Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_4_simv_tsveta_i_chisla.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
113.66 Кб
Скачать

Символіка кольору. Символіка числа.

  1. Символіка кольору.

  2. Психофізіологічний вплив кольору на людину.

  3. Лікування кольором.

  4. Символіка числа.

  1. Символіка кольору.

Аналіз малюнка містить у собі оцінку основного колірного тла зображення і кольори окремих його елементів. Відомо, що колір відбиває різні емоції людини. Причому, той самий колір може одночасно викликати безліч різних, часто протилежних переживань. Тому, під час аналізу важливо розпитати пацієнта, яке враження справляє на нього малюнок у цілому й окремі його частини, чи подобається йому той або інший колір і т. ін.

Символіка кольору визначається одночасно безліччю факторів — як успадкованих, так і тих. які формуються протягом життя. На утворення символу можуть впливати будь-які події, починаючи з внутрішньоутробного розвитку, пологів. розвитку в дитячому віці, особливостей привчання до горщика, часу відвідування дитячого садка і т. ін., аж до актуальної ситуації, в якій нині перебуває пацієнт. Причому, особливу увагу варто приділити подіям останніх двох днів. Це так звані денні залишки, як їх називав Зігмунд Фрейд. Символотворення формується за принципом згущення. Цей важливий аналітичний принцип передбачає, що в кожному образі або елементі малюнка одночасно виявляються символічні відображення безлічі різних подій, що відбувалися з пацієнтом у різний час. Інший важливий аналітичний принцип символотворення — принцип амбівалентності — передбачає існування в одному символі прямо протилежних значень.

Саме тому при аналізі символіки кольору важливо виділити два основних полюси в спектрі символічних значень кожного кольору, що допоможе зробити потім необхідні діагностичні висновки.

Враховуючи множинність детермінації, багатозначність, багатоплановість амбівалентність символу, ми не можемо робити однозначних висновків на підставі лише одного конкретного малюнка, образу або сну. Інтерпретація допускається тільки на рівні гіпотези, ступінь ймовірності якої надалі або буде підвищуватися або знижуватися у ході інтерпретації інших малюнків, образів і сновидінь. а також аналізу історії життя й актуальної особистісної ситуації пацієнта. Як правило, проблема або внутрішній конфлікт пацієнта відбиваються у різних формах майже в кожнім образі і малюнку. Це дозволяє фахівцеві психологу зробити досить точні й об'єктивні діагностичні висновки. Коротку схему символіки кольору ілюструє таблиця.

Символіка кольору

+

колір

-

любов, пристрасть,

еротичне начало,натхнення

червоний

Агресія, ненависть, небезпека

розум, дисципліна, порядок, вірність

синій

божевілля, ірраціональність

відкритість, активність, воля, слава, сила

жовтий

ревнощі, заздрість, жадібність, облудність, манія, марення

зрілість особистості, радість,

енергія, сила

жовтогарячий

витісняє інші кольори, пристрасть боротьби і війни

вітальне начало, ріст, надія

зелений

отрута, хвороба, незрілість

рівновага, містика, чаклунські чари, таємне знання, каяття

фіолетовий

внутрішнє занепокоєння, тривога, зречення, меланхолія

материнство, родючість, земля

коричневий

бруд, гній, нечистоти

гідність, урочистість

чорний

смерть, жалоба, гріх

чистота, гармонія

білий

примара, жалоба

сірий

неясність, туман, депресія

Найдужчий емоційний вплив здійснює на людину червоний колір. Це одночасно й найбільш теплий колір. Серед переживань, що відбиває червоний колір, можна виділити, з одного боку, любов, пристрасть, еротичне начало, натхнення, а з іншого, агресію, ненависть і небезпеку. Вважається, що вибір червоного кольору пов'язаний також з тенденцією до самореалізації.

При інтерпретації символіки кольору необхідно враховувати також і культурно-історичний аспект. Так, червоний колір пов'язаний у свідомості багатьох людей з кольором революції.

Синій і блакитний колір символізують натхненність, розумне начало, світ ідей. Це холодні кольори. Вважається, що синій колір виражає потребу в спокої, прихильності, єднанні.

Якщо червоний і жовтий колір відповідають екстравертованому типові особистості і діють збуджуюче, то синій — це найбільш інтровертований колір, він символізує відхід до себе, у свій духовний світ і заспокоює. У спектрі символічних значень синього кольору, з одного боку, можна виділити полюс розумного, раціонального начала, а з іншого – полюс божевільного, ірраціонального, відірваність від реального життя. Згадаємо такі вислови, як «повітряні замки», «блакитні мрії», «блакитна далечінь».

