Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
99.84 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Миколаївський національний університет

імені В.О.Сухомлинського

Кафедра обліку та оподаткування

Методичні вказівки

для виконання контрольної роботи

з дисципліни

"Спецпрактикум з бухгалтерського обліку"

студентами заочної форми навчання

спеціальності 7.03050901 "Облік та аудит"

Миколаїв – 2015

Вказівки до виконання контрольної роботи

Важливим етапом навчального процесу є виконання контрольної роботи за результатами вивчення літературних джерел, фактичних даних підприємст­ва, що поглиблюють теоретичні знання, сприяють придбанню навиків само­стійної роботи.

Мета контрольної роботи - закріпити теоретичні знання з бухгалтерсь­кого (фінансового) обліку, набути навичок роботи з різними джерелами інфо­рмації, реферативного викладу матеріалу, що вивчається, та розв'язання ситу­аційних завдань. Контрольну роботу виконують відповідно до навчального плану за одним з наведених варіантів завдань.

Робота повинна бути написана студентом власноруч розбірливо або на­друкована українською мовою. До рецензування подають оригінал тексту ро­боти. Наприкінці роботи потрібно навести перелік використаних літературних джерел, який повинен бути викладений відповідно до стандарту, а також по­ставити особистий підпис і дату завершення роботи. До списку використаної літератури включають джерела інформації, які студент вивчив і використав, виконуючи роботу. Цей список повинен вміщувати законодавчі акти (закони України, постанови Кабінету Міністрів України, Укази Президента України та інші), нормативні документи, які затверджено міністерствами, відомствами України або іншими уповноваженими органами, а також наукову та навчальну літературу.

Загальний обсяг контрольної роботи не повинен перевищувати 15-20 сторі­нок. Роботу можна оформляти в м'якій обкладинці. Контрольна робота вклю­чає в себе два теоретичних питання та одне практичне завдання.

Контрольна робота повинна відповідати наступній структурі: титульний лист (оформляється відповідно до вимог деканату), лист для рецензування, список умовних скорочень, завдання на контрольну роботу, відповіді на за­вдання, список використаних джерел, додатки.

Варіант контрольної роботи визначається відповідно до номеру реєстрації в учбовому журналі.

Завдання для контрольної роботи

Варіант 1.

  1. Опишіть концептуальну основу складання та подання фінансових звітів згідно П(С)БО

  2. Сутність і облік фінансового лізингу основних засобів.

  3. Ситуаційна задача.

Опишіть Вплив наступних господарських операцій на баланс:

А) сплачено продавцю аванс за сировину з поточного рахунку в банку 850 грн;

Б)отримано від покупця безготівкові кошти як аванс за товар;

В) отримана від продавця сировина без попередньої оплати на суму 2300 грн;

Г) сплачений податок на прибуток 500 грн.

Варіант 2.

  1. Амортизація основних засобів та методи її обчислювання, згідно П(С)БО 7 «Основні засоби» та Податкового кодексу України.

  2. П(С)БО 30 «Біологічні активи» і його характеристика.

  3. Ситуаційна задача.

На підприємстві виявлено нестачу матеріалів, вартість яких без податку на додану вартість 100 грн. За період від купівлі до виявлення нестачі індекс інфляції склав 108,2%.Коефіцієнт відшкодування 2.Розрахувати суму відшкодування з винного та зробити бухгалтерські проводки.

Варіант 3.

  1. Особливості обліку касових операцій, згідно Положенню ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004р. № 637.

  2. Сутність та призначення П(С)БО 28 „Зменшення корисності активів"

  3. Ситуаційна задача.

Працівнику підприємства відпущено готову продукцію у рахунок заробітної плати на суму 360 тис. грн з ПДВ. Виробнича собівартість відпущеної продукції 275 грн. Зробити бухгалтерські проводки.

Варіант 4.

  1. Особливості обліку нематеріальних активів,

  2. Сутність франчайзингу та його правове регулювання в Україні.

  3. Ситуаційна задача.

Учасники новоствореного підприємства внесли через касу внески у статутний капітал у розмірі 40 тис. грн. З каси гроші внесені на поточний рахунок. У цей же місяць перераховано за держреєстрацію підприємства 170 грн та 50 грн банку за відкриття поточного рахунку, а також нарахована заробітна плата директору у сумі 1500 грн. Зробити проводки по здійсненим операціям.

Варіант 5.

  1. Особливості обліку руху запасів: бухгалтерський та податковий облік.

  2. Облік резерву сумнівних боргів згідно П(С)БО

  3. Ситуаційна задача.

Первісна вартість придбаного у грудні 201_ р. верстата 80000 грн, термін його корисної експлуатації 5 років. Очікується, що ліквідаційна вартість верстата становитиме 5000 грн. Розрахувати щорічну суму амортизації методом зменшення залишкової вартості. Зробити бухгалтерські проводки з придбання та нарахування амортизації за перший квартал (помісячно).

