Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
40
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
32.72 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

31.08.2013  № 845

Зареєстровано в Міністерстві  юстиції України  31 жовтня 2013 р.  за № 1845/24377

Про затвердження Інструкції про порядок виконання органами внутрішніх справ України ухвал слідчого судді, суду про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та про зміну раніше обраного запобіжного заходу на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту

На виконання вимог статті 181 Кримінального процесуального кодексу України, статті 10Закону України "Про міліцію" та з метою забезпечення належної організації роботи органів внутрішніх справ України щодо виконання ухвал слідчого судді, суду про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та про зміну раніше обраного запобіжного заходу на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію про порядок виконання органами внутрішніх справ України ухвал слідчого судді, суду про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та про зміну раніше обраного запобіжного заходу на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, що додається.

2. Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення МВС України (Аршинов І.А.), Головному штабу МВС України (Березан В.М.), Головному слідчому управлінню МВС України (Чинчин М.М.) з дотриманням вимог норм законодавства щодо захисту персональних даних запровадити в органах внутрішніх справ ведення обліку підозрюваних, обвинувачених, які перебувають під домашнім арештом, в електронному вигляді.

3. Керівникам структурних підрозділів апарату Міністерства, начальникам головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті:

3.1. Організувати вивчення та забезпечити виконання вимог цього наказу працівниками підпорядкованих органів і підрозділів внутрішніх справ.

3.2. До запровадження обліку підозрюваних, обвинувачених, щодо яких застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, в електронному вигляді облік зазначених осіб здійснювати шляхом ведення журналу обліку підозрюваних, обвинувачених, які перебувають під домашнім арештом.

4. Головному штабу МВС України (Березан В.М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра, заступника Міністра - керівника апарату та заступника Міністра відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

6. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр  генерал внутрішньої  служби України

В.Ю. Захарченко

ПОГОДЖЕНО:  Заступник Генерального прокурора України  В. о. Голови  Державної судової адміністрації України

А. Пришко  В. Півторак

ЗАТВЕРДЖЕНО  Наказ Міністерства  внутрішніх справ України  31.08.2013  № 845

Зареєстровано в Міністерстві  юстиції України  31 жовтня 2013 р.  за № 1845/24377

ІНСТРУКЦІЯ  про порядок виконання органами внутрішніх справ України ухвал слідчого судді, суду про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та про зміну раніше обраного запобіжного заходу на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту

I. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція визначає порядок та організацію виконання органами внутрішніх справ України ухвал слідчого судді, суду про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та ухвал слідчого судді, суду про зміну раніше обраного запобіжного заходу на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту (далі - ухвала слідчого судді, суду).

1.2. Правовою основою виконання працівниками органів внутрішніх справ України ухвал слідчого судді, суду є Конституція України, Кримінальний процесуальний кодекс України (далі - КПК України), Закон України "Про міліцію", ця Інструкція та інші нормативно-правові акти.

1.3. Визначення, що вживаються в цій Інструкції, мають такі значення:

домашній арешт - це вид запобіжного заходу, який застосовується в кримінальному провадженні відповідно до ухвали слідчого судді, суду до підозрюваних або обвинувачених осіб за вчинення ними злочинів, за які законом передбачено покарання у виді позбавлення волі, та полягає в забороні залишати їм житло цілодобово або в певний період доби;

житло - це будь-яке приміщення, яке знаходиться в постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення.

1.4. Ухвала слідчого судді, суду з моменту її оголошення підозрюваному, обвинуваченому підлягає негайному виконанню органом внутрішніх справ за місцем його проживання.

Контроль за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом, розпочинається з моменту його поставлення на облік.

1.5. Орган внутрішніх справ припиняє контроль за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом, після закінчення строку дії ухвали слідчого судді, суду або постановлення слідчим суддею, судом ухвали про зміну цього запобіжного заходу, ухвалення виправдувального вироку чи закриття кримінального провадження.

Про підстави припинення контролю за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого доповідається рапортом начальнику органу внутрішніх справ, яким накладається резолюція щодо припинення контролю.

1.6. Строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 КПК України. Сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців. Після закінчення цього строку ухвала про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію і запобіжний захід вважається скасованим.

Іі. Облік підозрюваних, обвинувачених, до яких застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту

2.1. Електронний облік підозрюваних, обвинувачених, щодо яких застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту (далі - електронний облік), ведеться у складі Інтегрованої інформаційно-пошукової системи органів внутрішніх справ України. До зазначеного обліку забезпечується цілодобовий доступ оперативного чергового чергової частини та працівників структурних підрозділів органу внутрішніх справ, якими здійснюється контроль за поведінкою осіб, які перебувають під домашнім арештом.

