Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ТДП_ДЕК_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
164.86 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

Харківський національний університет внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра теорії і історії права

ПРОГРАМА ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНУ

з дисципліни Теорія держави і права

Галузь знань 0601 «Право»

Напрям підготовки (спеціальність) 6.060100 «Правознавство»

Спеціалізація Господарчо-правова

Освітньо-кваліфікаційний рівень Бакалавр

м. Харків

2011 р.

УХВАЛЕНО

Методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

08.02.2011 р. Протокол № 2

УХВАЛЕНО

Вченою радою навчально-наукового

інституту права та масових комунікацій

18.01.2011 р. Протокол № 5

Рецензенти:

доцент кафедри державно-правових дисциплін юридичного факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Кармазина, к.ю.н. Червяцова А.О., начальник кафедри теорії та історії держави і права ХНУВС, к.ю.н., доцент Погрібний І.М.

Програма для складання державного екзамену з дисципліни „Теорія держави і права”. – Харків, Харківський національний університет внутрішніх справ, 2007.

Розробники: Скакун О.Ф., Зайцев Л.О., Шульга А.М., Волошенюк О.В., Письменицький А.А., Холод Ю.А., Погорєлов Є.В., Шестак В.С., Бурдін М.Ю.

© Зайцев Л.О., 2007

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2007

Програма курсу теорія держави і права Розділ 1. Вступ до теорії держави та права

Тема 1.1. Предмет і методологія теорії держави та права.

Становлення, загальнотеоретичної науки про державу та право. Філософія права та енциклопедія права як її попередники. Наступність у розвитку загально-теоретичних державно-правових знань. Внесок мислителів України у розвиток загально-теоретичного вчення про державу та право. Роль вчених-юристів України у визначенні предмету і структури теорії держави і права як науки і навчальної дисципліни.

Предмет теорії держави та права. Розрізнення понять, “об’єкт” і “предмет” теорії держави та права. Особливості предмету теорії держави та права як науки.(і процесу їх створення.) “ Теорія держави” і “теорія права”, їх відмінність і єдність.

Методологія теорії держави та права. Метафізика, діалектика (матеріалістична та ідеалістична), ідеалізм (об’єктивний та суб’єктивний), матеріалізм (об’єктивний та суб’єктивний), у пізнанні державно-правових явищ. Логічні прийоми загально-теоретичного пізнання держави і права (аналіз, синтез, індукція, дедукція тощо).

Загально-наукові методи пізнання держави і права: формально-логічний метод, соціологічний метод, системно-структурний метод, конкретно-історичний метод, статистичний метод тощо). Частно-наукові методи пізнання держави і права (метод порівняльного правознавства, метод техніко-юридичного аналізу, метод конкретизації, метод інтерпретації тощо).

Склад теорії держави і права, її головні наукові напрями. Структура теорії держави і права як навчальної дисципліни. Понятійний апарат теорії держави і права. Гуманізація загально-теоретичного наукового знання про державу і право. Завдання теорії держави і права як науки і учбової дисципліни.