Варіант 6.

  1. Охарактеризуйте вимоги МСБО, щодо фінансової звітності.

  2. Якісні характеристики фінансових звітів.

  3. Ситуаційна задача.

Підприємство отримало безкоштовно технологічне обладнання, вартість якого згідно із супровідними документами 200000 грн. Обладнання доставлене транспортною організацією за 1150 грн з ПДВ на умовах подальшої оплати. Монтаж обладнання підприємство здійснило власними силами (нарахована заробітна плата 1200 грн та використано матеріалів на суму 900 грн). Зробити необхідні бухгалтерські записи.

Варіант 7.

  1. Дайте загальну характеристику Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва».

  2. Облік формування й руху статутного капіталу в акціонерних товариствах

  3. Ситуаційна задача.

Первісна вартість придбаного у грудні 201_ р. верстата 80000 грн, термін його корисної експлуатації 5 років. Очікується, що ліквідаційна вартість верстата становитиме 5000 грн. Розрахувати щорічну суму амортизації методом прямолінійним методом. Зробити бухгалтерські проводки з придбання та нарахування амортизації за перший квартал (помісячно).

Варіант 8.

  1. Особливості обліку кредитування за кредитними лініями та спеціальними позичко­вими рахунками (овердрафт).

  2. Курсові різниці та їх відображення в обліку.

  3. Ситуаційна задача.

Підприємство обміняло 3 станка на 2 однакові автомобілі доплативши при цьому 50 тис. грн. Залишкова вартість станків 160 тис. грн, первісна – 260 тис. грн. Агенція з оцінки майна визначила вартість станків у 180 тис. грн з ПДВ. Визначити первісну вартість автомобілів, відобразити операції у обліку покупця.

Варіант 9.

  1. Вимоги МСБО до Балансу.

  2. Особливості обліку одержаних грантів та субсидій.

  3. Ситуаційна задача.

Підприємство купує будівлю разом із землею, яка є окремим об’єктом власності, за 276 тис. грн. На момент купівлі по оцінці агенції вартість землі 150 тис. грн, будівлі 50 тис. грн. Зробити та обґрунтувати бухгалтерські проводки.

Варіант 10.

  1. Особливості обліку резерву оплати відпусток на підприємствах України.

  2. Особливості обліку коштів в іноземній валюті та валютних операцій.

  3. Ситуаційна задача.

Первісна вартість придбаного у грудні 201_ р. верстата 80000 грн, термін його корисної експлуатації 5 років. Очікується, що ліквідаційна вартість верстата становитиме 5000 грн. Розрахувати щорічну суму амортизації методом прискореного зменшення залишкової вартості. Зробити бухгалтерські проводки з придбання та нарахування амортизації за перший квартал (помісячно).

Варіант 11.

  1. Основні вимоги законодавства України до фінансової звітності.

  2. Доходи і витрати підприємства: бухгалтерський та податковий облік.

  3. Ситуаційна задача.

Підприємство реалізує автомобіль «Мерседес» за 170 тис. грн з ПДВ. Первісна вартість автомобіля 300 тис. грн, знос 120 тис. грн. Зробити бухгалтерські проводки.

Варіант 12.

  1. Особливості обліку операцій з цінними паперами.

  2. Особливості обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів.

  3. Ситуаційна задача.

Підприємство отримало сировину, за яку попередньо сплатило постачальнику 1400 грн з ПДВ. Витрати на доставку сторонньою організацією склали 60 грн з ПДВ, вантажно-розвантажувальні роботи здійснено власними силами, за які нарахована зарплата у розмірі 40 грн. На підставі наведених даних зробити всі можливі проводки та пояснення до них.

Варіант 13.

  1. Загальна характеристика фінансової звітності в Україні.

  2. Відображення в обліковій політиці принципу суттєвості.

  3. Ситуаційна задача.

Підприємство продає ділянку землі за 120 тис. грн. Ділянка була придбана 48 місяців тому за 96 тис. грн. Індекс інфляції за період від купівлі до продажу склав 132%. Зробити бухгалтерські проводки.

Варіант 14.

  1. Особливості обліку кредитів банку.

  2. Загальна характеристика класу 6 Плану рахунків.

  3. Ситуаційна задача.

При інвентаризації у комірника виявлено нестачу 1-ї тони цементу марки 400 та надлишки 800 кг цементу марки 200. Облікова ціна цементу марки 400 -300 грн за тонну, марки 200 – 230 грн за тонну. Відшкодування нестач здійснено за рахунок винного. Зробити необхідні розрахунки та бухгалтерські проводки.

Варіант 15.

  1. П(С)БО 31, його характеристика.

  2. Особливості обліку вексельних операцій.

  3. Ситуаційна задача.

Підприємство купило та передало безкоштовно організації товар на суму 1500 грн з ПДВ. Відобразити господарські операції у благодійному фонді та на підприємстві.

Варіант 16.

  1. Облік гудвілу.

