Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕНДЕРНЕ ВИХОВАННЯ_ДНЗ.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
368.64 Кб
Скачать

Комунальний вищий навчальний заклад

«Херсонська академія неперервної освіти»

Херсонської обласної ради

Формування гендерної компетентності дошкільників у процесі організації навчально-виховної роботи за базовою програмою розвитку «я у світі»

Методичні рекомендації

Херсон, 2012

УДК 373.21

ББК 74.100

Г 95

Формування гендерної компетентності дошкільників у процесі організації навчально-виховної роботи за Базовою програмою розвитку «Я у Світі»: методичні рекомендації /За заг.ред. Туркот Т.І., Херсон; КВНЗ«Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради. – 2012. – 48с.

Укладач: Гурєєва В.М., вихователька ясел-садка .№2 «Казка» Каланчацької селищної ради.

Рецензент: Комінарець Т. В., кандидат педагогічних наук, доцент,

завідувач кафедри теорії і методики дошкільного виховання та початкового навчання КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради.

Науково-методичні розробки висвітлюють теоретичні засади та методику гендерного виховання дошкільнят. Можуть бути використані вихователями-практиками дошкільних навчальних закладів, студентами педагогічних ВНЗ.

Схвалено та рекомендовано до друку на засіданні кафедри теорії і методики дошкільного виховання та початкового навчання КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради (протокол №4 від 20.05. 2012 р.)

УДК 373.21

ББК 74.100

© Гурєєва В.М.,2012

Зміст

Вступ ……………………………………………………………………………….4

Розділ І.Теоретичні засади ґендерного виховання……………………………..6

1.1. Інтеграція ґендерного компоненту в системі дошкільної освіти………….6

1.2. Організація ґендерного виховання з дітьми дошкільного віку…………...9

Розділ ІІ. Методика ґендерного виховання в процесі організації навчально- виховної роботи за Базовою програмою розвитку дитини дошкільного віку

«Я у Світі»……………………………………………………………………….13

2.1. Застосування ґендерного підходу під час організації основних видів діяльності дошкільників………………………………………………………..13

2.2. Розвиток словника дітей у процесі ґендерного виховання ……………..16

Висновки та рекомендації ……………………………………………………..23

Список використаних джерел………………………………………………….30

Додатки …………………………………………………………………………32

Вступ

Модернізація дошкільного виховання, перехід до особистісно – орієнтованої моделі взаємодії вихователя та дитини спрямовують педагогів на врахування освітніх потреб особистості дошкільнят. Оскільки особистість є статевою категорією, то пріоритети в освіті відкривають перспективи успішного навчання і виховання дітей різної статі. Дослідження в галузі ґендерної педагогіки сприяють вирішенню задач, які стоять перед освітою, розширюють самосвідомість, самопізнання і рефлексію особистості і тому потребують системності та розлогості.

Проблема ґендера у педагогічній науці досить нова, хоча деякі аспекти знаходились у колі інтересів багатьох науковців, а саме опанування основ ґендерної компетентності, ґендерних особливостей змісту роботи з дітьми дошкільного віку (С. Марутян, Н. Плисенко, Т. Репіна, Л. Таранікова, С. Шаповалова), набуття ознак теоретичної і практичної готовності до ґендерного виховання й освіти нової генерації підростаючого покоління (Л. Булатова, В. Кравець, Л. Штильова). Однак проблема формування та розвитку ґендерної самосвідомості не була предметом конкретного психолого – педагогічного дослідження.

У той же час слід зазначити. що Базова програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі» орієнтована на виховання особистості з усіма притаманними їй рисами та особливостями. У цій програмі уперше йдеться про необхідність орієнтуватися на особистість як на представника певної статі. Крім того, у Базовій програмі «Я у Світі» вперше започатковано роботу із статевого виховання. Тобто, під час перебування в дитячих садках діти ловинні отримувати важливі знання з ґендерних стосунків, має сформуватися їх ґендерна самосвідомість. А тому актуальною проблемою ґендерного виховання є формування ґендерної компетентності дошкільників в процесі організації навчально-виховної роботи дошкільного навчального закладу.

Пропоновані методичні рекомендації мають за мету: висвітити особливості формування та розвитку ґендерної самосвідомості дітей дошкільного віку в умовах дошкільного навчального закладу. Мета данної роботи конкретизована в наступних завданнях:

1. На основі аналізу науково – педагогічної літератури висвітити теоретичні засади ґендерного виховання.

2. Розробити перспективний план ґендерного вихованя для дітей усіх вікових груп.

3. Обґрунтувати форми роботи з батьками щодо формування ґендерної компетентності дітей дошкільного віку.