Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1428
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

УДК 376-056.264.016:811.161.2](072)

БВК 74.3я7+74.268.1Укр

4-46

Рекомендовано до друку засіданням Вченої ради [КПП НПУ імені М.ПДрагом.анова (протокол №8 від 22.04. 2012раку)

Рецензенти:

Шеремет М.К. - доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри логопедії НПУ імені М.П.Драгоманова;

Тищенко В.В. - кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, заступник директора науково-методичного центру інк­люзивної освіти ІКПП НПУ імені М.П.Драгоманова.

Чередніченко Н.В. Початковий курс навчання української мови 4-46 молодших школярів із тяжкими порушеннями мовлення (ТПМ).

Навчально-методичний посібник (курс лекцій). - К.: Видавничий Дім «Слово», 2012. - 208 с.

ISBN 978-966-194-120-4

Курс лекцій з цього розділу дає студентам можливість усвідо­мити сучасну систему навчання рідної мови в початкових класах школи для дітей із тяжкими порушеннями мовлення, засвоїти її теоретичний фундамент, а також оволодіти теоретичними знаннями, практичними уміннями щодо формування, корекції та розвитку звукової та лексико-граматичної системи мови у молодших школярів із ТПМ.

Призначається студентам, що навчаються за спеціальністю «Логопедія. Початкова корекційна освіта», а також рекомендовано вчителям та логопедам спеціальних шкіл для дітей із ТПМ.

УДК 376-056.264.016:811.161.21(072) ББК 74.3я7+74.268.1Укр

ISBN 978-966-194-120-4

© Чередніченко Н.В., 2012

© Видавничий Дім «Слово», 2012

Зміст

Вст"п.....................................................................*

Розділ І. Система навчання рідної мови учнів із тяжкими порушеннями мовлення (ТПМ)....................................8

Лекція 1.

Тема: Спеціальна методика навчання української

мови, як окрема галузь дефектологічної науки...............8

Лекція 2.

Тема: Поняття про систему навчання рідної мови дітей з вадами мовлення.....................................................22

Лекція 3.

Тема: Мета та завдання роботи по формуванню мовлення та вивчення мови як предмета в спеціальній школі........29

Лекція 4.

Тема: Сучасне розуміння сутності аномального розвитку дітей, які мають ТПМ................................................42

Лекція 5.

Тема: Зміст та складові частини роботи з навчання рідної мови в спеціальній школі для дітей із ТПМ....................52

Лекція 6.

Тема: Принципи побудови роботи з навчання мови.........59

З

Лекція 7.

Тема: Характеристика методів, прийомів та засобів формування мовлення і вивчення мови як предмета........68

Лекція 8.

Тема: Організація навчально-виховного та корекційного

процесу в школі для дітей з ТПМ................................76

Розділ II. Методика формування вимови та розвитку мовлення учнів молодших класів школи для дітей із тяжкими порушеннями мовлення...............................80

Лекція 9.

Тема: Методика формування вимови у дітей із ТПМ.......81

Лекція 10.

Тема: Методика формування та розвитку словника та

граматичної будови мовлення молодших школярів

із ТПМ...................................................................97

Розділ III. Методика навчання грамоти молодших школярів із ТПМ.....................................................125

Лекція 11.

Тема: Загальна характеристика процесу навчання грамоти учнів із ТПМ...............................................125

Лекція 12.

Тема: Методи навчання грамоти учнів із ТПМ..............147

Лекція 13.

Тема: Основні періоди та етапи навчання грамоти в спеціальній школі для дітей із ТПМ............................168

Лекція 14.

Тема: Методика початкового навчання письма дітей

із ТПМ...................................................................197

4

Вступ

«Спеціальна методика початкового навчання рідної мови в школі для дітей із тяжкими вадами мовлення» є провідною дис­ципліною для студентів, які навчаються на відділенні логопедії Інституту корекційної педагогіки та психології.

Зміст курсу орієнтований на початковий, найбільш відпові­дальний і специфічний у методичному відношенні період по­чаткового навчання рідної мови дітей із тяжкими вадами мов­лення - підготовчий - 4 класи.

