Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Алла.АБВГД / Соціальна педагогіка / Практичне заняття

.docx
Скачиваний:
171
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
39.2 Кб
Скачать

Практичне заняття № 8.Особливості роботи соціального педагога в ДНЗ

(2 години).

Мета заняття:ввести в поняттяособливості вікової соціалізації людини на різних етапах її життя та розкрити студентам необхідність роботи соціального працівника в роботі ДНЗ.

План семінарського заняття

1.Форми соціально – педагогічної роботи в ДНЗ.

2. Основні напрями соціальної роботи соціального педагога в ДНЗ (навидіти приклади перспективного планування роботи за кожним напрямком роботи).

3.Нормативні документи в роботі соціального педагога, документація соціального педагога (наведіть конкретні форми).

Така спеціальність як  "соціальний педагог" в Україні була введена до  переліку педагогічних спеціальностей лише у 2000 році. Найбільшого поширення вона набула в таких закладах: загальноосвітні, спеціальні, спеціалізовані школи, заклади освіти нового типу, спеціальні навчально-виховні, центри соціальних служб для молоді  тощо. З моменту вступу в дію листа МОН  України від 18.02.2011 р. № 1/9-114  «Про застосування Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів» з першого вересня 2011 р. посади соціальних педагогів повинні вводитись у дошкільних навчальних закладах.

Соціальний педагог допомагає вихованцю пізнати навколишнє соціальне середовище, піклується про формування моральних, загальнолюдських цінностей, аналізує процес формування особистості, як соціальне явище, процес розвитку її нахилів та здібностей. Він може сприяти адаптації дітей з особливими потребами до умов  дошкільного навчального закладу, створювати сприятливе розвивальне навчально-ігрове середовище для цих дітей, забезпечувати умови для проведення спільних занять із здоровими дітьми в ДНЗ, задовольняючи освітні потреби всіх дошкільників, здійснювати соціально-педагогічний патронаж дітей пільгових категорій, сприяти ефективному співробітництву педагогів, батьків та фахівців різного профілю.

Таким чином, діяльність соціального педагога дошкільного навчального закладу може здійснюватись за такими напрямами:

  • педагогізація соціально-культурного середовища мікрорайону;

  • здійснення соціально-педагогічного патронажу дітей мікрорайону, які не відвідують дошкільний навчальний заклад;

  • забезпечення соціально-педагогічного всеобучу батьків та інших членів родини (дідусів та бабусь), опікунів, прийомних батьків, усіх, хто причетний до виховання дітей;

  • допомога родині у вихованні дітей відповідно до запитів батьків та особливостей виховання в конкретній родині;

  • організація змістовного дозвілля дошкільнят в ДНЗ та мікрорайоні;

  • робота з попередження насильства в сім'ї над дітьми та робота з дітьми, які зазнали насильства;

  • робота з дітьми з особливими потребами та їхніми батьками, створення сприятливого навчально-розвивального інклюзивного середовища;

  • соціально-педагогічний патронаж дітей пільгових категорій (дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, дітей із багатодітних, малозабезпечених, неповних сімей);

  • супровід процесу адаптації дитини та батьків до дошкільного навчального закладу;

  • визначення психологічної готовності дітей до навчання в школі;

  • посередницька роль у взаєминах дитини, родини з освітніми, соціокультурними закладами мікрорайону;

У більшості випадків ця робота буде вестися із дітьми з "сімей соціального ризику", для яких потрібні не тільки розширення соціального досвіду, набуття життєвої компетентності, але й соціально-педагогічна корекція та реабілітація.

Одними з пріоритетних напрямів у розвитку дошкільної освіти фахівці вважають: введення в систему дошкільної освіти соціально-педагогічного патронажу, що дасть змогу охопити дітей, які за станом здоров’я не можуть відвідувати дитячий садок; забезпечити безоплатне утримання у садках дітей із соціально незахищених сімей, підвищити рівень соціально-педагогічної компетентності педагогічних  працівників.

На думку дослідників, залучення соціального педагога дошкільного навчального закладу до соціально-педагогічного патронажу допоможе охопити всіх дітей мікрорайону міста, селища дошкільною освітою, сприятиме попередженню негативних проявів насильства над дітьми, своєчасної нейтралізації несприятливих наслідків руйнування сім'ї, організації різноманітних виховних заходів як у дошкільному навчальному закладі, так і в мікрорайоні; дасть змогу контролювати кількість дітей, що має прийти до перших класів місцевих шкіл і тих, хто фактично почав навчання.

