Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMK.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

ПЕРЕЛІК ТЕОРЕТИЧНИХ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ

З ДИСЦИПЛІНИ «ТЕОРІЯ ЕЛЕКТРИЧНИХ І МАГНІТНИХ КІЛ»

  1. Періодичні несинусоїдальні струми в лінійних електричних колах.

У цьому розділі розглядаються електричні кола, в яких напру­ги або струми змінюються з часом за періодичними законами, що від­різняються від синусоїдного.

У електричному колі з лінійними елементами несинусоїди струм виникає, якщо в ньому діє несинусоїдна напруга (е. р. с.).

Несинусоїдні струм і напруга на окремих ділянках кола виника­ють і при синусоїдній напрузі джерела, коли в колі є елементи з нелі­нійною вольт-амперною характеристикою.

Струм у котушці з феромагнітним осердям несинусоїдний внаслідок нелінійної залежності між магнітним потоком і намагнічуючим струмом.

  1. Стабілітрон, загальні відомості.

Діод Зенера (стабілітрон) — напівпровідниковий діод, напруга на якому в області електричного пробою слабо залежить від струму, і який застосовується для стабілізації напруги. Низьковольтні С. виготовляються на основі сильнолегованого кремнію. В них відбувається тунельний пробій. Високовольтні С. виготовляються з слабколегованого кремнію і в них проходить лавинний пробій. Застосовуються в схемах захисту, еталонних джерелах напруги.

Діод Зенера - різновид діодів, що в режимі прямих напруг, проводять струм як звичайні діоди, а при зворотній напрузі — струм різко зростає тільки в області напруг близьких до пробою («зенерівська напруга»). Прилад отримав назву на честь імені його першовідкривача Кларенса Зенера.

  1. Розкладання періодичних функцій в ряд Фур’є.

У завданнях з періодичними несинусоїдальними формами струмів ЕРС і напруг, необхідно звести їх до більш простого виду, для якого можливе застосування відомих методів розрахунку. Процеси, що відбуваються в лін. ел. колі при несинусоїдальних струмах і напругах, зручніше за все розрахувати, якщо скористатися тригонометричним рядом Фур’є. У заг. випадку вираз цього ряду набуває вигляду: .

Вираз ряду Фур’є

Перший доданок назив. нульовою гармонікою або постійною складовою ряду, де k – номер гармоніки при k=0, – нульова гармоніка. Вона присутня у складі ряду не завжди. Якщо функція симетрична відносно осі часі, то нульової гармоніки немає.

Другий доданок – це перша або основна гармоніка ряду, задає основний період T=. Усі інші доданки назив. вищими гармоніками ряду. Період кожної з них кратний періоду основної гармоніки.

  1. Варистори та їх основні характеристики.

Вари́стор — напівпровідниковий резистор, електричний опір(провідність) якого нелінійно залежить від прикладеної електричної напруги; іншими словами, який має нелінійну симетричну вольт-амперну характеристику та два виводи.

Опір змінюється нелінійно і однаково під дією як позитивного, так і негативного напруги. Варистори використовуються для стабілізації і захисту від перенапруги.

Характристики:

  • Номінальна напруга;

  • Максимальна безперервна напруга тривало подається на варистор при температурі 25 ° С;

  • Робоча напруга;

  • Максимальна напруга;

  • Вказується середньоквадратичне значення;

  • Максимальна напруга відсічення;

  • Робочий струм;

  • Максимальний імпульсний струм;

  • Максимальна енергія імпульсу;

  • Власна ємність в неактивному режимі CV;

  • Швидкодія;

  • Енергія, що поглинається, Дж;

  • Коефіцієнт нелінійності;

  • Температурні коефіцієнти;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]