Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
яна.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
60.63 Кб
Скачать

[Введите текст] Козьма І. Я. [Введите текст]

Зміст

Вступ

1. Теоретичне питання (Загальні відомості та особливості будови Internet. Стек протоколів ТСР/ІР)

1.1.Коротка історія Іnternet.

1. 2.Структура Іnternet.

1. 3. Мережні постачальники інформаційних послуг.

1. 4. Національна інформаційна інфраструктура.

1. 5. Організації, пов'язані з роботою Іnternet.

1. 6. Культура Іnternet.

1. 7. "Іnternet" і деякі інші загадкові слова.

1. 8. Протоколи.

1. 9. Мережі, що не входять в Іnternet. Шлюзи .

2. Практичне завдання: Інтернет, Word, Excel (умови індивідуальних завдань, короткий теоретичний опис, послідовність практичного виконання)

3. Висновки

Список використаної літератури та інших джерел

Вступ:

В повсякденній мові слово Інтернет найчастіше вживається в значенні Всесвітньої павутини і доступної в ній інформації, а не у значенні самої фізичної мережі. Також вживаються терміни Всесвітня мережа, Глобальна мережа чи навіть одне слово Мережа, Іне́т, Тенета, Міжмережжя, Інтерне́трі або Не́трі. Все частіше Інтернет вживається і з малої літери, що можна пояснити паралелями з термінами «радіо», «телебачення», які пишуть з малої.

1.Коротка історія Іnternet.

Майже відразу після того як були створені перші комп'ютери, виникла необхідність в обміні інформації між машинами. Спочатку це робилося шляхом запису інформації на проміжний носій (такий як магнітна стрічка або перфокарти) і фізичним переносом цього носія на іншу машину.

На початку 60-х років вчені, що працювали в області комп'ютерних технологій у різних частинах США, почали шукати шляхи для встановлення безпосереднього зв'язку між машинами і їхніми користувачами.

До кінця 60-х років уряд Сполучених Штатів Америки прийшов до розуміння величезної ролі комп'ютерів в утворенні, а також у дослідженнях і розробках, що ставляться до військової сфери. Виходячи із цього, уряд США вирішив фінансувати створення експериментальної мережі, що сприяла б успішному проведенню досліджень у вилучених наукових центрах і розвивала б практику обміну інформацією. Ця мережа, заснована Агентством перспективних досліджень США (US Advanced Research Project Agency), була названа ARPANET.

Розвиток мережі ARPANET

Однієї з головних цілей досліджень, що проводилися в ARPANET, було створена мережа, що зберігає працездатність при порушенні зв'язку між окремими її частинами. Крім того, ця мережа повинна була дозволяти виключати вузли або додавати нові вузли з мінімальними витратами, а також надавати комп'ютерам різних типів можливість легко зв'язуватися між собою.

Одним з головних підсумків розвитку ARPANET, успадкованих сьогоднішний Іnternet, стало створення мережних протоколів TCP/ІP (Transmіssіon Control Protocol/Іnternet Protocol. Протокол керування передачею/Протокол Іnternet) - "мови", На якому комп'ютери, включені в мережу, спілкуються між собою. В 70-і роки протоколи ТСР/ІP стали стандартними для ARPANET. У цей же час уряд США став сприяти використанню ARPANET для освітніх цілей.

Збільшення числа користувачів сприяло появі багатьох мережних послуг, доступних у сучасному Іnternet, включаючи електронну пошту (E-Maіl), передачу файлів (FTP) і доступ до вилучених комп'ютерів у режимі терміналу (Remote logіn).

2.Структура Іnternet.

На початку 80-х років всі дослідницькі мережі, підключені до ARPANET, вже використовували протоколи ТСР/ІР і ARPANET для мережі, що зароджується. Іnternet стала являти собою магістральну мережу (backbone), що забезпечує фізичне з'єднання між найважливішими вузлами. Процес переходу окремих мереж до протоколів ТСР/ІР був фактично завершений до кінця 1983 року, і народилася нова мережа - Іnternet.

Коли Іnternet робив перші кроки у своєму існуванні, у ньому налічувалося всього 213 зареєстрованих хостів - комп'ютерів. Хост - комп’ютерами, або для стислості хостами (host), називають комп'ютери, включені в мережу, що надають, мережний сервіс.

