Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогика.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
37.26 Кб
Скачать

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

РЕФЕРАТ

з педагогіки

на тему: «Виховання «важких» підлітків»

Виконала:

студентка II курсу, 251 групи

Петренко О. В.

Перевірила:

Дрозд О. В.

Миколаїв – 2015

ПЛАН

1. Виховання важкого підлітка - як зробити з дитини людину?

-- Становлення особистості. Підхід до виховання.

-- Як же виховати важкого підлітка?

2. Виховання підлітків - основні особливості.

-- Особливості виховання підлітків.

-- Підлітковий етап у психології.

-- Період ідентифікації.

-- Складний підлітковий вік. Що робити?

3. Поради виховання важких підлітків.

  1. Виховання важкого підлітка - як зробити з дитини людину

Виховання дітей та підлітків є однією з найактуальніших проблем сучасного суспільства. Діти дошкільного віку в усталеній соціальному середовищі, яка є нашим суспільством, спочатку проходять в ній адаптацію. Тому, в перші місяці перебування дитини в дитячому саду якраз і задають ці норми, а головне, пов'язані з ними заборони. Потім, в шкільному віці, дитина орієнтується по ним. І лише в підлітковому віці, коли він або вона усвідомлює ці норми, а пізніше і закони суспільства, можуть спостерігатися різні усвідомлені і неусвідомлені відхилення від суспільних норм, які і є становленням особистості людини.

Розглянувши даний цикл поетапного усвідомлення особистості людини в різному віці, слід звернутися до джерела вирішення проблеми. Важкий підліток потребує своєрідному підході або тонкому маніпулюванні особистісними якостями, які передбачають встановлення довірчих відносин.

Причому даний крок обов'язковий і не повинен бути озвучений прямим текстом. На різних вікових етапах така інформація може сприйматися особистістю по-різному, від усвідомлення необхідності психологічної підтримки, до повного заперечення факту проблеми. Саме тому, головним в процесі роботи з дітьми та підлітками, є виявлення причини даної поведінки і тільки після цього - слідства виникає процесу.

 

Становлення особистості. Підхід до виховання.

 Проблеми виховання важких підлітків варто розглядати виключно з точки зору психологічних і моральних норм, які характеризують людину в певний період життя.

Враховуючи досвід зарубіжних психологів та пов'язані з ним поняття гіперактивності дітей і підлітків, була вироблена модель поведінки і суспільної взаємодії, що враховує дані особливості. Але, тим не менш, вона припускає використання шаблонного підходу і застосування препаратний комплексів, що впливають і змінюють поведінку дітей або підлітків за допомогою медичних засобів, що в наших умовах є неприйнятним.

Психофізичні якості окремої людини, як індивідуума, вимагають окремого підходу до їхніх рішень, оскільки не існують чітких шаблонів реакції на ту чи іншу ситуацію. В окремих випадках потрібне використання суто виховних методів, орієнтованих на встановлення у дитини соціальних навичок, притаманних суспільству. Це відноситься в першу чергу до дітей і саме до них.  Коротка побічний ефект з праці психолога М. Раттера. Виховання, як таке, є в першу чергу підпорядкуванням певним рамкам поведінки прийнятим у суспільстві, і ставить перед собою завдання навчити дитину відповідним соціальним навичкам.

Висловлюючись «звичайною мовою», позбавленим термінології, слід зазначити, що такі поняття, як хуліганство, непослух, аморальну поведінку і неуважність є особливостями певного типу особистості. У сучасному суспільстві, де поняття моралі, як такої, спотворені, підлітки сприймають своє ставлення до життя з точки зору стандартів тих сфер спілкування, в яких вони знаходяться.

Саме це оточення задає основні норми поведінки особистості і дозволяє домінувати над іншими або підкреслювати своє положення, що часто відноситься до так званих хуліганам. На цьому етапі не варто розглядати більш серйозні вирази даного питання. Необхідно послідовно розібратися в джерелі проблеми. Тому Вам слід звернути увагу на оточення, в якому знаходиться ваша дитина.

