Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задания 2 сем_419 з 2016 / податки / МЕТОДИЧКА Податки та податкова зв_тн_сть.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
173.57 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ

2

1. Вимоги до виконання курсової роботи

3

2.Основні етапи підготовки курсової роботи

3

3.Структура, обсяг та зміст курсової роботи

5

4. Правила оформлення курсової роботи

6

5.Подання курсової роботи науковому керівнику на рецензування

10

6. Захист курсової роботи

10

Додатки

12

ВСТУП

Актуальні проблеми в галузі економіки не можна вирішувати без удосконалення побудови податкової системи, яка є одним з найважливіших важелів державного регулювання господарства країни. Ефективність цього регулювання залежить від визначення складу податкової системи, висоти податкових ставок, видів і розмірів бюджетних пільг. Чітка побудова системи оподаткування відповідно до змін, що відбуваються в її організації й техніці ведення, підвищує роль бухгалтерського обліку як основного засобу одержання достовірної інформації у системі оподаткування щодо складання фінансової і податкової звітності.

Курсова робота являється завершальним етапом вивчення студентами дисципліни “ Податки та податкова звітність”. Задачами курсової роботи є закріплення теоретичних знань, одержаних студентами в процесі вивчення зазначеної дисципліни, оволодіння методами наукового дослідження, а також набуття навичок самостійного рішення практичних задач.

У процесі підготовки курсової роботи студенти знайомляться і вивчають податкове законодавство України, методику й організацію податкового обліку, праці вітчизняних та закордонних економістів. Це дозволяє самостійно осмислити ту або іншу проблему в області податкового обліку, намітити шляхи його розвитку й удосконалення, зробити певні висновки.

Студенту під час написання курсової роботи необхідно: забезпечити високий теоретичний рівень роботи на основі глибокого вивчення законів держави, постанов уряду, інструктивних, нормативних і методичних матеріалів; ознайомитися з науковою та періодичною літературою з вибраної теми дослідження, визначити дискусійні питання; самостійно сформулювати проблему дослідження; визначити мету, основні завдання, предмет, об’єкт дослідження; викласти послідовність та методику заповнення; узагальнити результати дослідження.

Методичні вказівки призначені для студентів денної та заочної форми навчання напряму підготовки 6.030509 галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво”. Вони покликані своєчасно ознайомити студентів, особливо тих, хто навчається на заочному відділенні, з тематикою курсових робіт, з вимогами щодо їх змісту та оформлення, так як успішне виконання студентами курсових робіт значною мірою залежить від того, наскільки вони чітко уявляють собі основні вимоги щодо теоретичного рівня, змісту, структури, форми викладання матеріалу та оформлення роботи.

1. Вимоги до виконання курсової роботи

Перш ніж почати виконувати курсову роботу, студент повинен ознайомитися з основними вимогами до її виконання.

Актуальність теми – це важливість, практичне значення проблеми, яка досліджується. Курсова робота може претендувати на той чи інший ступінь актуальності тільки тоді, коли її тема відповідає сучасним потребам складанню звітності на підприємстві, а питання, які розкриваються в роботі, важливі для розуміння суті звітності.

Достатній теоретичний рівень – ця вимога означає, що студент повинний розкрити обрану тему курсової роботи, використовуючи такі підходи й наукові знання, які пояснюють і розкривають заповнення звітності на практиці бізнесу з позицій сьогодення. Ця вимога передбачає:

  • поглиблення, систематизацію та закріплення отриманих під час навчання теоретичних знань студента з обліку;

  • напрацювання і розвинення навичок самостійної роботи, оволодіння методикою досліджень та експерименту, навичок роботи з нормативними актами, науковою і методичною літературою;

  • засвоєння методів формулювання задачі та вибору методів її вирішення, пошук шляхів реалізації задачі в умовах конкретного підприємства;

  • визначення рівня підготовленості студента до самостійної практичної роботи, творчого розв’язання завдань.

Дослідницький характер – у курсовій роботі повинні міститись елементи дослідження, а саме: студент має володіти методикою заповнення звітності, формулювати обґрунтовані висновки за результатами проведених досліджень та розробляти пропозиції щодо удосконалення обліку та усунення недоліків та порушень, виявлених під час заповнення звітності на конкретному підприємстві.

Представлена до захисту курсова робота має засвідчити відповідний рівень знань та професійної підготовки студента.

2. Основні етапи підготовки курсової роботи

2.1. Вибір теми курсової роботи

Тематика курсових робіт складається заздалегідь та затверджується завідуючим кафедри. Перелік тем курсових робіт наведений у Додатку А. Студентам надається право самостійного вибору теми, яку необхідно узгодити з керівником курсової роботи. Студент може запропонувати і свою тему, обґрунтувавши доцільність її розробки.

2.2. Формулювання мети та основних завдань курсової роботи

Залежно від того, наскільки зрозуміло і точно сформульовано мету курсової роботи, настільки вдало будуть визначені основні завдання роботи, складено її план, організовано виконання. Правильне визначення мети роботи дає змогу студенту виокремити в ній основний напрямок дослідження, упорядкувати пошук і аналіз матеріалу, підвищити якість роботи, уникнути загальних міркувань. Мета курсової роботи повинна бути тісно пов’язана з назвою теми.

На основі сформульованої мети студент має визначити основні завдання, які необхідно вирішити в процесі виконання курсової роботи. Завдання повинні конкретизувати основну мету роботи, їх визначення пов’язане з назвами основних розділів.

2.3. Опрацювання нормативної бази та спеціальної літератури за темою дослідження

Вибравши тему, студент повинен чітко визначити мету курсової роботи, послідовність її виконання, підібрати відповідну наукову літературу та нормативно-інструктивні матеріали.

Під час самостійного підбору літературних джерел студенту доцільно використовувати такі каталоги бібліографії:

  • нормативно-методичні матеріали;

  • систематичний каталог наукової, навчальної та довідкової літератури;

  • періодичні видання.

При цьому необхідно фіксувати бібліотечні шифри кожного джерела, щоб не витрачати часу на повторний їх пошук та оформлення посилань. З метою прискорення роботи доцільно використовувати перелік статей, надрукованих за рік, який подається в останньому (дванадцятому) номері журналу.

Роботу з літературними джерелами треба починати зі складання правильного та повного списку книг, статей, з посиланням на джерело. Найбільш оптимальний варіант - складання картотеки на окремих картках. Під час виконання курсової роботи крім бібліографій, підручників, навчальних посібників необхідно опрацювати статті в періодичній пресі. Після вивчення літературних джерел і нормативних актів студент приступає до складання плану роботи.

2.4. Складання плану курсової роботи

Складання плану - один з важливих етапів підготовчої роботи. Від його правильності, чіткості та логічності залежить виконання всієї роботи. Попередній план курсової роботи полегшує та конкретизує збір необхідної інформації, а також пошук і накопичення необхідної законодавчої та нормативної бази, спеціальної літератури, методичних розробок тощо, що дозволить студенту чітко сформулювати концепцію і розкрити розділи курсової роботи. План повинен відобразити сутність вибраної теми, напрямок її дослідження, постановку окремих питань, використання методів аналізу. Після самостійного складання двох-трьох варіантів плану рекомендується звернутися до наукового керівника. Після обговорення варіантів плану (або на їх основі) складається найбільш оптимальний. Під час виконання курсової роботи план може уточнюватися.