Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Metodichka_DAI

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
734.74 Кб
Скачать

ГО «По боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю»

Департамет по боротьбі з корупцією та незаконноюдіяльністю в органаx ДАІ

Методичні матеріали

«Боротьба з корупцією та незаконною діяльністю в органаx ДАІ»

Книга 1

2014 р.

ГО «По боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю» є громадською організацією, що має статут юридичної особи та легалізована у встановленому законодавством порядку. Діяльність нашої організації спрямована на сприяння в установленому порядку боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю, громадський контроль за дотриманням Конституції та законів України посадовими особами державних органів влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, прокуратурою та судами та захист прав і законних інтересів членів Організації.

Нашим основним завданням є не виявлення факту корупційного діяння чи незаконної діяльності, а їх попередження.

Кожен член нашої Організації має змогу безпосередньо приймати участь у боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю. Організація гарантує кожному своєму члену індивідуальну підтримку всієї Організації.Ми захищаємо законні інтереси своїх членів по всій території України.

Враховуючи той факт, що корупція та незаконна діяльність охопили всі сфери нашого життя, в структурі організації створені департаменти, що займаються реалізацією основних статутних завдань у відповідних галузях.

«Департамент по боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю в органах ДАІ»,

займається попередженням корупційних та незаконних діянь в органах Державної автомобільної інспекції.

Водії, що є членами Організації, отримують підтримку впливової організації, що захищає їх інтереси. Нами розроблені програми, що спрямовані на захист водіїв від незаконних дій прцівників ДАІ та вимагання ними хабарів. Відкриті телефонні лінії, зателефонувавши на які, можна передати інформацію про вчинення працівниками ДАІ правопорушень та отримати інформацію про наступні дії водія, спрямовані на недопущення подальшого вчинення працівником ДАІ незаконних дій.

Організація співпрацює з провідними всеукраїнськими сервісними компаніями. В разі виникнення екстреної ситуації (наприклад ДТП, поломка автомобіля, тощо) члени нашої організації мають змогу отримати допомогу у виді виклику ДАІ, міліції, швидкої допомоги, МНС, евакуатора, таксі в будь якому куточку нашої держави.

При порушенні ПДР, член організації, який вчинив адміністративне правопорушення, може бути звільненим від адміністративної відповідальності з передачею матеріалів на розгляд до нашої Організації, якщо з урахуванням характеру вчиненого правопорушення і особи правопорушника, до нього доцільно застосувати захід громадського впливу, що передбачено ст. 21 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Жодного хабара - діємо лише в рамках Закону!

1

Зупинка транспортного засобу на вимогу працівників ДАІ.

Згідно ст. 33 Конституції України «кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування… за винятком обмежень, які встановлюються законом», також ст. 60 Коституції Україи встаовлено, що «Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність».

Відповідно до п.13.1 Наказу МВС №111 від 27.03.2009 «Про затвердження Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС» (надалі Інструкція) «підставою для зупинення транспортних засобів є:

1.Порушення ПДР водіями.

2.Відсутності номерного (них) знака (ів) на транспортному засобі або наявності номерного знака, який не відповідає встановленим вимогам, закріплений у не встановленому для цього місці, закритий іншими предметами чи забруднений, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів

3.Наявність ознак, які свідчать про технічну несправність транспортного засобу.

4.Наявність даних, що свідчать про причетність транспортного засобу, його водія, пасажирів або вантажу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, злочину чи адміністративного правопорушення.

5.Перебування транспортного засобу в розшуку, наявність даних про використання транспортного засобу з протиправною метою.

6.Необхідність опитування водія чи пасажирів про обставини скоєння ДТП, адміністративного правопорушення, злочину, свідками якого вони є або могли бути.

7.Необхідність залучення водія транспортного засобу для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або працівникам міліції чи як свідка при оформленні протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод.

8.Проведення цільових заходів (операції, відпрацювання, оперативні плани) для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом, документів на транспортний засіб.

9.Виконання рішень уповноважених на те державних органів про обмеження чи заборону руху.

10.Якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху.

