Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Безробіття та інфляція.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
585.94 Кб
Скачать

План-конспект уроку з економіки для груп м-31, р-11, в-11, д-11, е-11, о-11

Тема уроку: Безробіття та зайнятість трудових ресурсів. Інфляція.

Мета уроку: Формування поняття в учнів поняття безробіття, з’ясувати види безробіття та сучасний стан безробіття в Україні, інфляція, витрати, інфляція попиту та витрат; закріпити знання по темі «Інфляція: методи управління та боротьби», розвивати пізнавальні інтереси в учнів, критичний спосіб мислення, продовжувати формувати вміння працювати з різними джерелами знань, порівнювати, узагальнювати, робити висновки; виховувати творчу активність, вміння працювати в команді, самостійність у формуванні нових знань, сприяти професійній орієнтації учнів.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Хід уроку

І. Організаційний момент: перевірка присутніх.

ІІ. Вивчення нового матеріалу.

Вимушене безробіття як один з проявів порушення макроекономічної рівноваги є центральною проблемою сучасної ринкової економіки. Наслідки безробіття відчутні у всіх сферах життєдіяльності суспільства і потребують особливих заходів державного регулювання.

Сутність зайнятості та безробіття

Безробіття – невід’ємний елемент ринкової економіки. На сьогоднішній день за даними ООН кожен третій працездатний у світі або не має роботи взагалі або має випадковий чи сезонний заробіток. Тому безробіття є центральною економічною та соціальною проблемою сучасного суспільства.

За офіційною статистикою економічно активна частина населення, яка має здібності до праці і бажає працювати складає робочу силу країни.

Робоча сила населення країни у віці від 16 років і старше, яке має роботу або активно її шукає. Таким чином до складу робочої сили входять як зайняті, так і безробітні.

Зайнятість – діяльність громадян, пов’язана із задоволенням особистих та суспільних потреб, яка приносить їм доход у грошовій та інших формах.

Зайняті особи, які виконують певну оплачувану роботу або мають роботу, але не виконують її з певних причин (відпустка, хвороба, страйк тощо). Повна зайнятість не означає суцільної зайнятості, відсутності безробіття. Повна зайнятість характеризується достатністю робочих місць для всіх, хто бажає і здатен працювати.

Безробіття – соціально-економічне явище при якому частина робочої сили не зайнята у виробництві товарів та послуг. Безробіття відображає один із аспектів макроекономічної нестабільності, стан ринку праці за умов, коли пропозиція робочої сили перевищує попит на неї.

Згідно з Законом України ,,Про зайнятість населення ” безробітними вважаються працездатні громадяни, які з незалежних від них причин не мають заробітку (трудового доходу) через відсутність відповідної роботи, зареєстровані в державній службі зайнятості, дійсно шукають роботу та здатні приступити до праці.

Графічне відображення зв'язку між рівнем заробітної плати та безробіттям

При більш високій заробітній платі W1 кількість бажаючих працювати становить що значно перевищує попит на цих працівників – QА. Звідси виникає безробіття (відрізок АВ). Е – точка, що відображає кількість тих працівників, які бажають працювати при рівні заробітної плати We.

Показники безробіття в Україні 2011р.- 2012 р.

Показники

Січень 2011

Січень 2012

Відхилення

(+/-)

Всього зареєстровано безробітних, тис. чол.

482,8

520,9

+38,1

Отримують допомогу з безробіття, тис. чол.

365,3

398,4

+33,1

Середній розмір допомоги на одного безробітного, грн

845

917

+72

Види безробіття

Залежно від причин, які викликають безробіття, розрізняють наступні його види:

Фрикційне безробіття – тимчасове безробіття, пов’язане із добровільним чи вимушеним пошуком або очікуванням роботи внаслідок професійного, вікового, регіонального переміщення робочої сили. Цей вид безробіття може бути викликаний зміною роботи внаслідок підвищення кваліфікації, професійної майстерності, зміною місця проживання, пошуком роботи із-за звільнення, тимчасовою втратою сезонної роботи, зміною важливих етапів у житті людини (закінчення вузу, народження та догляд за дитиною у жінок тощо).

Фрикційне безробіття вважається неминучим і певною мірою бажаним Пошук та отримання більш продуктивної та вище оплачуваної роботи сприяє збільшенню доходів зайнятого населення та зростанню обсягів національного виробництва за рахунок раціонального розподілу трудових ресурсів.

Структурне безробіття – безробіття, пов’язане із структурними зрушеннями в економіці, які змінюють складові попиту та пропозиції робочої сили. Цей вид безробіття може бути викликаний змінами в споживчих перевагах, в технології виробництва, в географічному розподілі робочих місць, які впливають на попит на окремі професії та пропозицію робочої сили по ним.

Межа між фрикційним та структурним безробіттям в деякій мірі умовна. Відмінності між цими видами безробіття полягають у тому, що фрикційне безробіття є короткостроковим, оскільки безробітні володіють необхідними професійними навичками для отримання роботи, яку вони шукають. Структурне безробіття є тривалими, оскільки безробітні не можуть отримати роботи без відповідної перепідготовки, оволодіння новими навичками або зміни місця проживання.

Циклічне безробіття – безробіття, яке виникає в період економічного спаду, падіння загальних обсягів виробництва, що проявляється у перевищенні пропозиції робочої сили над попитом на неї у всіх галузях і регіонах країни.

Цей вид безробіття пов’язаний із періодичними спадами економічної активності, що зменшує сукупний попит на товари і послуги і викликає скорочення зайнятості. Внаслідок цього циклічне безробіття інколи називають безробіттям, пов’язаним з дефіцитом попиту.

Причини безробіття

1. Глибокі структурні зрушення в економіці

2. Спади і кризи в економіці

3. Упровадження нових технологій

4. Нерівномірне розміщення продуктивних сил

5. Зміни в демографічній структурі населення

6. Сезонні коливання рівня виробництва окремих галузей економіки

Наслідки безробіття

1. Економічні

а) Втрата частини ВВП

б) Скорочення податкових надходжень до державного бюджету

в) Зростання державних витрат на виплату допомоги з безробіття та фінансування установ, що займаються питаннями праці

2. Соціальні

• Зниження рівня життя населення

• Зниження рівня народжуваності та підвищення рівня смертності

• Від'їзд інтелектуальної еліти за кордон

• Зростання соціальної напруженості