  2. Єдиний соціальний внесок.

  3. Ситуаційна задача.

Підзвітною особою закуплена пачка паперу, яка здана на склад, а зі складу виписана в бухгалтерію для комп’ютерного друку. Ціна купівлі паперу 36 грн з ПДВ. Зробити необхідні бухгалтерські проводки.

Варіант 17.

  1. Особливості обліку орендних операцій згідно П(С)БО.

  2. Порядок визначення та відображення в обліку податку з доходів фізичних осіб.

  3. Ситуаційна задача.

Відряджена особа не представила документи на підтвердження оплати за проїзд та назад до місця відрядження. На її заяві на оплату проїзду у сумі 100 грн керівник наклав резолюцію «Бухгалтеру оплатити». Зробити відповідні проводки.

Варіант 18.

  1. Облік відстрочених податкових активів та зобов'язань.

  2. П(С)БО 32, його характеристика.

  3. Ситуаційна задача.

У рахунок зарплати працівник отримав від підприємства готову продукцію на суму 45 грн без ПДВ. Собівартість продукції 38 грн. Зробити відповідні проводки.

Варіант 19.

  1. Особливості обліку нарахування дивідендів.

  2. Законодавче регулювання обліку інвестицій.

  3. Ситуаційна задача.

Працівнику підприємства за місяць нарахована заробітна плата у сумі 900 грн та видано талони на безкоштовне харчування у їдальні на суму 120 грн. Зробити відповідні проводки.

Варіант 20.

  1. Особливості обліку необоротних активів.

  2. Облік переданих в операційну оренду основних засобів.

  3. Ситуаційна задача.

Отримано аванс на відрядження на 3 дні у сумі 100 грн. До авансового звіту додані білети на проїзд на суму 20 грн з ПДВ. Зробити відповідні проводки.

Варіант 21.

  1. Особливості обліку з оплати праці на підприємстві.

  2. Особливості обліку службових відряджень.

  3. Ситуаційна задача

Підприємство обмінює 1 автомобіль „Форд", справедлива вартість якого 160 тис. грн., залишкова вартість 135 тис. грн., первісна - 150 тис. грн. на 1 автомобіль „КАМАЗ" ри­нковою вартістю 170 тис. грн. Додатково підприємство сплачує власнику „КАМАЗУ" 10 тис. грн.

Визначити первісну вартість „КАМАЗУ", відобразити операції в бухгалтерському об­ліку.

Варіант 22.

  1. Особливості власного капіталу підприємства.

  2. Відрахування у фонди соціального захисту, їх облік.

  3. Ситуаційна задача.

Акціонерне товариство за посередництва торговця цінними паперами викупило у акціонерів власні акції (номінальна вартість однієї акції – 20 грн): 1500 – за ціною 24 грн за одну акцію готівкою; 600 – за номіналом готівкою; 900 – за ціною 18 грн за одну акцію (за безготівковим розрахунком). Торговцю цінними паперами за посередництво сплачено 150 грн. Зробити відповідні проводки.

Варіант 23.

  1. Загальна характеристика П(С)БО 6 «Виправлення помилок та зміни у фінансовій зві­тності».

  2. Види капіталу підприємства, відображення його в бухгалтерському обліку.

  3. Ситуаційна задача.

Підприємство раніше викупило 1500 власних акцій (номінальна вартість однієї акції – 20 грн) за загальну суму 36000 грн. 600 акцій анульовано, 400 продано за номіналом і 500 акцій по 18 грн за одну. Зробити відповідні проводки.

Варіант 24.

  1. Облік розрахунків з підзвітними особами.

  2. Облік коштів цільового призначення і цільових надходжень.

  3. Ситуаційна задача.

Підприємство реалізувало готову продукцію на загальну суму 36000 грн. з ПДВ. Собівартість готової продукції 27000 грн. Адміністративні витрати на реалізовану продукцію 1000 грн. Витрати на збут готової продукції 200 грн. Зробити відповідні проводки.

Варіант 25.

  1. Облік неоплаченого капіталу.

  2. Дебіторська заборгованість, згідно П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість».

  3. Ситуаційна задача.

Підприємство реалізувало готову продукцію в обмін на основні засоби - обладнання на загальну суму 36000грн (у тому числі ПДВ). Собівартість реалізованої продукції 27000 грн. Адміністративні витрати на реалізовану продукцію 1000 грн. Витрати на збут готової продукції 200 грн. Зробити відповідні проводки.

Варіант 26.

  1. Облік кредиторської заборгованості, згідно П(С)БО 11 «Зобов'язання».

  2. Особливості обліку розрахунків з покупцями та постачальниками.

  3. Ситуаційна задача.

Підприємство отримало від постачальника товар на суму 240 грн з ПДВ. У наступному звітному періоді товар був уцінений на 50 грн а) відповідно до П(с)Бо 9; б) внаслідок часткового псування і проданий. Зробити відповідні проводки.