11.Порушення визначеного порядку встановлення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

На вимогу працівника ДПС, водій повинен зупинитись (п.2.4 ПДР), з дотриманням вимог п. 15.9 ПДР«зупинка забороняється:

а) на залізничних переїздах; б) на трамвайних коліях (крім випадків, обумовлених пунктом 15.8 цих Правил);

в) на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, а також у тунелях; г) на пішохідних переходах і ближче 10 м від них з обох боків, крім випадків надання переваги в русі;

ґ) на перехрестях та ближче 10 м від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на них пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;

2

д) у місцях, де відстань між суцільною лінією розмітки, розділювальною смугою чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 м; е) ближче 30 м від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а коли їх немає - ближче 30 м від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;

є) ближче 10 м від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання, де це створить перешкоди технологічним транспортним засобам, що працюють; ж) у місцях, де буде неможливим зустрічний роз'їзд або об'їзд транспортного засобу, що зупинився;

з) у місцях, де транспортний засіб закриває від інших водіїв сигнали світлофора або дорожні знаки; и) ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду»

Проте п.12.11 Інструкції передбачає, що «При зупинці транспортного засобу повинна враховуватись дорожня обстановка, безпека інших учасників дорожнього руху. Для припинення правопорушення у виключних випадках (достатні підстави вважати, що водій підозрюється у скоєнні злочину, залишив місце ДТП, створює аварійні ситуації іншим учасникам руху) дозволяється зупинка у місцях, заборонених ПДР, крім залізничних переїздів».

п. 14 Інструкції, затверджує порядок зупинки транспортого засобу:

«1. У разі прийняття працівником підрозділу ДПС рішення про зупинку транспортного засобу останній повинен врахувати всі його наслідки (причину зупинки, дорожні умови, інтенсивність руху, освітлення або видимість ділянки дороги, можливий досвід водія).

2.Сигнал про зупинку транспортного засобу подається працівником підрозділу ДПС у зрозумілій для водіїв формі (сигналів), за допомогою жезла регулювальника, свистка чи рукою. При цьому жезлом (рукою) вказується безпосередньо на транспортний засіб, який зупиняється, та на пропоноване місце зупинки.

3.Зупинка транспортного засобу правопорушника для припинення порушень правил дорожнього руху під час руху патрульним автомобілем повинна здійснюватись з використанням спеціальних звукових та світлових пристроїв з дотриманням заходів безпеки.

4.У місцях де зупинка транспортного засобу може створити перешкоду у русі чи аварійну обстановку, інформація про порушення ПДР з приладу фотовідео фіксації каналами зв'язку передається на найближчий стаціонарний пост ДПС ДАІ де автомобіль правопорушника зупиняється та до особи, що допустила порушення вживаються заходи у порядку згідно з чинним законодавством.

5.Місце для зупинки транспортного засобу працівник підрозділу ДПС повинен вказувати так, щоб після повної зупинки останній знаходився попереду патрульного автомобіля (автобуса, мотоцикла) чи поста на відстані до 20 метрів.»

Відповідно до п. 23.1.7. Інструкції, під час несення служби працівник підрозділу ДПС зобов'язаний «здійснювати зупинку транспортних засобів за допомогою жезла з використанням поданого свистком сигналу для привертання уваги учасників дорожнього руху. При цьому враховувати швидкість руху, тип, габарити, вагу транспортного засобу, стан дорожнього покриття, інтенсивність та щільність транспортного потоку».

п. 27.3 Інструкції передбачає «Зупинення транспортного засобу здійснюється виключно жезлом, а у виняткових випадках - жестом руки. При цьому працівник підрозділу ДПС спочатку вказує на транспортний засіб, який повинен зупинитися, а потім - на місце, де йому слід зупинитися.

Для привертання уваги учасників дорожнього руху може подаватися сигнал свистком (у необхідних випадках - увімкненим спеціальним світловим або звуковим сигнальним пристроєм). Жести працівника підрозділу ДПС мають бути зрозумілими всім водіям і пішоходам, подаватися своєчасно і так, щоб їх виконання не створювало аварійної обстановки».

