цьому основну увагу слід приділити суб’єктам господарювання (підприємцям). Крім того, необхідно проаналізувати правове становище засновників юридичних осіб та вказати власну позицію щодо їх віднесення до підприємців.

Під час аналізу правового становища фізичних осіб-підприємців слід з’ясувати підстави, момент виникнення та припинення, а також зміст підприємницької правоздатності. Особливу увагу слід приділити встановленим випадкам обмеження фізичних осіб у праві на заняття підприємництвом.

Розгляд юридичних осіб, як суб’єктів підприємництва, передбачає з’ясування їх поняття та ознаки, а також види, охарактеризувати підприємницьку правоздатність та дієздатність комерційних юридичних осіб.

При характеристиці четвертого питання необхідно вказати що є підставами виникнення правовідносин взагалі, та на підставі попереднього аналізу, який зроблений в цій роботі, вказати, які саме юридичні факти можуть бути підставами виникнення господарських правовідносин. При цьому необхідно визначити, які юридичні факти можуть виникати в сфері господарювання, однак не породжують господарські правовідносини.