Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

природа

.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
218.43 Кб
Скачать

Спостереження — метод наукового дослідження , що полягає в активному , систематичному , цілеспрямованому , планомірному і навмисному сприйнятті об'єкта , в ході якого отримується знання про зовнішні сторони , властивості і відносини досліджуваного об'єкта . Спостереження включає в себе в якості елементів: спостерігача (суб'єкта) , об'єкт спостереження і засоби спостереження. В якості останніх у розвинених формах спостереження використовуються різні спеціально створені прилади , що виступають як продовження і посилення органів чуття людини , а також використовувані як знаряддя впливу на об'єкт ( що перетворює спостереження на складову частину експериментальної діяльності).

Основні методологічні вимоги до спостереження наступні:

активність ( не споглядання об'єкта , а пошук і фіксація дослідником потрібного ракурсу бачення його ),

цілеспрямованість ( увага повинна фіксуватися тільки на явищах, що цікавлять)

планомірність і навмисність ( проходження за певним планом або сценарієм ),

системність (ведення за певною системою для багаторазового сприйняття об'єкта в заданих режимах).

Метод спостереження:

Переваги

Особливості застосування

Недоліки

o Оперативність отримання інформації.

o Відносна дешевизна, не потрібен складний інструментарій.

o Можливість використання в пошукових дослідженнях.

o Подія та спостереження за нею здійснюються водночас.

o Безпосередній контакт соціолога з об'єктом дослідження.

o Цілісність сприйняття, єдність раціонального та емоційного в процесі спостереження.

o Спостереження може бути складовою частиною інших методів.

o Локальність спостережуваних явищ.

o Зазвичай, неможливі

повторні спостереження подій, що досліджуються.

o Інформація переважно про дії людей, а про цілі, мотиви, цінності її майже немає.

o Перекручування даних через спостережуване "зараження" стереотипами групи, що спостерігається.

У статистичній практиці використовують різноманітні види спостереження та способи його проведення. За охопленням сукупності спостереження поділяється на суцільні та несуцільні.

Суцільне статистичне спостереження — спостереження щодо всіх без винятку одиниць сукупності, яка вивчається. Несуцільне статистичне спостереження охоплює окремі одиниці сукупності відібрані відповідним чином.

Розрізняють наступні види несуцільного спостереження:

монографічне, яке передбачає детальне та всебічне обстеження типових одиниць сукупності (наприклад, типові лікарні, школи, підприємства);

основного масиву, коли ознаки реєструються тільки по найбільших одиницях сукупності (наприклад, найбільші підприємства, найбільші міста);

вибіркове, коли для обстеження одиниці відбираються випадковим чином;

анкетне, оскільки заповненими повертаються не всі роздані анкети.

За моментом реєстрації даних спостереження поділяються на поточні, періодичні та одноразові.

Поточне статистичне спостереження полягає в реєстрації даних по мірі їх одержання (наприклад, реєстрація народжень, смертей, шлюбів, розлучень). Періодичне спостереження проводиться через певні рівні проміжки часу, а одноразові по мірі необхідності без будь-якої періодичності.

Існує три основних способи одержання первинної статистичної інформації: безпосереднє спостереження, документальне спостереження та опитування.

Безпосереднє спостереження передбачає, що реєстратори шляхом підрахунку, зважування, вимірювання і т.д. встановлюють певний факт і здійснюють запис у формулярі. Документальне спостереження передбачає, що запис у формулярі здійснюється на підставі первинного документа. Опитування — це спостереження, при якому запис у формулярі здійснюється зі слів опитуваної людини (респондента). У свою чергу опитування поділяється на експедиційні, самореєстрацію, кореспондентське та інтерв'ю.

Експедиційне спостереження полягає у тому, що спеціально підготовлені реєстратори опитують респондентів і з їх слів здійснюють заповнення формуляру. Самореєстрація передбачає, що формуляр заповнює сам респондент. Кореспондентське опитування передбачає, що особи з якими органи державної статистики уклали відповідну угоду, надсилають у визначені терміни заповнені формуляри. Інтерв'ю передбачає, що відповіді на питання у формулярі записуються у довільній формі.