До запровадження електронного обліку підозрювані, обвинувачені ставляться на облік уЖурналі обліку підозрюваних, обвинувачених, щодо яких застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту (додаток 1) (далі - Журнал обліку), який зберігається в черговій частині органу внутрішніх справ і має бути пронумерований, прошнурований, зареєстрований у підрозділі документального забезпечення та скріплений печаткою органу внутрішніх справ.

2.2. Інформація до електронного обліку та Журналу обліку вноситься негайно працівником органу внутрішніх справ, якому доручено здійснювати безпосередній контроль за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого. Якщо працівник не є авторизованим користувачем електронного обліку, відомості до електронного обліку вносяться керівником або уповноваженою особою підрозділу, яка є авторизованим користувачем електронного обліку.

Здійснення контролю за негайним поставленням на облік підозрюваних, обвинувачених, щодо яких застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, покладається на керівників структурних підрозділів, яким доручено здійснення контролю за названими особами.

2.3. До електронного обліку та Журналу обліку вносяться такі відомості: час поставлення на облік підозрюваного, обвинуваченого; особисті дані особи (прізвище, ім'я, по батькові, дата, місце народження, громадянство, серія, номер документа, що посвідчує особу, місце проживання або перебування); житло, яке підозрюваному, обвинуваченому забороняється залишати, номер телефону; найменування суду, прізвище, ім'я, по батькові судді, слідчого судді, який постановив ухвалу, дата, номер ухвали; найменування органу досудового розслідування (суду), прізвище, ім'я, по батькові, номер телефону слідчого, який здійснює досудове розслідування, або судді, яким здійснюється судове провадження; номер кримінального провадження за Єдиним реєстром досудових розслідувань (далі - ЄРДР), статтяКримінального кодексу України (далі - КК України), яка передбачає покарання за злочин, у вчиненні якого підозрюється або обвинувачується особа, коротка фабула справи; умови перебування під домашнім арештом, зміст покладених обов’язків; відмітка про застосування електронних засобів контролю; дата закінчення строку дії ухвали про обрання запобіжного заходу, відомості про продовження, зміну, скасування запобіжного заходу; посада, прізвище, ім'я, по батькові, підпис працівника органу внутрішніх справ, яким здійснюється контроль; виявлені порушення виконання покладених обов’язків, ужиті заходи реагування; відмітка про зняття з обліку.

Крім того, до електронного обліку вносяться відомості про проведені працівниками органу внутрішніх справ перевірки виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених обов’язків.

2.4. Відомості про особу, узяту на облік, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована, є персональними даними і повинні бути захищені під час їх обробки. Порядок збирання, обробки, накопичення, зберігання персональних даних та доступу до них регулюється Законом України "Про захист персональних даних".

Порушення законодавства про захист персональних даних тягне за собою відповідальність, установлену законом.

2.5. Інформація щодо підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом, накопичується в контрольно-наглядовій справі щодо контролю за особою, яка перебуває під домашнім арештом (далі - контрольно-наглядова справа).

Матеріали відносно неповнолітнього, який перебуває під домашнім арештом, накопичуються в обліково-профілактичній справі підрозділу кримінальної міліції у справах дітей, яка заводиться відповідно до Інструкції з організації роботи підрозділів кримінальної міліції у справах дітей, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 19 грудня 2012 року № 1176, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 15 січня 2013 року за № 121/22653.

До контрольно-наглядової справи долучаються: примірник ухвали слідчого судді, суду; копія листа про повідомлення слідчого або суду, якщо запобіжний захід застосовано під час судового провадження, про поставлення особи на облік; копія протоколу оголошення підозрюваному (обвинуваченому) ухвали слідчого судді, суду щодо застосування запобіжного заходу та вручення її копії, наведена у додатку 1 до Положення про порядок застосування електронних засобів контролю, затвердженого наказом МВС України від 09 серпня 2012 року № 696, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 вересня 2012 року за № 1503/21815 (далі - Положення про порядок застосування електронних засобів контролю); анкетний лист на підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом (додаток 2) (далі - Анкетний лист); відомості про здійснення контролю за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом (додаток 3), рапорти про результати проведення перевірок поведінки підозрюваного, обвинуваченого з відмітками про внесення зазначеної в них інформації до електронного обліку; копії листів про повідомлення прокурора та слідчого або суду, якщо запобіжний захід застосовано під час судового провадження, про порушення підозрюваним, обвинуваченим покладених обов’язків; інші документи, що стосуються здійснення контрольних заходів і листування з цього питання.

2.6. Контрольно-наглядова справа зберігається в службовому приміщенні в закріпленому за працівником сховищі (сейфі, металевій шафі), яке надійно замикається та опечатується. Після припинення дії ухвали слідчого судді, суду працівник, який здійснював безпосередній контроль за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого, здає контрольно-наглядову справу до підрозділу документального забезпечення для зберігання в установленому порядку.