Слід виділити два основних типи підлітків, які задають тон їх поведінки і які є відхиленнями, а саме - поведінка жертви і її кривдника. Це найчастіше застосовно до обмеженого колективу, наприклад, до класу в школі. Слід розуміти, що за будь, навіть самому якісному моральному тренінгу, «жертва» одразу не зможе дати відсіч своїм кривдникам.  Не той тип особистості та відчуття їхньої моральної переваги зроблять таку відсіч неможливим. При особливо гострої проблеми відносини в колективі і сформованому стереотипу особистості, необхідно ізолювати підлітка з комплексом «жертви», перевівши його в інший клас або школу. При цьому навколишні його або її підлітки не повинні знати про причини і наслідку цього перекладу. На місці первинного навчання також не повинна поширюватися інформація про місце, куди перевели учня.

Це найлегша частина програми підняття моральних якостей людини загнаного його оточенням в кут. Далі слід з'ясувати джерело проблеми, підняти самооцінку і найголовніше - це допомогти особистості розкрити свій потенціал.  Слід пам'ятати, що це найпростіший спосіб, який можна порівняти з поняттям відходу від проблеми. Але він досить ефективний і допоможе убезпечити суб'єкта від емоційних травм і комплексів неповноцінності в майбутньому, а можливо і фобій - короткий аналіз матеріалів психолога А. Шестопалова.

Іноді, саме причини, пов'язані з комплексом «жертви» і є основою для ненормального поведінки особистості в майбутньому, що і виражається різними відхиленнями. Лякатися цього слова не варто. Такі відхилення не означають, що у підлітка спостерігається психічний розлад. Наприклад, відхилення від «нормального» поведінки, прийнятим в суспільстві, може відноситися і до субкультур, хуліганству та певного типу поведінки, що власне і буде розглядатися далі.

Як же виховати важкого підлітка?

Під вихованням не варто розуміти насильницьку зміну особистих якостей підлітка. Дана особливість лише викликає протидію. Це тягне за собою ще більший негативний ефект для воспитуемого дитини внаслідок перехідного віку і пов'язаного з ним заперечення всього, що Ви будете робити. Далі будуть наведені дійсно працюють методи виховання важкого підлітка та особливості їх використання згідно з рекомендаціями В.А. Купецького і А.В. Петровського.  Відмінності між поняттями виховання і розвиток особистості, відрізнити і пов'язані між собою, тому слід діяти поетапно і розглянути наступні можливості:

• Проблема сім'ї. Не обманювати себе і подивитися на ті життєві обставини, які привели, або можливо могли привести, до проблеми. Спробуйте вирішити виниклі проблеми у своїй родині. Саме цей момент не розглядається першим, а в деяких випадках саме він і є відправною точкою всіх проблем виховання і поведінки підлітка.  • Оточення. Соціокультурні зв'язки в суспільстві накладають відмітні риси на поведінку підлітка. Вони можуть проявлятися як у реальному житті, так і у віртуальному спілкуванні, що для нашої країни ще велика рідкість.

• Звички або ж нервові розлади. Вони можуть виражатися найнесподіванішим чином. • Комплекси. У багатьох підлітків це найвагоміша причина неконтрольованої поведінки.  • Депресія, яка виникла, наприклад, через комплекси.  • Групові фактори, класифікувати які за певним типом, не будучи професійним психоаналітиком, неможливо і головне - не потрібно. В разі більш серйозних проблем вирішувати їх повинні фахівці - психіатри.

Ознайомившись з ймовірними причинами, котрі характеризують перераховані вище проблеми, перейдемо до їх вирішення. Для цього розглянемо основні дії, які необхідні для безпосереднього виховання важкого підлітка:  • Встановлення довірчих відносин в колі сім'ї. Якщо Ви багато працюєте і не приділяєте достатній час вашому синові або дочці, то вплив субкультур може повністю змінити характер їх особистості. При цьому страждає навчання та особисті взаємини, внаслідок чого підліток замикається в собі. Ви повинні, непомітно для нього, встановити зв'язок по інтересам, що може бути проблематичним зважаючи на вік дитини та її захопленнями. Необхідно поступово відновлювати взаємовідношення з ним, форсування ситуації призведе лише до її поглиблення.

