Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik_13_06_13.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
522.95 Кб
Скачать

Січко в.М., Хоришко в.В.

«ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ ОСВІТИ»

Навчально-методичний посібник

Миколаївський національний університет

імені В.О.Сухомлинського

Січко В.М., Хоришко В.В.

ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ ОСВІТИ

(кредитно-трансферна система)

Навчально-методичний посібник

2013

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА 6

І. Робоча програма навчальної дисципліни «Основи охорони праці в галузі» 7

ІІ. Змістовий модуль 1

Міжнародні норми в галузі охорони праці 14

Практична робота 1. «Порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах» 35

ІІІ. Змістовий модуль 2

Спеціальні розділи охорони праці в галузі професійної освіти 52

Практична робота 2. «Визначення освітлення приміщень природним світлом»…...102

IV. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3

Соціальне страхування від нещасного випадку та професійного захворювання. 109

Практична робота 3. «Колективний трудовий договір у закладі освіти» 112

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ 129

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 131

Передмова

Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Навчально-виховний процес - система організації навчально-виховної діяльності, визначеної навчальними, науковими, виховними планами (уроки, лабораторні заняття, лекції, час відпочинку між заняттями, навчальна практика, заняття з трудового, професійного навчання і професійної орієнтації, виробнича практика, робота в трудових об'єднаннях, науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, походи, екскурсії, спортивні змагання, перевезення чи переходи до місця проведення заходів тощо).

Навчально-виховний заклад (надалі «заклад») - вищі заклади освіти, професійно-технічні училища, загальноосвітні школи всіх типів і назв, навчально-виробничі комбінати, міжшкільні навчально-виробничі майстерні і заводи, дитячі садки, ясла, дитячі будин­ки, школи-інтернати, позашкільні установи.

«Охорона праці в галузі» вивчається у вищих навчальних закладах з метою формування в майбутніх фахівців знань про стан і проблеми охорони праці в галузі відповідно до напрямку їх підготовки, складових і функціонування системи управління охороною праці та шляхів, методів і засобів забезпечення умов виробничого середовища і безпеки праці в галузі згідно з чинни­ми законодавчими та іншими нормативно-правовими актами.

Вивчення нормативної дисципліни «Основи охорони праці» базується на знаннях з питань безпеки, отриманих студентами при освоєнні навчальних програм освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», а програма дисципліни «Охорона праці в галузі» на основі раніше отриманих знань передбачає вивчення питань охорони праці в конкретній галузі та особливостей професійної діяльності майбутніх фахівців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]