Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ

І. Д. ВАТУЛЯ, М. І. ВАТУЛЯ, 3. М. ЛЕВЧЕНКО, Ю. О. РОМАНЧЕНКО

ОБЛІК

У бюджетних установах

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Рекомендовано

Міністерством освіти і науки України

як навчальний посібник для студентів

вищих навчальних закладів

Київ

«Центр учбової літератури»

2009

УДК65.052я73 ББК 657(075.8) 0-17

Гриф надано Міністерством освіти і науки України (Лист 1.4/18-Г-1893 від 06.11.2007)

Рецензенти:

Верига Ю. А. — кандидат економічних наук, професор кафедри бух­галтерського обліку і аудиту Полтавського університету споживчої коо­перації України;

Фесенко Д. М. кандидат економічних наук, професор кафедри бухгалтерського обліку Полтавської державної аграрної академії;

Шатковська Л. С кандидат економічних наук, професор кафедри аудиту Національного аграрного університету України.

Облік у бюджетних установах. /1. Д. Ватуля, М. І. Ватуля, 3. М. Лев-0-17 ченко та ін. — К.: Центр учбової літератури, 2009. — 368 с

ISBN 978-966-364-895-8

У навчальному посібнику висвітлено організацію та методологію бухгалтерського обліку в бюджетних установах. Змістовно викладено методику обліку доходів, видатків і виробничих витрат бюджетних установ, фінансово-розрахункових операцій, розрахунків із заробітної плати та страхування, необоротних активів, запасів, власного капіталу, а також висвітлено вимоги щодо інвентаризації активів і зобов'язань установ.

Враховано всі зміни в обліку станом на 1.11.2008 р.

До посібника увійшли основні чинні нормативні матеріали, що регламентують методику бухгалтерського обліку в установах бюджетної сфери.

Рекомендується для студентів вищих навчальних закладів III—IV рівнів акредитації галузі знань «Економіка та підприємництво».

ББК 65.052 Укр УДК 657.2 (075.8)

ISBN 978-966-364-895-8 © Ватуля М. 1., Ватуля 3. М„

Левченко 3. М. та ін., 2009 © Центр учбової літератури, 2009

ВСТУП

Співробітництво України з міжнародними організаціями, фінан­совими установами, діяльність на валютних фондових та інвестицій­них ринках потребують відкритості та прозорості інформації з еконо­мічних питань, зокрема з питань бухгалтерського обліку, відповідності міжнародним стандартам.

Згідно з Бюджетним кодексом України і Законом України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" порядок ве­дення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, звіт­ності про виконання бюджетів, кошторисів бюджетних установ вста­новлює Державне казначейство.

У зв'язку з наявністю різних організаційних структур бухгал­терських служб, процедур документообігу, використанням різного програмного забезпечення, а в окремих випадках його відсутністю, виникла потреба вдосконалення організації та методики бухгалтерсь­кого обліку в бюджетних установах.

Актуальними є питання удосконалення порядку оцінювання ак­тивів. Зміни, що відбулися протягом останніх 10 років, у вартісних межах зарахування активів до складу основних засобів, а також у нор­мативах нарахування зносу необоротних активів призвели до невідоб-раження справедливої вартості активів в обліку.

Посилення ролі бухгалтерського обліку як інформаційної систе­ми контролю за використанням бюджетних коштів та підвищення кваліфікації облікових працівників бюджетних установ не викликає сумніву в світлі реалізації Указу Президента України „Про зміцнення фінансової дисципліни та запобігання правопорушенням у бюджетній сфері" від 25.12.2001 р№ 1251/2001.

Навчальний посібник підготовлено відповідно до програми кур­су „Облік у бюджетних установах", завданням якого є вивчення тео­ретичних засад обліку в бюджетних установах, засвоєння методики реєстрації облікової інформації на різних стадіях та за різними на­прямами обліку. Предметом вивчення є рух бюджетних коштів у процесі їх невиробничого споживання.

з