• Друг, подруга чи товариш. Це буде другий етап поступового налагодження довірчих взаємин, при якому у Вас буде певний авторитет і Ваша дитина захоче поділитися з Вами своїми проблемами. Даний підхід необхідний. незважаючи на будь-яку складність виниклих проблем, тому не нехтуйте даними пунктом.  • Зміна поглядів. Ви повинні ставитися до підлітка відповідно до його віком або навіть перевищуючи його. Не варто поводитися з ним, як зі школярем. Саме це не викличе миттєвого відторгнення і переляку відповідальності за свої дії.

• Виховання. Необхідно проявити себе як главу сім'ї і показати помилки підлітка і до чого це може привести. Краще всього використовувати наочні приклади з зрозумілих ситуацій. Покарання на даному етапі не застосовується, так як є можливість того, що воно не знадобиться в принципі. Спокійна, впевнена мова в деяких випадках діє набагато краще криків і образ.  • Покарання. Ви повинні підібрати потрібний момент для виправданого покарання. Причому воно є лише додатковим заходом. Якщо Ви сформували свій авторитет, то будь-які обмеження та заходи морального впливу, застосовані до підлітка, будуть адекватним заходом за його провини. Важливим виховним чинником є показати підлітку відповідальність за свої дії. Саме це і є метою покарання, що допоможе усвідомити, як влаштоване суспільство.

Важкий підліток: особливості виховання (Відео: виховання важких підлітків - Альфа)  Методика виховання, наведена вище, є зразковою послідовністю дій, які необхідно вчинити для розв'язування сформованої ситуації і становлення виховного процесу. Методика є послідовним і м'яким способом прихованого впливу на особистість підлітка і допоможе домогтися певних результатів у більшості загальних випадків.

Вам слід розуміти, що загальний напрямок лише задає рамки впливу на особистість, а заходи впливу мають бути індивідуальні в кожному окремому випадку. Якщо ситуація запущена, знадобиться професійна допомога і цей факт не слід заперечувати. Саме тому зверніть пильну увагу до поведінки підлітка. В абсолютній більшості випадків, звичайних субкультурних особливостей поведінки без яскраво вираженого негативного фактора, даних рекомендацій буде цілком достатньо.

2. Виховання підлітків - основні особливості

Взаємини батьків з дітьми рідко бувають гармонійними в підлітковий період розвитку чад. Причини проблем часто криються в неправильному підході до виховання дитини, несправедливих вимогах до нього, нелогічних покараннях, неуважне ставлення до його потреб. Більшість дорослих вибирають тактику спілкування з дітьми, засновану на власному досвіді взаємодії з предками. Вони виховують їх так, як їх самих виховували колись батьки, деякі прислухаються до подруги або приятелям, що радять певні методи впливу.

Дорослих людей можна зрозуміти. Вони не знайомі з дієвими способами, які пропонує підліткова психологія, а власний досвід або поради, які дає подруга, вважають єдино вірними зважаючи на відсутність знань. Так, якщо на дорослих їхні предки впливали агресивно, за допомогою крику, фізичних покарань, осуду, вони, в свою чергу, аналогічним способом починають коректувати поведінку власних дітей, діючи в чому неусвідомлено.

 

Особливості виховання підлітків.

Найбільш проблематичний етап взаємодії з дитиною настає в підлітковий період. Іноді відносини настільки складні, що дорослим потрібно психолог. Часто батьки виявляються не готові до тих проблем, які їм підносить дитина в підлітковий період. Положення ускладнюється тим, що займатися власним просвітою з приводу психології підлітків дорослим колись, чоловік і дружина працюють, займаються кар'єрою. У такому випадку їм потрібно підлітковий психолог, хороший фахівець, якого сьогодні знайти не складно. Якщо його немає в школі, де вчитися дитина, можна підібрати професіонала, що працює онлайн в мережі.