В будинках малюків, в дитячих будинках важко сформувати особистісні якості, необхідні для сімейного життя, для усвідомленого батьківства, тому суспільство і зокрема соціальні педагоги мають штучно створювати умови мікрогрупових стосунків цих дітей з дорослими, при яких дитина зможе почати засвоювати на рівні підсвідомості і сімейні соціальні цінності. І якщо батьки мають право на вибір: використовувати чи ні дитячий заклад у вихованні своїх дітей, то суспільство не має вибору, воно повинно створити умови хоча б сім'ї-зразка для покинутих батьками малюків, інакше соціальні проблеми з цими дітьми, з їхніми дітьми, будуть зростати.

За кордоном функції штучної родини виконують форстерні сім'ї (догляд протягом дитинства, усиновлення). Там розроблено для них ґрунтовну законодавчу базу, існує ретельний відбір бажаючих стати такою сім'єю та контроль за їх діяльністю. В нашій країні це інституція усиновлення, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім'ї. Законодавча база стосовно останніх двох форм тільки створюється і тому має багато недоліків. Крім того, суспільство і держава мають ретельніше контролювати ефективність роботи цих сімей, турбуючись за реалізацію прав дитини на виховання. Оскільки за помилки у вихованні «сімейних» дітей у родині довіку розплачуються батьки, на "шиї" яких залишаються дорослі діти з онуками, а "державні" діти за них розплачуються самі, бо після 18 років все в житті залежить тільки від них самих. Для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, суспільне дошкільне виховання має бути таким же різноманітним, як і для сімейних.

Отже, основні питання введення посад соціальних педагогів в дошкільні навчальні заклади  полягають у розробці соціально-педагогічних підходів до змісту та організації їхньої діяльності у цьому закладі з попередження насильства в сім'ї та подолання наслідків різних видів насильства над дітьми; здійснення соціально-педагогічного патронажу сільських сімей, які виховують дітей раннього віку, підвищення рівня педагогічної культури батьків, їх відповідальності та зацікавленості у вихованні дитини, сприяння охороні, збереженню та зміцненню фізичного і психічного здоров'я малюків, навчання молодих батьків практичним навичкам, допомога у створенні умов для фізичного, соціального, пізнавального, естетичного розвитку дитини раннього віку; напрацювання змісту та форм роботи соціального педагога в групах короткотривалого перебування та з дітьми, які виховуються в домашніх умовах.

З метою відпрацювання алгоритму, моделей діяльності соціальних педагогів в дошкільних навчальних закладах найбільш результативною формою роботи буде створення творчих груп.

 Література

1. Безпалько О. Соціальна педагогіка в схемах і таблицях : [навч. посіб.] / Ольга Безпалько. – К. : Логос, 2003. – 134 с.

2. Болтівець С. Соціально-педагогічний патронаж: нова суспільна місія дитячого садка / С. Болтівець // Дошкільне виховання. – 1999. – № 4. – С. 5–6.

3. Закон України " Про дошкільну освіту" // Дошкільне виховання : бібліотечка журналу. – К. : Редакція журналу "Дошкільне виховання", 2001. – С. 4–33.

4. Про здійснення соціально-педагогічного патронату : лист Міністерства освіти і науки України від 17.12.2008р. № 1/9–811 // Дошкільне виховання. – 2009. – № 2. – С. 3–5.

Форми роботи соціального педагога в сім’ї.

Соціально-педагогічний супровід  

 · вивчення соціально-психологічного стану вихованців;  · створення соціального паспорту ДНЗ;  · здійснення соціально-педагогічного патронату;  · соціальна адаптація дітей в ДНЗ;  · створення бази даних дітей-сиріт, з особливими потребами, важковиховуваних, сімей – багатодітних, малозабезпечених, функціонально неспроможних;  · дослідження рівня психосоціальної зрілості дітей;  · проведення розвивально-виховної роботи з дітьми з метою розвитку успішного спілкування, запобігання конфліктності та агресивності;  · організація та проведення спільно з психологічною службою заходів «16 днів проти насильства»;  · соціально-педагогічне консультування сімей з метою підвищення рівня їх педагогічної культури;  · здійснення соціального захисту дітей шляхом організації психолого-педагогічної та правової освіти батьків;  · використання різних форм освітнього процесу для своєчасного виявлення, підтримки та розвитку природних нахилів, здібностей, обдарованості дітей;  · надання педагогам та батькам кваліфікованої допомоги з питань розвитку, виховання, навчання та соціальної адаптації дітей; 

