Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_po_napisannyu_magisterskoyi_r.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
596.99 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені В.О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Т.А. БУРОВА, Є.П. ГНАТЕНКО,

Методичні рекомендації

щодо написання та оформлення дипломних робіт магістрів

студентами кафедри обліку та оподаткування

денної та заочної форм навчання

спеціальності 8.03050901 «Облік і аудит»

Миколаїв 2015

УДК 657.01

Бурова Т.А., Гнатенко Є.П Методичні рекомендації щодо написання та оформлення дипломних робіт магістрів студентами кафедри обліку та оподаткування денної та заочної форм навчання спеціальності 8.03050901 «Облік і аудит». – Миколаїв: МНУ імені В.О.Сухомлинського, 2012. – 39 с.

Кафедра обліку та економічного аналізу

Рецензенти:

д.е.н., професор,

декан факультету економіки

МНУ імені В.О.Сухомлинського Кіщак І.Т.

к.е.н., доцент кафедри обліку

та економічного аналізу

НУК імені Адмірала Макарова Прокопович Л.Б.

Розглянуто на засіданні кафедри обліку і економічного аналізу

«____» ___________2015 р., протокол №

Рекомендовано вченою радою факультету економіки

«____»____________2015 р., протокол №

Зміст

1. Загальні положення 3

2. Методичні рекомендації щодо порядку написання дипломної

магістерської роботи 6

3. Методичні рекомендації стосовно структури і змісту дипломної магістерської роботи 7

4. Вимоги до оформлення дипломних робіт 14

5. Методичні рекомендації до структури і змісту автореферату до

дипломної магістерської роботи 15

6. Захист дипломної магістерської роботи 20

7. Додатки 22

1. Загальні положення

Дипломна магістерська робота є завершальним етапом навчання студентів на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня "магістр". Вона є підсумком виконання магістерської програми та відображає вміння студента, що здобуває ОКР "магістр" самостійно вести науковий пошук та вирішувати наукові завдання.

Сучасний магістр з обліку і аудиту повинен володіти комплексом знань із гуманітарних, фундаментальних та фахових обліково-аналітичних дисциплін, мати необхідну практичну підготовку для виконання функціональних обов’язків на підприємствах та в організаціях різних видів економічної діяльності, у науково-дослідних установах, міністерствах, відомствах.

Відповідно до навчального плану з підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем „магістр” напряму підготовки 0305 „Економіка і підприємництво” спеціальності 8.03050901 „Облік і аудит” передбачено виконання студентами магістерської роботи та її захист перед екзаменаційною комісією.

Магістерська робота - найважливіша форма самостійної роботи студента, у процесі якої він набуває вміння і навички організації та здійснення наукових досліджень. Вона визначає загальноосвітню та фахову зрілість випускника, вміння діалектично мислити, творчо застосовувати набуті знання при розв’язанні тих чи інших практичних завдань у сфері обліку, аналізу і аудиту. Дипломна магістерська робота являє собою самостійне, оригінальне, закінчене наукове дослідження, має внутрішню єдність та містить сукупність теоретичних і практичних положень, висновків і рекомендацій що пропонуються для публічного захисту на екзаменаційній комісії (ЕК) для отримання кваліфікації за фахом "Облік та аудит".

Студенти спеціальності 8.03050901 „Облік і аудит” можуть виконувати магістерські роботи за двома спрямуваннями:

  • Науково-практична робота;

  • Проблемно-дослідницька робота.

Науково-практична магістерська робота обов’язково базується на матеріалах діючих підприємств різних галузей економіки і повинна бути спрямована на удосконалення обліку, аналізу і аудиту суб’єктів господарювання.

Проблемно-дослідницька робота передбачає дослідження проблемного питання, яке має теоретичний та методичний характер і яке є об’єктом практичної обліково-аналітичної роботи: чітке аргументування напрямів вирішення такої науково-методичної чи практичної проблеми на основі критичних оцінок відомих досягнень. Усі магістерські роботи повинні мати наукову новизну.

Успішне виконання студентом магістерської роботи значною мірою залежить від того, наскільки він чітко уявляє собі основні вимоги щодо теоретичного рівня, змісту, структури, обсягу, форми викладання матеріалу та оформлення роботи.