Причиною переживань дорослих є їх нездатність подружитися з підлітком, його відмова виконувати вимоги батьків, замкнутість, відчуження, відстороненість, агресія чада. Психологія важкого підлітка і його манера взаємодії з оточуючими заснована на прагненні приховати від вихователів власні переживання і секрети. Він скаржиться на життя кому завгодно, подрузі або випадковому співрозмовнику, але нічого не розповідає про почуття своїм близьким. Дитина постійно намагається звести себе як доросла людина, він найчастіше виявляється у важких і складних ситуаціях, а до допомоги не звертається.

Підлітковий етап у психології.

У віці від 10 до 17 років кожна друга дитина - важкий підліток. У цей період у нього проходить стадія ідентифікації себе, як окремої одиниці суспільства. У такі моменти всіх підлітків хвилюють переживання пов'язані з соціальною адаптацією. Вони намагаються стати самостійними, прагнуть відчути себе дорослими. Дитина активно пізнає світ і людей. Важкий підліток може примкнути до окультних, екстремістським, кримінальним угрупованням. Він намагається спробувати все на світі від позитивних до шкідливих звичок і хобі, пропагованих в тому середовищі підлітків, в яку він потрапить. Це можуть бути гірськолижні гонки або блуд, куріння або волейбол, вживання спиртного або відвідування дискотек, залежність від важких наркотиків.

Виховання важких підлітків серйозно ускладнюється тим, що ті методи впливу на дитину, що допомагають в дитинстві, перестають давати позитивний результат в період дорослішання. Чоловік і дружина повинні виробити новий підхід. Вони часто знаходяться в замішанні, тому що поведінка дитини не контролюється доступними їм способами. З підлітком складніше взаємодіяти, ніж з маленькою дитиною.

Малюка можна посварити, поставити в кут, а в юнацькому віці чадо, образившись, може просто піти з дому, грюкнувши дверима. Підлітковий етап розвитку в психології відзначається, як надзвичайно нестійкий. Поведінка підлітків може бути полярно протилежно, відрізнятися непередбачуваними реакціями. Чадо може миттєво занурюватися з мрійливого стану в цинічне. Сьогодні підлітком керують цікаві справи і хобі, а завтра, він буде переживати апатію і відмовлятися робити заплановані заходи.

 Багато батьків, щоб налагодити відносини з підлітком, намагаються підкупити його подарунками, намагаються потурати його примхам, але, як правило, така тактика дає тимчасовий і нестійкий результат. Він як і раніше скаржиться на життя, постійно нагадує, що подруга або приятель мають кращий, ніж у нього телефон і т. д. Матеріальна стимуляція гарної поведінки не завжди дієва і веде до негативних наслідків у сфері формування особистості підлітків.

 Період ідентифікації.

Психолог в своїй практиці часто зустрічається з скаргами батьків, які говорять про своїх дітей, як про хворих небезпечним вірусом. Чоловік з дружиною не пам'ятають, як самі вели себе в цей період, вони забувають, що даний етап тимчасовий, і він обов'язково трансформується в наступний.

Психолог пояснює вихователям, що їх дитина ще не став дорослим, але вже перестав бути маленьким. Зараз він переживає формування власного «Я», у нього виникає конфлікт між ідеальним чином, до якого він прагнути, і вадами, які він у собі виявляє. Період самокопання супроводжується необгрунтованим і страхами і соромом. Це сильні важелі, які можуть керувати поведінкою підлітка. Що робити в такому випадку батькам? Звичайно, першим ділом, чоловік і дружина повинні демонструвати розуміння, терпіння і повага до дитини. Дорослий більше не може бути його начальником, мама в цей період частіше поводиться як подруга, батько вибирає тактику приятеля. Якщо батьки відчули що поведінка чада стало різко негативним і виходить з під контролю, необхідно терміново звернутися до психолога онлайн або оффлайн, для запобігання трагічних наслідків особистісних змін.