Культурно-історична традиція використовує червоний і синій колір для статевої диференціації. Так, коли народжується хлопчик, його ковдру перев'язують синьою або блакитною стрічкою, а ковдру дівчинки — червоною або рожевою.

Жовтий це найбільш екстравертований колір, що символізує відкритість, активність, прагнення до волі, слави і сили. Цей колір виражає очікування від Майбутнього. З іншого боку, він символізує ревнощі, марнославство, заздрість, жадібність, облудність, продажність, маніакальне і маячне божевілля й одержимість. Згадаємо такі вислови, як «жовта преса», «жовтий квиток», «жовтий будинок». Вважається, що сексуальність найбільшою мірою виявляється в поєднанні червоного і жовтого кольорів.

Жовтогарячий колір утворюється при поєднанні жовтого І червоного кольорів. У ньому втілилися психологічні особливості цих кольорів. Жовтогарячий колір характеризує зрілість особистості і силу механізмів «Я». У цьому відношенні жовтогарячий — один із найбільш сприятливих для психотерапевтичного прогнозу кольорів. Це колір радості, задоволення, прагнення до досягнення і самоствердження, енергії і сили.

Він сприятливо діє на психіку людини, знімаючи напругу при конфліктах. З іншого боку, він витісняє інші кольори, символізує потрясіння, пристрасть боротьби, демонічний початок війни. У малюнку червоний, жовтий і жовтогарячий кольори найбільшою мірою відбивають прояви сексуальності.

Зелений колір з одного боку, символізує вітальне на чоло, ріст і надію. Згадаємо, наприклад, вислів «зелені наростки». На іншому полюсі знаходяться такі значення зеленого кольору, як отрута, хвороба і незрілість. Отруту зазвичай зображують зеленою, про хвору людину говорять: „Ти весь зелений”, а про недостатньо дорослого — «Ти ще зелений».

Фіолетовий колір — це. мабуть, найбільш двоїстий і суперечливий колір. У ньому поєдналися збудливий і стримуючий компоненти червоного І синього кольорів, що народжує особливу напругу фіолетового кольору. Це колір вирівнювання рівноваги, колір міри, відповідності, колір знання й інтелекту, колір величі, містики і мудрості. Він символізує чарівництво і магію, чаклунські чари, містичне й інтуїтивно-чуттєве осмислення таємних знань. З іншою боку, він сприяє ендогенній збудливості, виражає внутрішнє занепокоєння, що може означати як небезпеку, так і шанс творчого відкриття. Із ним кольором пов'язують релігійну самовідданість, святість і смиренність, покірність і каяття. У той же час фіолетовий колір виражає тривогу, хвилювання і страждання, горе і скорботу, смуток і зречення, покірність і меланхолію.

Коричневий колірпоєднує в собі жовтий, червоний і синій кольори. Це один із найбільш амбівалентних кольорів.

На одному полюсі можна виділити такі символічні значення. як материнство, родючість, земля, а на іншому — бруд, гній, нечистоти. Коричневий колір утілює внутрішній світ відчуттів — на відміну, наприклад, від фіолетового кольору. для якою характерний відхід в емоційний світ, або чорного і сірого кольорів, для яких характерний відхід у бездіяльність.

Чорний колір являє собою суміш усіх кольорів. На одному полюсі спектра його символічних значень знаходяться гідність і урочистість, а на іншому — смерть, жалоба, гріх. Вибір чорного кольору часто відповідає реакції протесту.

фрустрації, періодові відходу в бездіяльність і нагромадження сил. Для чорного кольору характерні тривога, зниження емоційних контактів. Люди, що втратили батьківщину, біженці також часто віддають перевагу чорному кольору. Чорний на червоному і жовтому тлі часто символізує страх.

Білому кольору налається дуже велике значення при діагностиці, особливо, якщо він спеціально промальований білою фарбою або олівцем. На відміну від чорного кольору, білий утворюється не при змішуванні, а при накладенні всіх кольорів. На одному полюсі спектра його символічних значень знаходяться чистота, гармонія, невинність, непорочність, єдність початку і кінця, а на іншому — примара, жалоба і смерть. Характерно, що білий колір символізує жалобу не тільки на Сході, але й у християнській цивілізації. У зв'язку з цим можна згадати «білий саван» або „білі капці в труні”. Поєднання чорного й білого кольорів часто відбиває страх смерті.

І є тільки один колір, що. з погляду фахівців Інституту Кататимно-імагінативної психотерапії, має лише негативне символічне значення. Це сірий колір, колір туману, неясності і. що особливо важливо для психодіагностики, колір депресії.

Функция цвета зависит от отношения человека к данному цвету. Объективное содержание цвета — стойкое психологическое значение, которое остается неизменным.

Существует несколько систем трактования цветов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]