· проведення просвітницької роботи в ЗМІ, спрямованої на розуміння проблем сімей, що виховують дітей з особливими потребами, виховання толерантного ставлення до таких дітей;  · взаємодія зі спеціалістами соціальних служб, районного центру практичної психології та соціальної роботи, органами місцевого самоврядування.

 Робота соціального педагога в дошкільному навчальному закладі

 Виділяються три провідні напрямки роботи соціального педагога в дошкільному закладі:

   1. Консультування адміністрації:- проведення соціально-педагогічних досліджень в педагогічному дитячому та батьківському колективах за допомогою основного діагностичного та практичному інструментарію;

   - опитувальники: анкета і бланки інтерв’ю, бланки соціально-педагогічних спостережень для вивчення соціально-педагогічних процесів та явищ у колективі;

   - участь у розв’язанні конфліктів між батьками та навчальним закладом, батьками та дітьми, вихователями та батьками.

2. Проведення методичної роботи з педагогічними працівниками закладу.

   Ця робота передбачає проведення соціальним педагогом навчальних занять з вихователем з метою навчання прийому соціометричного контролю за оточенням в групах. Допомога в діагностиці соціально-емоційної напруженості у дітей (відчужені, знехтувальні діти). Навчально-виховна робота участь в роботі педрад, батьківських зборах на ін.

   3. Співпраця та взаємозв’язок з різними державними та не державними закладами(органами управління освіти, соціальними службами, медичними установами, комісіями справами неповнолітніх).

   4. Провідним напрямком роботи соціального педагога є соціально-педагогічна реабілітаціядітей та родин, які потребують соціального захисту.

   5. Для роботи с такими дітьми, які стоять на окремому обліку у соціального-педагога розробляється індивідуальний план реабілітаційних заходів та контролюється хід його реалізації.

   6. Категорії сімей, що стоять на обліку:

  • неповні сім'ї;

  • багатодітні сім'ї

  • сім'ї інвалідів

  • асоціальні (алкоголізм, наркоманія, проституція);

  • сім'ї де є члени з жорстокою, агресивною поведінкою, з психічно-сексуальним відхиленням тощо.

Робота соціального педагога с такими сім’ями поділяються на:

 соціальний супроводь (бесіда з батьками, аналіз сімейних стосунків, консультування, обстеження матеріально-побутових умов родин);

 профілактичні (налагоджування взаємостосунків між членами родини, врегулювання конфліктів, профілактика насилля).

 просвітницька (консультації з метою розвитку компетентності та зацікавленість життям своїх дітей). Сприяння дітям та батькам в отриманні гарантованих їм пільг.

Соціальний педагог в дошкільному закладі повинен постійно вдосконалювати модель соціальної роботи с різними родинами з використанням зусиль усіх учасників навчально-виховного процесу.

 Організаційно-педагогічна модель діяльності соціального педагога у дошкільному навчальному закладіАналіз психолого-педагогічної літератури свідчить, що загальнотеоретичні та методологічні підходи до організації діяльності закладів освіти знайшли відображення у дослідженнях педагогів минулого А. Макаренка, Л. Занкова, сучасності – В. Давидова, В Мадзігона, М. Поташніка, М. Сказіна, О. Савченка, М. Ярмаченка та ін.

Історико-педагогічні аспекти розвитку освіти, суспільного дошкільного виховання в Україні, характеристика національного дошкілля знайшли своє відображення в працях Л. Артемової, А. Богуш, Н. Лисенко, Н. Протасової, М. Ярмаченка.

Мета роботи соціального педагога – створення сприятливих умов для особистісного розвитку дитини (фізичного, соціального, духовно-етичного, інтелектуального), надання їй комплексної соціально-психологічної допомоги, а також захист дитини в її життєвому просторі. Соціальний педагог є своєрідним посередником між дитиною і дорослим, дитиною і її оточенням, а також він відіграє роль наставника при безпосередньому спілкуванні з дитиною або її оточенням.