Життя чада в цей період ускладнюється невлаштованістю. Воно вже не відноситься до дітей, але ще не прийнято у дорослий світ. Дитина відчуває себе самотнім ізгоєм. Він не знає, що йому робити, куди йти, до кого звернутися, яким його бачать оточуючі. Він намагається розглядати себе з боку, він розглядає себе через товаришів як через дзеркало, частіше приділяє час подрузі або другу, ніж сім'ї, в спробах стати самостійним він віддаляється від батьків. Батько вже не є для нього начальником, мати він не розцінює більше як вихователя.

Дуже важливий етап, залежно від виходу з кризи, робить величезний вплив на подальше життя підлітка. Якщо він не переживе період благополучно, то назавжди залишиться інфантильним дитиною нездатним до самостійності. Виріс підліток, може віддати перевагу нормальному соціуму, існування в маргінальної середовищі, якщо не зуміє адаптуватися в суспільстві. Що робити батькам якщо вони відчувають, що ситуація розвивається несприятливо? Негайно звертатися до психологів онлайн або оффлайн. У цей період вкрай небажано тиснути на чадо, вести себе з ним як з підлеглим, себе ставлячи перед ним начальником. Ні в якому разі не варто вдаватися до психологічного впливу.

Консультація онлайн або оффлайн з фахівцем дозволить провести аналіз ситуації і діагностику сімейних проблем. Спеціаліст складе не окультний докладний гороскоп, до яких вдаються некомпетентні дорослі, а справжню картину особистості дитини. Професіонал порадить варіанти спілкування з підлітком, вкаже оптимальний напрямок для розвитку чада, допоможе його самореалізації.

Складний підлітковий вік. Що робити?

Підлітковий психолог, якщо він хороший фахівець, порекомендує подружжю постаратися завжди демонструвати дитині повагу, розуміння і любов. Чоловік і дружина повинні проявити максимальну терпіння під час складного вікового періоду. Важких підлітків можна залучити тільки повагою і розумінням, щоб він у пориві ідентифікації носили свої проблеми і переживання НЕ подрузі або приятелеві, а близьким людям, охочим їм добра.

Підлітковий психолог рекомендує не випадати з кола спілкування дитини. З ним потрібно постійно розмовляти, цікавитися його думкою. Чоловік і дружина повинні підтримувати його захоплення, пропонувати нові хобі, бути в курсі його потреб. Якщо він постійно скаржиться на життя, хваліть його за ті досягнення. Не сваріть за промахи, вчіть виправляти помилки. Обов'язково розмовляйте з підлітком про його проблеми і способи виходу зі складних ситуацій.

Чоловік і дружина повинні змиритися з тим, що чадо стане віддалятися від них. У цьому віці дитина формує власну індивідуальність. Ви можете тільки допомогти йому, підказати правильні рішення, що обіцяють хороший результат, які варто втілити в життя, не більше того. Дозвольте дитині робити все самостійно, проявіть повагу, щоб він не пішов у доросле життя з пам'яттю про тиранію батьків. Йому зараз більше потрібні подруга або друг, а не суворі дорослі вимогливо на нього дивляться. Ніякої хороший психолог потім ні в реальності, ні онлайн, не допоможе вам виправити непоправні помилки.

Чоловік і дружина! Проводячи бесіди з підлітком, поважайте його думку і рішення. Вся поведінка дитини в цьому віці направлено на формування особистості, необхідність оцінки оточуючих людей, пошук свого місця в соціумі. Ви можете допомогти йому самоствердитися і направити його інтерес до пізнання світу в правильний напрямок. Постарайтеся залишатися для нього авторитетом, який гідний наслідування, щоб він, будучи підлітком, пішов у життя, отримавши в сім'ї гарний позитивний досвід

Якщо впоратися з підлітком чоловік і дружина не в стані потрібно звернутися до фахівців. Професійне втручання може серйозно вплинути на майбутнє життя чада. Хороший психолог повинен визначити причини нестандартного поведінки дитини, підказати способи взаємодії з ним. Хороший психолог, що має багатий досвід роботи, допоможе знайти точки дотику з чадом. Консультацію можна провести безкоштовно онлайн, сьогодні багато спеціалізованих ресурсів з виховання дітей.