3

п. 23.2. Інструкції, зобовязує працівників підрозділів ДПС «вибирати для зупинки транспортного засобу темного часу доби найбільш освітлені ділянки дороги, а в разі неможливості використовувати світло фар патрульного транспортного засобу та спеціальних світлових сигнальних пристроїв».А також п. 23.3.5 Інструкції, «категорично забороняється здійснювати в нічний час зупинення двох і більше транспортних засобів».

Також п. 23.3.5 Інструкції зобовязує працівників підрозділів ДПС «під час руху з метою зупинення транспортного засобу - учасника дорожнього руху вмикати спеціальні світлові і звукові сигнальні пристрої на патрульному транспортному засобі».Та «категорично забороняється стояти перед або за зупиненим транспортним засобом, спиною до учасників дорожнього руху та руху транспортних засобів, зупиняти патрульний автомобіль попереду зупиненого транспортного засобу».

Враxовуючи вище викладене, ГО «По боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю» вважає, що підстави та механізм зупинки працівником ДПС транспотого засобу чітко регламентовані законодавством.

п.2 Постанови КМУ N 341 від 14 квітня 1997 р., «Про Положення про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ» та п. 2.2. Інструкції передбачено,що «у своїй діяльності працівники підрозділів ДПС керуються Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Міністерства внутрішніх справ»,а ст. 5 Закону України «Про

міліцію» встановлено, що працівник підрозділів ДПС зобов'язаний виконувати свої завдання неупереджено, у точній відповідності з законом, про те саме говорять і п.6.25, 6.32.5 Інструкції «неухильно дотримуватися законності та не допускати її порушень».

Тож, виxодячи із викладеного, працівники ДПС ДАІ зобовязані зупиняти транспортні засоби лише в чіткій відповідності до законодавства. Якщо працівником ДПС не додержано всіx вимог законодавства щодо зупинки транспортного засобу, зупиняти транспортний засіб він не має права.

Після того, як транспортий засіб зупинено ми рекомендуємо наступний порядок дій:

Включити аварійну сигналізацію, виключити всі фари і габарити, закрити дверні фіксатори, закрити всі стікла, своє трохи опустити вниз, двигун не глушити. Відповідно до п. 27.4 Інструкції «Працівник підрозділу ДПС під час зупинки транспортного засобу зобов'язаний без затримки підійти до водія». Тож якщо праціник ДПС після зупинки не

почав рухатися в сторону транспортного засобу, то можна сміливо їхати далі.

Не виходити з машини. п. 27.4 Інструкції передбачає, що «Для розмови з водієм не обов'язково запрошувати його вийти з автомобіля, крім випадків:

1.З метою усунення технічної несправності транспортного засобу або порушень правил перевезення вантажів.

2.Коли є достатні підстави вважати, що водій знаходиться в стані сп'яніння.

3.Коли водій або пасажири підозрюються в скоєнні злочину.

4.В інших випадках, коли є необхідною участь водія в оформленні документів або наданні

допомоги іншим учасникам дорожнього руху.

Після того як працівник ДПС підійшов до транспортного засобу він на вимогу п.27.2

Інструкції «зобов'язаний привітатися, чітко й зрозуміло назвати свою посаду, звання, прізвище, суть звернення та на вимогу пред'явити службове посвідчення».п.14.7 Інструкції передбачає, що«під час звернення до водія працівник Державтоінспекції зобов'язаний привітатися, чітко й зрозуміло назвати свою посаду, звання та прізвище, повідомити про причину зупинки

4

транспортного засобу, суть скоєного правопорушення у випадку його вчинення та висловити вимогу про пред'явлення водієм для перевірки посвідчення на право керування транспортним засобом, реєстраційного документа на транспортний засіб та поліса (сертифіката) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».Також п. 6.25, 27.1, 27.2 вказують на те, що працівники ДПС зобов’язані «Бути культурним і вічливим у спілкуванні з громадянами»,«взаємовідносини працівників підрозділів ДПС з учасниками дорожнього руху мають ґрунтуватися на принципах дотримання законності, забезпеченні свободи та недоторканності особи та її прав, уважному, доброзичливому і шанобливому ставленні до громадян. У розмові з громадянами працівники підрозділів ДПС зобов'язані виявляти спокій і витримку. Недопустимі грубощі, вирази та репліки, які ображають людську гідність, будь-які дії, що свідчать про неповагу до громадян, коментарі, які не стосуються виконання службових обов'язків». А відповідо до п. 17.2 Інструкції працівникам ДПС «у взаємовідносинах з учасниками дорожнього руху забороняється:

звертатися до учасників дорожнього руху на "ти"; використовувати погрозливі чи образливі жести;

допускати при спілкуванні надмірний тон, грубість, неввічливе викладення зауважень, образливі вирази або репліки, погрози; пред'являти неправомірні та незаслужені звинувачення».

