Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

22.Кути в просторі

.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

План-конспект уроку

з геометрії

для груп Р-11, Д-11, Е-11, В-11, С-11, М-11

Тема уроку: Кути між прямими, між прямою і площиною, двогранний кут. Кут між площинами. Площа ортогональної проекції многокутника.

Мета уроку: формування понять кута між прямими, між прямою і площиною, двогранним кутом, кута між площинами.

Обладнання: стереометричний набір.

Хід уроку

І. Організаційний момент: перевірка присутніх.

ІІ. Сприйняття й усвідомлення нового матеріалу.

З планіметрії ви вже знаєте, що таке кут, кут між двома прямими однієї площини. Знаєте також, що розуміють під кутом між мимобіжними прямими. Розглянемо ще кілька стереометричних понять, пов’язаних з кутами.

Кут між прямою і площиною. Що розуміють під кутом між прямою і площиною?

Якщо пряма паралельна площині, то вважають, що кут між такою прямою і площиною дорівнює 0°. Якщо пряма перпендикулярна до площини, то кут між ними дорівнює 90 . У решти випадків кутом між прямою і площиною називають кут між прямою і її ортогональною проекцією на площину.

Приклад. Нехай АВСDА1В1С1D1 - куб (мал. 235). Знайдіть кут між прямою АС1 і площиною його грані АВСD. Проекція відрізка АС1 на площину грані АВСD - відрізок АС. Тому шуканий кут . Його тангенс , звідси .

До кута між прямою і площиною близьке поняття кута між похилою і площиною. Кутом між похилою і площиною називають кут між похилою і її проекцією на площину.

Йдеться про прямокутну (ортогональну) проекцію. Якщо – кут між прямою і площиною, то 0° < < 90°; якщо – кут між похилою і площиною, то 0° < < 90°.

Можна довести, що кут між похилою і площиною найменший з усіх кутів, які похила утворює з прямими, проведеними на площині через основу похилої.

Кути між прямими і площинами часто доводиться вимірювати астрономам, геодезистам, географам, маркшейдерам, працівникам транспорту. Найпростіший саморобний прилад для вимірювання кутів між горизонтальною площиною і похилими – екліметр (мал. 236). Бувають екліметри і фабричного виготовлення (мал. 237). У його циліндричному корпусі при натиснутій кнопці вільно обертається і встановлюється за виском градуйований диск.

Якщо кнопку відпустити, диск закріплюється, і на його шкалі можна прочитати градусну міру кута, який вимірюють. Якщо потрібна більша точність, кути вимірюють теодолітами (мал. 238).

Теодоліт має два круги з градусними поділками (лімби). Користуючись горизонтальним лімбом, визначають кути в горизонтальній площині, вертикальний лімб дає змогу вимірювати кут між горизонтальною площиною і похилими до неї напрямами.

Кут між площинами. Якщо дві площини паралельні, то вважається, що кут між ними дорівнює 0°. Якщо площини α і β перетинаються по прямій с, то, щоб визначити кут між цими площинами, у кожній з них через довільну точку М прямої с можна провести прямі а і b, перпендикулярні до прямої с (мал. 212). Кут між прямими а і b, приймають за кут між даними площинами α і β. Можна довести, що міра цього кута не залежить від вибору точки О на прямій с. Кут між двома площинами, як і між двома прямими, знаходиться в межах від 0° до 90°.

Якщо кут між двома площинами дорівнює 90°, то площини перпендикулярні.

Якщо дві площини перетинаються, то вони весь простір поділяють на 4 частини, які називають двогранними кутами.

Двогранним кутом називається частина простору, обмежена двома півплощинами, які виходять з однієї прямої.

Півплощини, які обмежують двогранний кут, називають його гранями, а їх спільну пряму ребром двогранного кута (мал. 239).

Кут, утворений перетином двогранного кута з площиною, перпендикулярною до його ребра, називають лінійним кутом даного двогранного кута. Будь-які два лінійні кути двогранного кута рівні (мал. 240).

Тому двогранні кути можна характеризувати відповідними лінійними кутами.

Якщо, наприклад, лінійний кут деякого двогранного кута дорівнює 60°, то кажуть, що це – двогранний кут 60°. Двогранний кут називають гострим, прямим, тупим, розгорнутим чи більшим від розгорнутого залежно від того, чи є його лінійний кут гострим, прямим, тупим, розгорнутим чи більшим від розгорнутого (мал. 241).

Не слід ототожнювати міру двогранного кута з кутом між площинами. Кут між площинами може змінюватися в межах від 0° до 90°, а міра двогранного кута - від 0° до 360°.

Замість «двогранний кут, міра якого дорівнює α» нерідко кажуть коротше: «двогранний кут α». У таких випадках під двогранним кутом розуміють і певну фігуру, і відповідне її числове значення.

Найпростішими матеріальними моделями двогранного кута є краї різальних інструментів: зубил, стамесок, різців для токарних верстатів тощо. Вони бувають більш або менш гострими. Вимірюють такі кути кутомірами (мал. 242).

Властивість точки, рівновіддаленої від сторін многокутника

Якщо через центр кола, вписаного в многокутник, проведено перпендикуляр до площини многокутника, то кожна точка перпендикуляра рівновіддалена від сторін многокутника.

Теорема.

Якщо точка рівновіддалена від сторін многокутника і основа. перпендикуляра, опущеного з даної точки до площини многокутника, лежить всередині многокутника, то основа перпендикуляра є центром кола, вписаного в многокутник.

Розв'язування задач

    1. Точка О – центр квадрата зі стороною 4 см, АО – пряма, що перпендикулярна до площини квадрата, АО = 2см. Знайдіть відстань від точки А до сторін квадрата.

    2. Відстань від точки S до сторін квадрата дорівнює 13 см. Знайдіть відстань від точки S до площини квадрата, якщо сторона квадрата дорівнює 10 см.

    3. Точка S на 5 см віддалена від усіх сторін правильного трикутника, медіана якого дорівнює 9 см. Знайдіть відстань від даної точки до площини трикутника.

Площа ортогональної проекції многокутника

Теорема 1. Площа проекції многокутника дорівнює площі проектованого многокутника, помноженій на косинус кута між їх площинами.

Наслідок 1. Якщо S і Q – площі многокутників площини α, а Sпр і Qпр – площі їх проекцій на площину α, то Sпр: Qпр= S: Q.

III. Домашнє завдання: § 3, п. 18-21; задачі № 46 (с. 37).

5