Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Психология-ППХ / План ППХ

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
36.86 Кб
Скачать

ПЛАН

ПСИХОЛОГО – ПЕДАГОГІЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ

ОСОБИСТОСТІ ВОЇНА

Розділ І: Біографічні дані про військовослужбовця.

Військове звання, прізвище, ім’я та по батькові, посада, яку займає. Дата і місце народження, національність, соціальне походження. Дані про батьків і найбільш близьких родичів (прізвище, ім’я та по батькові, місце роботи або навчання, адреса батьків, інші дані про сім’ю).

Участь у громадській роботі, найбільш близькі ідеали.

Освіта: яку школу (навчальний заклад) закінчив, як навчався, з яких предметів має кращі показники.

Життєвий досвід: дані про трудовий стаж, спеціальність, місце роботи до призову в Збройні Сили України та ін.

Дані про фізичний розвиток, стан здоров’я.

Розділ ІІ: Характеристика психічних властивостей, процесів і станів особистості воїна.

Оцінки важливих психічних пізнавальних процесів воїна: особливості роботи органів відчуття, вплив різних умов на чутливість, переважаючий вид і ступінь розвитку сприйняття, уяви, уваги, пам’яті, уявлень, найбільш яскраво виражені якості, що характеризують мислення, мову та інші пізнавальні процеси.

Емоціональні особливості воїна, переважаюча форма прояву почуттів у різних умовах, найбільш характерні види і риси почуттів за їх змістом.

Характеристика основних вольових якостей воїна: цілеспрямованість, сміливість, рішучість, самостійність, ініціативність, наполегливість, витривалість, активність, володіння собою та інше.

Переважні психічні стани воїна.

Характеристика спрямованості воїна: оцінка переважаючих потреб і мотивів навчання, служби, громадської роботи; аналіз читацьких, культурно-художніх та інших інтересів; яскраво виражені життєві цілі, ідеали, схильності, інтереси воїна; участь у громадській роботі та ставлення до неї; улюблені заняття у вільний час, у звільненні, з ким підтримує дружні стосунки, за скількома адресами веде листування.

Оцінка важливих рис характеру: щодо військового обов’язку, навчання, служби, громадської роботи, колективу, активу, ставлення до товаришів по службі, рівень авторитетності у колективі, чесність, правдивість, скромність, самокритичність, організованість, цілеспрямованість у навчанні, роботі, службі, дисциплінованість, ретельність та інші риси.

Вид темпераменту та найбільш яскраво виражені позитивні й негативні його риси.

Оцінка переважаючих здібностей за видами діяльності: у навчанні, службі, громадській роботі.

Розділ ІІІ: Психолого-педагогічні висновки про воїна, що характеризується.

Робиться висновок про професійну придатність, шляхи й особливості виховного впливу у відповідності з індивідуально-психологічними особливостями воїна, вказується на найважливіші позитивні й негативні, слабо розвинені якості особистості, даються рекомендації щодо здійснення подальшого виховного впливу.

(Дата і підпис особи, яка склала психолого-педагогічну характеристику).

8. План психологічної характеристики військового колективу

Розділ І: Загальні дані про колектив.

Дані про кількісний, соціальний, національний і професійний склад колективу, його загальноосвітній рівень, сімейне положення членів колективу, їх місце призову в ЗС України тощо.

Характеристика сержантського складу.

Результати з бойової та гуманітарної підготовки.

Розділ ІІ: Характеристика найважливіших психічних явищ у колективі.

Характеристика міжособистісних відносин у колективі, між різними групами колективу. Ступінь відповідності взаємовідносин статутним вимогам. Наявність мікро груп у колективі, їх склад, лідери, спрямованість, підстави об’єднання.

Колективна думка в колективі: рівень її дієвості, ступінь виразності з найважливіших питань діяльності колективу. Наявність неправильної думки та її носії, ким виказується та підтримується неправильна групова думка.

Характеристика колективних (групових) традицій.

Переважаючий настрій, психічний стан колективу, ким розповсюджується, підтримується.

Оцінка авторитетності членів колективу, сержантського складу.

Наявність псевдоавторитетів, їх носії та на кого розповсюджується вплив.

Оцінка й аналіз дисципліни в колективі, дисциплінованість воїнів і колективу в цілому.

Розділ ІІІ: Психолого-педагогічні висновки про колектив.

Робиться висновок про боєздатність і боєготовність колективу, його згуртованість, дисциплінованість, здатність вирішувати навчальні, службово-бойові та виховні завдання.

Дається загальна оцінка стійким психічним явищам: взаємовідносинам, колективній думці, традиціям, настрою й авторитетності колективу (як позитивним, так і негативним якостям).

Обкреслюються шляхи виховного впливу з боку командирів щодо подальшої роботи по згуртуванню військового колективу, його формуванню та розвитку.

(Дата і підпис особи, яка склала психолого-педагогічну характеристику).

Соседние файлы в папке Психология-ППХ