З самого початку спілкування з працівником ДПС потрібо вимагати надати службове посвідчення у розгорнутому вигляді. У разі якщо посвідченя не пред’явлено, або пред’явлено так, що неможливо прочитати з нього всі дані, потрібно закрити скло та їxати. Причому відразу подзвонити на будь-який телефон (102 - розмова записується, телефон довіри ДАІ) та повідомити, що в такому-то місці ваш траспортний засіб був зупинений кимось, одягненим як працівник ДПС, який представився так-то, але не надав посвідчення, тому є достатньо підстав вважати, що у формі працівника ДПС діють зловмисники, бо службової машини Ви не помітили, після чого поїхали.

Якщо посвідчення пред'явили, то потрібно переписати або продиктувати (у разі якщо ведеться запис реєстратором) номер жетона, ПІБ, посаду, № посвідчення, до якого числа воно дійсне.

Надалі потрібно вимагати від працівика ДПС повідомити причину зупинки транспортного засобу (п.13.1 Інструкції).

Якщо причиною зупинки є «проведення цільових заходів (операції, відпрацювання, оперативні плани) для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом, документів на транспортний засіб»,то потрібно пред'явити працівнику ДПС для

ознайомлення три документи, що вимагає законодавство:

1.посвідчення на право керування транспортним засобом,

2.реєстраційний документ на транспортний засіб,

3.поліс (сертифікат) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Вимаганя жодниx іншиx документів для перевірки у водіїв легковиx автомобілів законодавством не передбачено, тож у працівника ДПС немає жодиx законних підстав вимагати їx від водія, а водій має повне право відмовити в надані їншиx докуметів.

5

Відповідно до п. 7.3 Інструкція працівник ДПС має право «оглядати транспортні засоби». Якщо

працівник ДПС пред'являє вимогу про перевірку ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу, то таку можливість йому необхідно надати.

Проте, якщо працівник ДПС пред’являє вимогу оглянути вміст багажнику чи салону транспортного засобу, то потрібно вимагати пояснення причини огляду (п.2.14в ПДР). Відповідно до ст. 11 Закону України «Про міліцію», огляд транспортного засобу здійснюється у осіб, затриманих в адміністративному або кримінально-процесуальному порядку. В такому випадку згідно ст.5 Закону України «Про міліцію» працівник міліції при затриманні зобов'язаний «повідомити підстави та мотиви такого затримання. Надати усне роз'яснення частини першої статті 63 Конституції України, права відмовитися від надання будь-яких пояснень або свідчень до прибуття захисника та одночасно в друкованому вигляді - роз'яснення статей 28, 29, 55, 56, 59, 62 і 63 Конституції України та прав осіб, затриманих або заарештованих (взятих під варту), встановлених законами, у тому числі права здійснювати захист своїх прав та інтересів особисто або за допомогою захисника з моменту затримання або арешту (взяття під варту) особи, права відмовитися від надання будь-яких пояснень або свідчень до прибуття захисника».

Тому поотрібно вимагати від працівника ДПС скласти протокол адмінзатримання (відповіждно до ст.261 КУпАП) (або протокол затримання за підозрою у скоєнні злочина), письмово роз'яснити і вручити Вам копію. Після підписання цього протоколу водій зобов'язані вийти з транспортного засобу. Також необхідно попередити працівника ДПС про те, що для проведення огляду потрібна присутність двох понятих і обов'язкове складання протоколу огляду або обшуку (чч.4, 5 ст.264 КУпАП, стст.181, 188, 190, 191 КПК).