Магістерська робота покликана показати, наскільки студент вміє аналізувати, узагальнювати та оформляти висновки за результатами досліджень, самостійно працювати з нормативними, літературними джерелами та практичними даними. При оцінці магістерської роботи враховуються не лише якість самої роботи та автореферату, характер представлення основних її положень у публікаціях й під час публічного захисту, але й її оформлення.

Методичні вказівки визначають вимоги до теми, структури, змісту та оформлення магістерських робіт, які виконані студентами напряму підготовки 0305 „Економіка і підприємництво” спеціальності 8.03050901 „Облік і аудит”. Магістерська робота, яка не відповідає зазначеним вимогам, до захисту перед Державною екзаменаційною комісією не допускається.

Метою написання дипломної магістерської роботи є:

- поглиблення й розширення теоретичних і практичних знань з обраного напрямку спеціалізації в галузі обліку та аудиту, а також уміння застосувати їх при вирішенні конкретних практичних завдань;

- пошук сучасних наукових досягнень у сфері розбудови системи державного регулювання обліку, економічного аналізу та аудиту на підприємствах і в організаціях, уміння їх самостійно застосовувати при розв`язанні прикладних проблем.

Представлена до захисту дипломна магістерська робота передбачає:

- науковий пошук та визначення теоретичних основ проблеми, яка розглядається;

- систематизацію, закріплення та розширення теоретичних та практичних знань з обліку, економічного аналізу і аудиту та їх застосування при вирішенні конкретних науково-дослідних завдань;

- розвиток навичок самостійної роботи та оволодіння методикою наукових досліджень при вирішенні обліково-аналітичних проблем. Використання економіко-математичних методів та комп'ютерних програм повинно бути обов'язковою компонентою інструментарію магістра-дослідника.

- узагальнення результатів дослідження та обґрунтування висновків і рекомендацій щодо удосконалення діючих методик;

- виявлення підготовленості студента для самостійної роботи у навчальній, практичній або науково-дослідній діяльності.

При написанні дипломної магістерської роботи необхідно використовувати як загальнонаукові методи теоретичного узагальнення (методи діалектичної й формальної логіки), так і специфічні методи економічного дослідження (економіко-статистичні та економіко-математичні). Дипломна магістерська робота виконується індивідуально за затвердженою тематикою, яка розробляється та затверджується кафедрою обліку та економічного аналізу. Робота повинна відповідати таким вимогам:

- виконуватися на конкретних матеріалах, зібраних протягом практик, які проходить студент за період навчання в університеті;

- містити розроблені студентом реальні пропозиції, які Державна екзаменаційна комісія (могла б рекомендувати до впровадження;

- результати роботи можна було б включити до наукового звіту кафедри.

Під час виконання магістерського дослідження студент повинен:

1. Розв’язати обрану наукову проблему (завдання) та представити результати дослідження у вигляді:

- магістерської роботи;

- автореферату магістерської роботи.

2. Опублікувати результати магістерського дослідження. Публікаціями результатів магістерського дослідження є друковані праці у наукових виданнях, а також друковані тези, доповіді і матеріали будь – яких конференцій, конгресів, симпозіумів, семінарів тощо. Для допущення студента до захисту магістерської роботи йому потрібно мати мінімум дві публікації. Наявність в одному випуску (номері) журналу (або іншому друкованому виданні) більше однієї друкованої праці вважається за одну публікацію.

3. Зробити апробацію матеріалів магістерського дослідження у вигляді участі у наукових конференціях, конгресах, симпозіумах, семінарах (публікація результатів дослідження у науковому виданні не вважається апробацією). Для допущення студента до захисту магістерської роботи йому необхідні мінімум дві апробації матеріалів магістерського дослідження.

Під час написання магістерської роботи студент повинен обов’язково робити посилання на джерела, з яких він запозичив матеріали або окремі результати. У випадку використання запозиченого матеріалу без посилання на джерело, магістерська робота не допускається до захисту перед екзаменаційною комісією.

Зміст роботи повинні складати результати досліджень студентами теорії та практики обліку, аналізу чи аудиту за визначеними напрямами; розробка нових методів і методичних підходів поставленого завдання. Магістерська робота повинна показати вміння студента стисло, логічно та аргументовано викладати матеріал дослідження. Необхідно уникати загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології та ускладненої термінології псевдонаукового характеру.

Магістерська робота повинна бути виконана державною мовою, стиль – науковий, чіткий, без орфографічних і синтаксичних помилок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]