Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
80.9 Кб
Скачать

Тема № 4. Облік розрахунків з дебіторами План

  1. Види дебіторської заборгованості та облік рахунків до одержання.

  2. Облік наданих знижок, повернення товарів і податку на додану вартість.

  3. Методика розрахунку сумнівної дебіторської заборгованості.

  4. Облік векселів до одержання.

1. Види дебіторської заборгованості та облік рахунків до одержання

Дебіторська заборгованість – це заборгованість інших підприємств та осіб нашому підприємству. Вона поділяється на такі види:

  1. Рахунки до одержання. Це заборгованість клієнтів (покупців) за дані послуги. Тому таку заборгованість ще називають торговою заборгованістю. Підприємство здебільшого сподівається одержати заборгованість по рахунках днів за 30-60. До цієї заборгованості належить також заборгованість по кредитних картках.

  2. Векселі до одержання. Вексель – це платіжний і кредитний інструмент. Вексельна заборгованість головним чином може поширюватись на період 60-90 днів і більше. При цьому дебітор сплачує підприємству ще й відсотки за користування кредитом.

  3. Інша дебіторська заборгованість. Це так звана неторгова заборгованість. Сюди входить заборгованість дебіторів по відсотках, аванси, видані службовцям фірми, заборгованість внаслідок переплати податків, заборгованість інших осіб.

Облік рахунків до одержання (розрахунків з клієнтами, покупцями) пов’язаний з реалізацією продукції, товарів, послуг. За міжнародними стандартами моментом реалізації і визнання доходів від реалізації є момент відвантаження товарів (продукції) і виставлення платіжних документів на адресу покупця. Саме в цей момент і виникає дебіторська заборгованість, яка відображається на відповідних рахунках.

Приклад. Компанія “Н” відвантажила компанії “К” за договірною ціною продукції на 5000 дол. Рахунок-фактуру датовано 1.07.04. В обліку компанії “Н” буде здійснено такий бухгалтерський запис:

1.07.04

Д-т рах. “Рахунки до одержання” 5000

К-т рах. “Доходи від реалізації” 5000

20 липня 2004 р. компанія “К” повністю оплатила рахунок-фактуру. Гроші надійшли на розрахунковий рахунок компанії “Н” в банку.

20.07.04

Д-т рах. “Грошові кошти” 5000

К-т рах. “Рахунки до одержання” 5000

Важливим питанням є оцінка дебіторської заборгованості для відображення її в балансі підприємства. Загальноприйнятим правилом є те, що дебіторська заборгованість повинна відображатись в балансі за чистою реалізаційною вартістю, тобто за реальною сумою заборгованості, яку підприємство може одержати. Інакше кажучи, чиста реалізаційна вартість – це сума дебіторської заборгованості мінус сумнівні борги, для яких створюється відповідний резерв.

Наприклад, на кінець року дебіторська заборгованість становить 21500 дол. За оцінкою підприємства, сума сумнівної заборгованості клієнтів сягає 2500 дол. В балансі дебіторську заборгованість буде відображено так:

Рахунки до одержання

(дебіторська заборгованість): 21500

Резерв для сумнівних боргів (-) 2500

Чиста дебіторська заборгованість 19000

Отже, до валюти балансу зараховується чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості, а саме 19000 дол.

Соседние файлы в папке Обл_к заруб країнахГнатенко