Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
админ.отв...docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
65.58 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

Харківський національний університет внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

з дисципліни «Адміністративна відповідальність»

Галузь знань 0304 ПРАВО

Напрям підготовки (спеціальність) 6.030401 ПРАВОЗНАВСТВО)

Освітньо-кваліфікаційний рівень БАКАЛАВР

Форма навчання: денна та заочна

м. Харків

2012 рік

ПЕРЕДМОВА

_________________________________

(рекомендації Методичної ради ХНУВС)

Методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

___________________ Протокол № _______

(дата, місяць, рік )

__________________________________

(рекомендації Вченої ради ННІ)

Вченою радою навчально-наукового

інституту ______________________

(назва ННІ)

___________________ Протокол № _______

(дата, місяць, рік )

Рецензенти:

Завідувач кафедри правового забезпечення господарської діяльності ННІПМК ХНУВС

доктор юридичних наук, професор Гетманець О.П.

Завідувач кафедри правового регулювання економіки Харківського національного економічного університету, кандидат юридичних наук, професор Сергієнко В.В.

Адміністративна відповідальність: навчально-методичні матеріали до семінарських занять/

Розробники: к.ю.н. Книш В.І., к.ю.н., доц. Андрєєва О.Б., к.ю.н. Бараш Є.Ю., к.ю.н., проф. Безсмертний О.К., к.ю.н., доц.. Гуменюк В.А., к.ю.н. Кікінчук В.Ю., к.ю.н., доц. Панов І.О. к.ю.н. Новіков В.В., Семіног О.О., Шишленко В.Г. – Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012 рік

© к.ю.н. Книш В.І., к.ю.н., доц. Андрєєва О.Б., к.ю.н. Бараш Є.Ю., к.ю.н., проф. Безсмертний О.К., к.ю.н., доц.. Гуменюк В.А., , доц. Панов І.О., к.ю.н. Кікінчук В.Ю., к.ю.н. Новіков В.В.,Семіног О.О., Шишленко В.Г. /2012 рік

© Харківський національний університет внутрішніх справ

Дисципліна «Адміністративна відповідальність» призначена для студентів Харківського національного університету внутрішніх справ освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр за напрямом підготовки 6.030401 «Право», які опанували основи теорії держави та права, цивільного право, адміністративного права та інших фундаментальних дисциплін.

Адміністративна відповідальність виконує високу профілактичну роль у попередженні як проступків, так і злочинів, оскільки їх об’єкт часто співпадає. Законодавчу основу для прийняття актів, що регулюють питання встановлення адміністративної відповідальності, становить Конституція України, яка має найвищу юридичну силу. Адміністративна відповідальність регулюється багатьма нормативними актами, які в сукупності складають законодавство про адміністративні правопорушення. До його системи входять законодавчі і підзаконні акти, норми, що включені до Кодексу України про адміністративні правопорушення, і ті, що до нього віднесені.

Роль адміністративної відповідальності у боротьбі з правопорушеннями постійно зростає, збільшується кількість складів адміністративних правопорушень, більш суворими стали санкції за проступки. Встановлюється відповідальність за дії, які раніше взагалі не належали до правопорушень (неповага до суду, корупція, порушення податкового законодавства, недобросовісна конкуренція та ін.).

Метою вивчення даної навчальної дисципліни є оволодіння студентами системою знань адміністративно-правової спрямованості, засвоєння понять та ознак фундаментальних інституцій адміністративної відповідальності.