Основні завдання цього періоду такі:

1) Навчити дітей свідомо читати, грамотно писати, ознайо­мити їх з основами граматики та орфографії, надати початкові уявлення про літературу;

2) Подолати недоліки мовленнєвого розвитку дітей, надати їм практичну мовленнєву підготовку;

3) Розвивати та збагачувати уявлення дітей про навко­лишній світ, підвищувати рівень їх загального розвитку.

Відповідно до цих завдань мета курсу полягає в тому, щоб ЩДати студентам знання з методики викладання української ЇМИ як навчального предмета в даному типі спеціальних шкіл, 1 матою оволодіння ними методами та прийомами корекції та формування мовлення як засобу спілкування та знаряддя мис-шитмн у дітей з тяжкими мовленнєвими порушеннями; підго-! іати студента до праці вчителем початкових класів шкіл для ■ ї п'П Із тяжкими вадами мовлення.

"У зв'язку з тим, що спеціальна методика як наука пов'яза­на і вивченням закономірностей процесу формування мовлен-цітой з мовленнєвим недорозвитком та опанування ними • рупії п ми знаннями з рідної мови, особливе значення для сту-!{вм 11 з ипПуппє актуалізація матеріалу з мовознавства, лінгвісти-

5

ки, психології (особливо психології мовлення, загальної та віко­вої психології), логопедії, спеціальної дидактики.

У першому розділі висві тлюється предмет, завдання і прин­ципи спеціальної методики навчання дітей із тяжкими пору­шеннями мовлення (ТПМ) рідної мови, розкриваються шляхи формування її як науки в процесі проведення спеціальних дос­ліджень, які привели до створення методичної системи. В нау­ковій розробці теоретичного фундаменту спеціальної методи­ки рідної мови підкреслюється значення творчого синтезу відо­мостей із суміжних наук.

Студентам дасться визначення предмета, завдань методів наукового дослідження спецметодики рідної мови, вказуються шляхи та актуальні проблеми її подальшого розвитку, характе­ризуються принципи спеціальної методики; трактуються по­няття про спец, методику рідної мови як навчальний предмет, розкриваються завдання вивчення цієї дисципліни, її структура.

Особливе місце у цьому розділі займає висвітлення сучас­ної системи навчання рідної мови в початкових класах школи для дітей із тяжкими порушеннями мовлення, її теоретичного фундамента.

Аналіз сутності та основних рис аномального розвитку дітей із ТПМ має підвести до усвідомлення необхідності спеціально­го організованого навчання цієї категорії учнів, розумінню принципів його будови, а також тієї вирішальної ролі, яка на­лежить у ньому системі занять з корекції та формування мов­лення, розвитку психічних процесів учнів.

У змісті лекцій викладені завдання, зміст, організація, принципи навчання мови, основні принципи та види плануван­ня навчальної роботи.

Другий розділ розкриває методику роботи по формуванню фонологічної системи мови, корекції та розвитку словникового запасу та граматичної будови мовлення учнів із ТПМ на уроках вимови та розвитку мовлення відповідно до діючої програми для 1-4 класів середньої загальноосвітньої школи (Київ, 1992 рік). При побудові цього розділу зберігається послідовність: спершу дається загальне поняття про певний розділ роботи з мови, по­відомляються психолого-лінгвістичні основи, потім розкрива­ються складові компоненти системи занять з розділу (завдан­

6

ня, зміст, організація, принципи, методи, прийоми, види вправ, приклади схем планів-конспектів уроків вимови та розвитку мовлення).

У третьому розділі висвітлюється методика навчання гра­моти молодших школярів із ТПМ. Розкриваються психо­лінгвістичні основи та психо-фізіологічні механізми читання та письма, основні передумови до оволодіння грамотою (понят­тя про готовність до навчання читання та письма). Наголошуєть­ся на певній послідовності вивчення звуків та букв, типів складів та слів за їх складовою будовою. Представлено організаційну побудову роботи з навчання грамоти (періоди та етапи), зміст роботи з формування готовності до оволодіння грамотою в підго­товчий період та зміст букварного періоду навчання грамоти. Підкреслюється взаємозалежність уроків навчання грамоти та вимови.

РОЗДІЛ І.

Система навчання рідної мови учнів із тяжкими порушеннями мовлення (ТПМ)

Лекція 1.

Тема: Спеціальна методика навчання української мови, як окрема галузь дефектологічної науки (2 год.)

План

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]