«Легені планети» 

Ми з вами вирушаємо  до того дерева про яке кажуть, що воно:           Має плаття зелененьке,              Гнучкі, ніжні віти.          Білу кору, стан тоненький,           Як я звуся, діти?                                     (Берізка) -         Берізка хоче, щоб ви підійшли до неї і обняли її стовбур. (Вона хоче поділитися з вами своєю енергією, додати вам якомога більше сил. (Діти стоять, обнявши стовбур берези 2-3 хвлн.). -          А тепер простягніть руку вгору вздовж стовбура і попросіть: «Берізко, берізко, дай нам стрункі ніжки». -         Погляньте на віти берези. Що вони вам нагадують? Так, кіски. Щоб ваше волосся було таким гарним і довгим, треба знати один секрет. Цей секрет знає бабуся Медуниця. Ось що вона каже. «Щоб мати гарне, довге та шовковисте волосся, потрібно полоскати його відваром із листя берізки. А щоб зубки не боліли прикладайте ватку з настойкою берези до хворого зуба. Потрібно частіше і довше гуляти у березовому гаю, бо повітря тут чисте, а також береза здатна вбивати всі мікроби.» Будьте всі здоровими!

Спостереження «Чи б’ється серце у дерева?»    Дерево – це жива істота. Воно дихає відпочиває, п’є. Його «кров» циркулює так, як і наша. Ритми його серця ледве чутні, але вони стимулюють його життя. Найкращий час, щоб почути «серце» дерева рання весна, коли починається сокорух.     Виберемо дерево діаметром до 15 см. із жорстко корою. Для досліду більше підхлдять листяні дерева. До стовбура обраного дерева міцно притиснимо стетоскоп (уявимо, що слухаємо серце хворого). Можливо, доведеться змінити кілька місць на стовбурі поки знайдемо потрібне і відчуємо биття «серця» дерева. Порівняємо ритм свого серця з ритмами «серця»дерева. Спостереження за берізкою      Чим берізка відрізняється від інших дерев? Якими іншими словами можна сказати про берізку? Кого вона вам нагадує? Запропонувати навколо берізки поводити хоровд. Спостереження за вербою    Верба – чарівне дерево. Її люблять і шанують в Україні. Це дерево надзвичайне, воно повертає хворим здоров’я. Коли людяи хочуть побажати комусь щось приємне, то кажуть: будь високим, як верба, а багатим, як земля. Який стовбур у дерева. які гілочки, які листочки?  

Береза

Легенда „Журба берези " ...У давні часи над сивим Дніпром жив молодий і статний красень Доброслав. Був він один у матері-вдови, тож стара жінка мала його за опору і втіху. Уже й одружувати хлопця прийшов час, уже й пригледіла мати синові пару, а собі невістку - молоду, гарну дівчину Любаву. Та сталося лихо: напали на рідну землю вороги. І пішов Доброслав з княжою раттю проти супостата. Серце материнське кров'ю обливалося за сином, сльози туманили сірі очі. А син у січах кривавих відстоював рідну землю, захищав материнську старість і молодість своєї нареченої Любави. Якось почула стара мати кінське іржання під ворітьми. В надії і тривозі вийшла з хати і побачила свого сивого коня, на якому син поїхав битися з ворогами. Осідланий, стояв він під ворітьми без вершника і жалібно, мовби когось оплакуючи, іржав. Усе зрозуміла мати, заплакала гірко, схилилася на ворота в тузі. Цілу ніч отак стояла, а на ранок побачили люди на тім місці білокоре дерево. І тому, мабуть, що хата вдовина стояла при самому березі, то й назвали те дерево березою. Від материнського доброго серця має береза багато цілющих властивостей. А що гарна, як тиха сумовита пісня, то теж не дивно: хіба може бути хто кращий, ніж мати для сина? - Ось яка сумна легенда, бачу, ви засумували, але ж ви знаєте, що берізка буває і веселою, коли навесні на ній з'являється перше зелене листя.

«Світ комах»

