Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Крим проц-1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

138

Міністерство внутрішніх справ україни

Харківський національний університет внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра кримінального процесу та криміналістики

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ І ПРАКТИЧНИХ ТА САМОСТІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ

з дисципліни

КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС

Галузь знань 0304 ПРАВО

Напрям підготовки (спеціальність) 6.030401 ПРАВОЗНАВСТВО

Спеціалізація ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВА

Освітньо-кваліфікаційний рівень БАКАЛАВР

Форма навчання ДЕННА, ЗАОЧНА

м. Харків

2012

Передмова

Рекомендовано до друку

Методичною радою Харківського національного університету внутрішніх справ

„____” ________2012 року

Протокол №______

Ухвалено

Вченою радою Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

„____” _____________ 2012 року

Протокол № ______

Рецензенти:

Фомін С.Б. - к.ю.н., доцент, доцент кафедри кримінального процессу Національного університету «Юридична академія імені Ярослава Мудрого».

Голубов А.Є. – к.ю.н., доцент, заступник начальника факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства та дізнання з навчально-методичної роботи Харківського національного університету внутрішніх справ.

Кримінальний процес: навчально-методичні матеріали до семінарських, практичних занять та самостійної роботи / Розробники: д.ю.н. Пчолкін В.Д., к.ю.н., доцент Каткова Т.В., к.ю.н., доцент Янович Ю.П., к.ю.н. Соловйова-Полудніцина О.Є. – Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012. – с.

Ухвалено

на засіданні кафедри кримінального процесу та криміналістики

ННІПМК ХНУВС

9.11.2011 року

Протокол № 7

© Пчолкін В.Д., Каткова Т.В., Янович Ю.П., Соловйова-Полудніцина О.Є. 2012

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012

1. Загальні методичні вказівки

Навчальна дисципліна “Кримінальний процес”, яка викладається студентам 3 курсу ННІПМК ХНУВС, є однією з основних дисциплін, передбачених для обов’язкового вивчення при підготовці фахівців у вищих навчальних закладах освіти України юридичного профілю.

Засвоєння студентами теоретичних засад кримінально-процесуального права і практики його застосування становить фундамент професійної підготовки працівників судових та правоохоронних органів, правозахисних установ, юрисконсультів організацій та підприємств і є невід’ємною умовою для їх подальшої успішної діяльності, як юристів.

Навчальна дисципліна має предметом вивчення передбачений законом порядок провадження у кримінальних справах. Передбачає опанування певним інструментарієм науки кримінального процесу, вивчення предмету науки кримінального процесу і головних її категорій та зв’язку науки кримінальний процес з іншими галузями права, принципів кримінально-процесуальної діяльності і правового статусу її суб’єктів, порядку порушення та розслідування кримінальних справ, порядку провадження справ у суді першої інстанції, порядку перегляду вироків, постанов та ухвал суду, порядку розгляду питань, що виникають при виконанні вироків.

«Кримінальний процес» як навчальна дисципліна ґрунтується на базі науки кримінального процесу, кримінально-процесуального права і практики його застосування судами, прокуратурою, органами дізнання, слідчими, адвокатами.

Метою викладання кримінального процесу є розкриття його значення в забезпеченні захисту особи, її прав і свобод, власності, а також прав підприємств, установ і організацій від злочинних посягань і тим самим в зміцненні законності і правопорядку, охороні інтересів держави і суспільства.

Курс кримінального процесу України поділяється на дві частини: загальну і особливу.

У загальній частині розглядаються основні вихідні положення: походження, призначення та історичні форми кримінального процесу України, правовий статус суб’єктів кримінально-процесуальної діяльності, теорія доказів, заходи кримінально-процесуального примусу, строки та судові витрати.

На основі цих фундаментальних положень в особливій частині курсу вивчається рух кримінальної справи по всіх стадіях кримінального процесу: починаючи з порушення кримінальної справи і закінчуючи стадією перегляду рішень в порядку виключного провадження; особливості провадження з окремих категорій кримінальних справ про злочини та суспільно небезпечні діяння; міжнародно-правові і порівняльно-правові аспекти кримінального судочинства.

Викладання курсу кримінальний процес здійснюється на основі лекцій, шляхом проведення практичних занять з використанням колоквіумів, ділових ігор тощо.

Контроль за вивченням студентами дисципліни здійснюється шляхом:

  • опитування студентів на практичних заняттях;

  • вирішення ними та обговорення конкретних задач за вивченою темою;

  • проведення контрольних робіт з окремих тем;

  • проведення тестування;

  • проведення заліків та іспитів.