Хороший психолог, який володіє знанням особливостей підліткового виховання, підкаже, як повинні поводитися чоловік і дружина в певній ситуації. Фахівець може рекомендувати відвідати групові заняття педагогів і вихователів, який проводяться як в режимі оффлайн, так і онлайн.

  1. Поради виховання важких підлітків

Як упоратись з підлітком? Що ж трапилось з цією милою маленькою дитиною, яка була в нас кілька років тому? Підлітки можуть бути дуже складними, і це не має дивувати вас з огляду на всі зміни перехідного віку, з якими їм доводиться зіштовхуватися. Вам доведеться бути дуже терплячими, щоб упоратись з цим.

Попри те, що ви колись самі були підлітками й, можливо, складними для своїх батьків, від вас, проте, потрібно буде багато праці, щоб зрозуміти, через що доводиться проходити вашій дитині. Ви маєте налагодити зв’язок із нею.

Це завжди не просто, і вам доведеться дуже постаратися під час цих двох важливих періодів у житті ваших дітей – юності й молодості. Вашим дітям знадобляться всі настанови і все ваше розуміння, які ви можете їм дати. Спілкування й розуміння протягом складних періодів можуть задати тон для життєвих рішень, які доведеться робити вашій дитині.

Нижче наведено кілька корисних порад, які придадуться батькам при вихованні підлітків і налагодженні зв’язку з ними:

  1. Інтерес

З’ясуйте, що подобається вашій дитині. Коли ваш підліток був дитиною, можна знайти щось, чим можна було б з ним займатися. Але коли вони дорослішають, вам доведеться докласти додаткових старань, аби довідатись, що подобається вашим дітям. Можливо, це буде не просто, але здатність співвідносити схильності й антипатії вашої дитини є важливою частиною побудови відкритих стосунків з нею.

Пам’ятайте: щоб бути гарним батьком вам також потрібно бути гарним другом.

  1. Строгість

Чимало підлітків пручаються правилам і обмеженням. Вони думають, що вже дорослі, що можуть про себе подбати. Хоча це почасти й так, підліткам усе ще потрібні обмеження. З новими бажаннями вони можуть заподіяти собі значної шкоди, якщо не стримуватимуть себе відповідальністю.

Дайте зрозуміти вашій дитині, що в неї буде більше волі, але при цьому й більше відповідальності. Воля без відповідальності безглузда.

Вам варто допомогти своїй дитині навчитися планувати події наперед. Ви не повинні робити це за підлітка; просто спрямуйте його.

  1. Спілкуйтеся щодня

Щоденне спілкування є важливим для підтримки відкритості між вами. Ваша дитина буде розкутішою, довірятиме вам, якщо ви спілкуватиметеся з нею щодня. Довіра ґрунтується на практиці. Її можна збудувати тільки на багатогранних відносинах, на гарному спілкуванні.

Навчіться пізнавати світ, у якому живе ваш підліток, поставте себе на його місце, і ви зможете не тільки досягти довіри у стосунках, але й краще зрозуміти його поведінку.

Щоденне спілкування покаже вашій дитині, що ви дбаєте про неї. Це дуже важливий фактор, тому що підлітки почуваються комфортніше з батьками, які активно залучені в їхнє життя. Інакше підлітки можуть звернутися до ненадійний однолітків за порадою або настановами. Дуже важливо, щоб батьки надавали їм керівництво й турботу, що їм так потрібно.

Виховання важких підлітків ніколи не було й не буде легким завданням. Різні батьки користуються для його розв’язання різними підходами. Безперечно, важливо вчинити так, як ви вважаєте правильним, але є деякі рекомендації, яких краще дотримуватися, щоб допомогти собі пройти через усе це, а також зрозуміти, що ви не єдиний у такій ситуації.

Підлітковий вік триває не вічно, тому не треба зациклюватися на ньому, що ваша дитина завжди залишиться важким підлітком. Натомість сконцентруйте свої сили й увагу, допоможіть дитині впоратись з її проблемами і стати відповідальним дорослим. Ви ж мріяли про це, коли дитина була маленькою?..