  Увагу дітей восени привертаують ті зміни, які відбуваються у поведінці комах з наближенням холодів. Деякі з них зовсім зникають (ті, які живляться пилком і нектаром). Медоносні бджоли не впадають у сплячку. Вони збиваються в купу, зігріваючи одна одну, продовжуючи живитись медом і цукровим сиропом, який їм спеціально постачають бджолярі.       Восени зовсім мало стає метеликів. Куди вони зникають? Більшістьз них гине з настанням перших похолодань. Деякі забиваються в щілини дерев, у кору дерев і там зимують. Для доказовості доцільно відшукати кілька таких сховищ.      Цікаво спотерігати за павуками, їх стає дуже багато восени. Летюча павутина – типове явище у вересні. Звідки вона береься? Чому з’являється восени? Масовий літ павуків – ознака гарної погоди, теплого «бабиного літа». Павуки дуже чутливі до змін вологості повітря. Навіь за гарної пгоди, коли світить сонце вони відчувають збільшення концентрації водяної пари. Це позначається на їхній поведінці. Вранці перед дощем павуки не залишають своєї домівки і не плетуть нові тенета. А якщо ввечері павук вийшов зі свого сховища і почав робити нові сіті – завтра буде тепла, гарна сонячна погода.  А як дізнається павук в засідці, що в його тенета потрапила здобич? Коли і як літають павуки? Скільки у них ніг? Спеціальне спостереження слід присвятити аналізу способу живлення павуків. Вони не гризуть і не пережовують здобич щелепами, як це роблять хижі комахи, а висмоктують її. Спостереження за метеликом Звернути увагу дітей на літаючого метелика. До цього розглянути в групі ілюстрації. Коли метелик сяде, запропонувати дітям тихенько, щоб не наполохати, підійти і розглянути його барвисті крильця, тулуб, голівку, вусики. Метелик маленький, ніжний, красивий. Ось як про нього написала Олена Пчілка:

Діти бігають, стрибають, Далі весело гукають: Ах! Метелик! Подивіться! Ось він, ось він метушиться! Та який же гарний, гожий, Наче квітка прехороший! Спостереження за метеликом Махаоном Розглянути метелика Махаона. Чому його називають одним з найкрасивіших метеликів? Як живляться метелики? Розповісти, що махаон і кропив’янка не завдають шкоди садовим та городнім рослинам. Вони приносять користь, запилюючи рослини і прикрашаючи нашу природу, їх треба оберігати. Зачитати вірш.

Я біжу, біжу по гаю, Я метелика впіймаю. А метелик не схотів, Геть від мене полетів. Полетів він на лужок, Заховався між квіток. Я іду, іду, іду, Метелика не знайду.

Н.Забіла

Спостереження за мурашками Запропонувати дітям придивитися до світу комах: все рухається, кудись поспішає. Невтомні комахи побудували собі великий гарний будинок, який називається – мурашник. А як називаються комахи? Розглянути де в них голова, черевце, ноги, вусики. Запропонувати навколо мурашника побудувати огорожу. Прочитати вірш.

Мов гірка виріс дім, Кімнат багато в нім, Підземні ходи – все нове, Сім’я велика тут живе: Робота знайдеться тут усім; Мурашечки будують дім. Спостереження за жучком   На прогулянці в Ботанічному саду помилуватися жучками, яких там дуже багато, їхні різнокольорові блискучі спинки прикрашають ліс. Розглянути, якого кольору крильця, голова, де ніжки, вусики. Чи швидко повзе жучок? Які назви жучків діти пам’ятають? Щук – щук, щук-щук, Точить вуса чорний жук. І для чого б то жукові Вуса чорні, загадкові? Жук моргає: Жу-жу-жу! Не скажу, не скажу. А я знаю те і сам, Бо він дід малим жукам!

Н. Павх Спостереження за бджілкою Звернути увагу дітей на те, що з’явилося багато комах. Чому комах стало більше? Що вони шукають у квітках? Порівняти осу, бджолу і джмеля. Які кольори виділяються у забарвленні оси? В оси є жало. Ним вона захищається, коли на неї нападають. Майже всі птахи знають, що ос не можна клювати, бо вони  жалять. Подивіться, як у оси здалеку видно чорні й жовті смужки. Своїм вбранням вона ніби попереджає: «Не займай мене, бо тобі буде погано!» Оси корисні: вони запилюють рослини. А ще корисніші джмелі та бджоли. На спинці у них є багато волосків, на яких застряє пилок. От бджоли його переносять на інші квіти. Придивіться до польоту бджіл – вони низько кружляють над квітами, наче маленькі літаки і важко опускаються на пелюстки у пошуках нектару. Які гарні та працьовиті комахи. Давайте відобразимо політ бджіл у грі «На лужку». (Діти – «Бджілки» літають над квітами).

Золотисті й волохаті, Трудівниці ми завзяті, По квітках весь день літаєм, По краплині мед збираєм. От і нині до квіток Прилетіли по медок. Джу-джу-джу! Дзень-дзень-дзень! Ой який чудовий день!

М.Павленко

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]