У разі відмови працівника ДПС скласти протокол адмінзатримання або протокол затримання за підозрою у скоєнні злочина та подальшому його наполяганні на огляді вмісту багажнику чи салону транспортного засобу потрібно зателефонувати за телефонами довіри і повідомити про спробу провести незаконний огляд транспортного засобу.

Якщо причиною зупинки транспортного засобу є порушення ПДР, то необхідно звернути увагу працівника ДПС на те, що він відповідно до п. 14.7 Інструкції зобовязаний розяснити суть скоєного правопорушення.

Нижче наведена таблиця статей КУпАП при порушені яких працівники Державтоінспекції МВС, які мають спеціальні звання, мають право розглядати від імені органів Державтоінспекції МВС справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення.

6

Стаття

 

 

 

 

 

Розмір штрафу

КУпАП

 

 

Зміст статті

 

 

 

 

 

 

 

 

Керування водієм транспортним засобом, що має несправності

 

 

системи гальмового або рульового керування, тягово-зчіпного

 

 

пристрою, зовнішніх світлових приладів (темної пори доби) чи інші

 

ч.1 ст. 121

технічні несправності, з якими відповідно до встановлених правил

340-425 грн

 

експлуатація його забороняється, або переобладнаний з порушенням

 

 

відповідних правил, норм і стандартів, - тягне за собою накладення

 

 

штрафу від двадцяти до двадцятип'яти неоподатковуваних мінімумів

 

 

доходів громадян.

 

 

 

 

 

 

Керування водієм транспортним засобом, який використовується для

 

 

надання послуг з перевезення пасажирів, що має несправності,

 

ч.2 ст.121

передбачені частиною першою цієї статті, або технічний стан і

680-850 грн

обладнання якого не відповідають вимогам стандартів, правил

 

дорожнього руху і технічної експлуатації, - тягне за собою накладення

 

 

штрафу від сорока до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів

 

 

громадян

 

 

 

 

 

 

Порушення правил користування ременями безпеки або

 

ч.5 ст. 121

мотошоломами - тягне за собою накладення штрафу від трьох до п'яти

51-85 грн

 

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

 

 

 

Керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не

 

 

перереєстрованим в установленому порядку, без номерного знака або

 

 

з номерним знаком, що не належить цьому засобу чи не відповідає

 

 

вимогам стандартів, або з номерним знаком, закріпленим у не

 

ч.6 ст. 121

встановленому для цього місці, закритим іншими предметами чи

170-255 грн

 

забрудненим, що не дозволяє чітко визначити символи номерного

 

 

знака з відстані двадцяти метрів, перевернутим чи неосвітленим, -

 

 

тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти

 

 

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

 

Експлуатація водіями транспортних засобів, ідентифікаційні номери

 

ст. 121-1

складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних

255-340 грн

документах,

знищені

або

підроблені,

-

 

тягне за собою накладення штрафу від п'ятнадцяти до двадцяти

 

 

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

 

Перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень

 

 

швидкості руху транспортних засобів більш як на двадцять кілометрів

 

 

на годину, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної

 

ч.1 ст. 122

частини доріг,

правил

перевезення

вантажів, буксирування

255-340 грн

транспортних засобів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів,

 

 

 

ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних

 

 

переходах, а так само порушення встановленої для транспортних

 

 

засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками, -

 

 

тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятнадцяти до двадцяти

 

 

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

Порушення водіями транспортних засобів правил проїзду перехресть,

 

 

зупинок транспортних засобів загального користування, проїзд на

 

 

заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника, порушення

 

 

правил обгону і зустрічного роз'їзду, безпечної дистанції або інтервалу,

 

 

розташування транспортних засобів на проїзній частині, порушення

 

 

правил

руху

автомагістралями,

користування

зовнішніми

 

 

освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при

 

ч.2 ст. 122

початку руху чи зміні його напрямку, використання цих приладів та їх

425-510 грн

переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів,

 

 

 

користування водієм під час

руху транспортного засобу засобами

 

 

зв'язку, не обладнаними технічними пристроями, що дозволяють вести

 

 

перемови без допомоги рук (за винятком водіїв оперативних

 

 