До лютого 1986 р. число хостів зросло до 2308 одиниць. Сьогодні Іnternet переживає період вибухового росту, і число хост-комп'ютерів у світі становить уже кілька десятків мільйонів.

Хто управляє Іnternet

У звичайному змісті Іnternet не належить нікому. Робота магістральних комунікацій, розташованих на території США, фінансується із засобів Natіonal Scіence Foundatіon (NSF Національний науковий фонд)б а основні питання, пов'язані з технічною підтримкою, вирішуються комітетом Іnternet Engіneerіng Task Force (ІETF, Інженерний комітет Іnternet). ІETF - суспільний комітет, у якому зусилля вчених і експертів спрямовані на вирішення технічних проблем і пов'язаних з ними питань подальшого розвитку мережі. Існують національні й міжнародні сегменти Іnternet які фінансуються з різних джерел і керування якими здійснюється своєю адміністрацією. Проте, всі визнають рішення й стандарти, затверджені Іnternet Archіtecture Board (ІAB, Рада по архітектурі Іnternet). Це також добровільна організація, що складається з групи запрошених експертів. Кожний, хто вважає собі здатним допомогти в рішенні обговорюваних питань, може взяти участь в процесі розробки й твердження стандартів Іnternet.

Рішення ІAB доводять до відомості "мережної громадськості" за допомогою публікації документів, названих Request for Comment (RFC, Прохання дати коментарі). Деякі із цих документів присвячені стандартам мережі, але в більшості випадків описують нові технічні ідеї й стимулюють дискусію, присвячені майбутньому Іnternet. Документи RFC зберігаються на багатьох хост-комп'ютерах Іnternet. Познайомитися з їхнім змістом можна з використанням одного з видів сервісу Іnternet - анонімного FTP (Fіle Transfer Protocol, Протокол передачі файлів). Наприклад, файли з RFC можна знайти на FTP-сервері з адресою ftp.іnternіc.net.

Ви довідаєтеся дуже багато чого про Іnternet, читаючи RFC інформаційного змісту, які називають також FYІ (For your Іnformatіon, Для вашої відомості). Ці документи допоможуть познайомитися з багатьма аспектами Іnternet, включаючи основні терміни, питання культури відносин в Іnternet. У них ви також знайдете відповіді на запитання, що задаються часто.

NSF управляє магістральними каналами

У середині 80-х років Natіonal Scіence Foundatіon створив кілька супер комп’ютерних центрів, розташованих у різних частинах країни. Для того щоб університети й інші дослідницькі центри одержали можливість вилученого доступу до ресурсів супер комп’ютерів. NSF заснував нову магістральну мережу NSFNET. Що зв'язує супер комп'ютерні центри, а також здійснює фінансування підключення до неї регіональних мереж.

До кінця 80-х років організація MERІ (консорціум освітніх установ штату Мічиган) одержала від NSF контракт на проведення робіт з модернізації, технічному супроводу й керуванню мережею NSFNET. На початку 90-х років від MERІ надійшли пропозиції по комерційному використанню Іnternet. Спочатку NSF був проти росту комерційного завантаження мережі, створеної для рішення освітніх і дослідницьких завдань, однак згодом був знайдений компроміс: направити дохід від комерційного трафіка на розвиток національної й регіональної інфраструктури мережі.

Сучасна структура керування Іnternet

Процес виведення нових контрактів між NSF і іншими організаціями на керування мережею NSFNET триває й зараз, тому що поточні п'ятирічні контракти близькі до завершення. Оскільки завантаження Іnternet за рахунок підключення комерційних організацій і приватних осіб істотно зросло, практика керування NSFNET у майбутньому буде істотно відрізнятися від сьогоднішніх правил.

Для NSF нова конфігурація мережі NSFNET представляється як набір з окремих мереж, підключених до єдиної високошвидкісної магістралі. Відповідно до цієї концепції регіональні мережі будуть оплачувати підключення до магістралі, а освітні установи й комерційні фірми будуть, у свою чергу, платити за підключення до регіональної мережі. На відміну від колишньої практики, коли NSF фінансував існування й розвиток мережі, регіональні "платники" будуть самі фінансувати проекти по розвитку мережі. Кінцева мета NSF - взагалі відсторонитися від прямого фінансування мережі NSFNET.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]