Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
35.35 Кб
Скачать

Білет №5

1.Пальчикові ігри, їх види, особливості організації з дітьми дошкільного віку.

Розрізняють такі види пальчикових ігор та вправ:

  1. Ігри з мовним супроводом – це розігрування потішок, забавлянок, де діти почерзі згинають або розгинають пальці руки відповідно віршового тексту.(пальчик пальчик де ти був? Я з цим братом в ліс ходив. Я з цим братом борщ варив. З цим я кашки скуштував. А з найменшим заспівав)

  2. Іги без мовного супроводу - це вправи в яких за допомогою пальців рук зображують різні предмети тварин птахів людей. Вони не тільки розвивають пальчикові рухи, але й гнучкість кистей рук: «ворота» - кінчики пальців з’єднати а великі пальці підняти вгору, «зайчик» - витягнути вперед вказівний і середній пальці а стиснути в кулак.

  3. Ігри з дид. матеріалом. вони бувають різні:

А) площині картки для шнурування доріжок, на яких зображені предмети, фрукти, тварини, тощо. Діти шнурують доріжку до відгадок казок, або ж виконуючи завдання з розвитку мовлення, по ознайомлення з природою.

Б) пальчикові ігри з картками. На них розміщено 5 предметів так щоб дитячим пальчиком було зручно їх накривати( це можуть бути кольорові ляці, овочі, фрукти,цифри, літери..) виготовляють кілька менших карток для дітей і більшу для вихователя.

Порядок роботи над карткою:

-виконання вправи правою рукою: підніми пальчик і покажи що може їсти зайчик, собачка, необов’язково піднімати пальці попорядку, неслухняним пальчиком піднімати 2-гою рукою, щоб діти не --------------------------------------------------------------

- виконання вправ лівою рукою, але порядок такий же самий

- обмін карткою із сусідом. На перших заняттях діти опрацьовують не більше 2 – карток

В) рукавичковий театр – це рукавичка з персонажами для інсценування казок, сцен, мініатюр, важливо правильно розмістити персонажів: в казці колобок, важливо правильно розмістити героїв з казок, розучити пальчикові позиції, а потім інсценувати, театралізувати. Можна придумувати власні сюжети , розіграти вже відомі, можна підібрати рукавички різні за кольором щоб вони слугували ще й декораціями, коли діти навчаться працювати однією рукою можна згодом навчити обома руками.

2. Навчання ліпленню дітей 2-ї молодшої групи

діти ІІ –мол групи більш підготовлені до ліплення, більш знайомі з матеріалами, володіють простими способами ліплення: циліндричним, кулеподібним, дископодібними формами.

Завдання і навчання

  • Формувати інтерес , і якість виконання до самої роботи;

  • Розвивати спостережливість здібність затримувати увагу на предмет і помічати його форму величину деякі характерні ознаки;

  • Формувати вміння обмірковувати тему зображення і виконувати її, підвести до самостійного пошуку способів зображення до елементів творчого вирішення завдань;

  • Формувати естетичні переживання почуття радості від гарної роботи.

Технічні навички

Технічні навички які діти набули у 1 мол групі закріплюють у першому півріччі , потім їх навчають більш складним вмінням:

  • Розкочування кулястої форми під кутом у вертикальному положенні рук ( морква акета)

  • Згинання защіплювання (вареники )

  • З’єднання частин перед притисканням примазуванням

  • Вчать регулювати --------------------------------- матеріал координацію і плавність рухів.

  • Розробляти повільність рухів, рухів долонь з поступовим включенням пальців, особливо вказівного і великого.

Методи і прийоми навчання

Основне місце відводять інформаційно рецептивним і репродуктивним методам. Діти розглядють предмети важливо щов вони їх потримали в руках, відчули об’єм , розмір, обстеження проводять по 5-6 дітей перед заннятям, при обстеженні предмета уагу звердають на: форму основних частин (тулуб, голова) а потім менші частини ( руки ноги хвіст). Вчать співвідносити частини між собою по величені і кількості.

На початку заняття вихователь показує прийоми зображення і детально пояснує. Показувати потрібно так щоб дії були чіткими зрозумілими діями, щоб впевнитись що діти засвоїли даний рух можна запропонувати повторити цей рух. Після цього діти приступати до зображення. Показ супроводжується поясненням яке неповно займати більше 3-4хв.

Щоб зацікавти дітей до ліплення використовують ігрові прийоми. Ігрові ситуації ведуть до кращого сприйняття до образу читання казок, віршів, сприяє розвитку фантазії пробуджується інтерес до діяльності.