транспортних засобів під час виконання ними невідкладного

 

 

службового завдання), а так само порушення правил навчальної їзди, -

 

 

тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти п'яти до тридцяти

 

 

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

 

Перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень

 

 

швидкості руху транспортних засобів більш як на п'ятдесят кілометрів

 

 

на годину, ненадання переваги в русі транспортним засобам аварійно-

 

 

рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони,

 

ч 3 ст. 122

міліції, що

рухаються з увімкненими

спеціальними світловими або

510-680 грн

звуковими сигнальними пристроями, ненадання переваги маршрутним

 

 

 

транспортним засобам, у тому числі порушення правил руху і зупинки

 

 

на смузі для маршрутних транспортних засобів, а так само порушення

 

 

правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху

 

 

або загрозу безпеці руху, - тягнуть за собою накладення штрафу від

 

 

тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

 

 

Порушення особою, яка керує транспортним засобом, правил руху

 

ч.1 ст. 123

через залізничний переїзд, крім порушень, передбачених частинами

340-425 грн

другою і третьою цієї статті, - тягне за собою накладення штрафу від

 

двадцяти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів

 

 

громадян.

 

 

 

 

 

 

ст. 125

Інші порушення правил дорожнього руху, крім передбачених статтями

попередження

121-128, частинами першою і другою статті 129, статтями 139 і 140

 

 

 

цього Кодексу, тягнуть за собою попередження.

 

 

 

Керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не

 

 

пред'явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії,

 

 

реєстраційного

документа на

транспортний засіб, а

у випадках,

 

ч.1 ст. 126

передбачених законодавством,

ліцензійної картки на

транспортний

425-850 грн

 

засіб, а також поліса (договору) обов'язкового страхування цивільно-

 

 

правової відповідальності власників наземних транспортних засобів

 

 

(страхового сертифіката "Зелена картка"), - тягне за собою накладення

 

 

штрафу від двадцяти п'яти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів

 

 

доходів громадян.

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

Якщо ви впевнені в тому, що не скоювали порушення ПДР, а працівник ДПС оформляє протокол про адміністративне правопорушення, то необхідно діяти наступним чином:

При оформленні протоколу про адміністративне правопорушення працівники ДПС зобовязані керуватися Наказом МВС № 77 від 26.02.2009 «Про затвердження Інструкції з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».

Згідно ч.1 ст.268 КУпАП особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: «при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи». Зазначене право на правову допомогу гарантується статтею 59 Конституції України: «Кожен має право на правову допомогу… Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав». Дане право є непорушним та не може бути обмежене в жодному випадку в силу ст.64 Конституції України: «Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України. В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень».

Згідно законодавства про адміністративні правопорушення, щоб отримати право на правову допомогу, про це слід заявити клопотанням. Якщо водієві буде у цьому відмовлено працівником ДПС, такі дії будуть визнані незаконними в судовому порядку, а постанову про накладення штрафу без надання права на правову допомогу – скасовано. Адже, водій в такому випадку буде позбавлений свого законного права на отримання кваліфікованої юридичної допомоги, що суперечитиме не лише законодавству України та Конституції, а й міжнародним правовим актам, що діють і на території нашої держави. Крім того, Пленум Верховного Суду України Постановою №14 від 23.12.2005р. «Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті»

звертає увагу судів на неприпустимість під час розгляду справ про адміністративні правопорушення ігнорування прав осіб, яких притягають до відповідальності.

Отже, при складенні стосовно водія протоколу про вчинення ним адміністративного правопорушення, слід обов’язково подати клопотання про надання права на правову допомогу, а в графі протоколу «пояснення» зробити запис: «З обставинами викладеними в протоколі не згоден, порушень правил дорожнього руху не вчиняв. Мною заявлено клопотання про надання права на захист, що додається.»

При складанні протоколу про адміністративне правопорушення після того, як його заповнить працівник ДПС, обов'язково треба написати пояснення. Відмова в дачі пояснення буде прирівняна до визнання правопорушення.Відповідно до ч.2 ст.254 КУпАП протокол заповнюється у двох примірниках, один з яких має залишитися у Вас.

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]