Соціальний педагог в дитячому садочку проводить соціальну діагностику сімей, складає програму допомоги сім'ї, освічує батьків в питаннях виховання дітей і догляду за ними. Передусім основними завданнями соціального педагога в дошкільних закладах освіти є:

1. Познайомитися з ДНЗ: виявити загальні відомості про установу, його структуру, основні напрями діяльності, про склад фахівців, їх обов'язки, про проблеми установи.

 __________________________________________________________________________

Ми виділяємо три основні напрями діяльності соціального педагога:

робота по організації ефективної взаємодії всіх суб'єктів освітнього процесу;

робота по захисту прав дитини;

робота з питань соціального розвитку дитини.

Організацію роботи по даних напрямах можна представити у вигляді структурно-функціональної моделі, яка умовно складається з трьох блоків: інформаційно-аналітичного, практичного і контрольний-оцінного.

I. Інформаційно-аналітичний блок – це інформування, збір і аналіз відомостей про батьків і дітей; вивчення сімей, їх труднощів і запитів, виявлення порушень прав дитини в сім'ях; оцінювання професійних якостей педагогів, необхідних для ефективної взаємодії з батьками і дітьми.

При вивченні сім'ї використовую наступні методи: опитування вихователів, анкетування батьків («Моя дитина та її індивідуальні особливості»), індивідуальні бесіди з дітьми і батьками, патронаж, інтерв'ювання, яке проводиться як власне самим соціальним педагогом, так і за допомогою вихователів вікових груп. Надзвичайно важливе тісне співробітництво з педагогом-психологом і вчителем-логопедом, оскільки для виявлення реальних умов розвитку дитини необхідні дані спеціальних діагностичних методик, вивчення медичних карт, спостережень, які вони проводять.

Діагностика порушень прав дитини в сім'ї складається з трьох етапів:

 II. Другий блок умовно називається практичним, тому що в рамках цього блоку проводиться робота, спрямована на розв’язання конкретних задач, які пов'язані із здоров'ям і розвитком дітей: збереження і зміцнення здоров'я дітей; соціалізація особистості дитини; корекційна робота за рішенням проблем особового розвитку дітей.

Для розв’язання конкретно певних задач організовуюся як традиційні, так і нетрадиційні форми роботи з батьками:

- Батьківські збори, які проводяться по паралелях. Компонентами процедури проведення зборів є виступи дітей; представлення результатів дитячої діяльності; виставки дитячих творчих робіт; фотовиставки; практичні прийоми передачі інформації: участь в іграх, організованих педагогами, сумісне виконання вправ; перегляд відеозйомок і слайд-шоу, проведення зборів у формі ділової гри.

 В програму роботи по соціально-педагогічному напрямку соціального педагога входить:

1. Робота з дитиною.

- діагностика рівня вихованості,

- діагностика положення дитини в сім'ї,

- діагностика особових особливостей (характерологічні особливості, емоційно-вольова сфера).

Планування індивідуальної роботи з дитиною, на основі діагностики або включення в спільну роботу психолога, вихователів груп.

2. Робота з сім'єю.

1. Діагностичний напрям (2 на вибір):

- діагностика стилю сімейного виховання,

- діагностика взаємостосунків в сім'ї,

- складання паспорта сім'ї,

- диференціація по виникаючих проблемах.

2. Консультування:

- консультація за підсумками діагностики сімей,

- консультація по проблемах взаємовідношення дітей, батьків і вихователів,

- консультація по виникаючих проблемах.

3. Освіта:

Цикл бесід для батьків:

- «Вікові особливості дітей раннього і дошкільного віку»,

- «Проблеми виховання дошкільників»,

- «Етично-психологічна атмосфера сім'ї».

4. Коректувальна робота:

- індивідуальна робота по проблемах виховання дитини в сім'ї,

- групова робота з різними типами сімей (на основі диференціації),

- спільна робота батьків і дітей.

3. Робота з педагогами.

 • за застосування, зокрема, одноразово, методів виховання, пов'язаних з психологічним і фізичним насильством над особою, – в даному випадку соціальний педагог може бути звільнений з посади відповідно до трудового законодавства і Закону України «Про освіту», і звільнення не є мірою дисциплінарної відповідальності.

Притягується до адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки, охорони праці, санітарно-гігієнічних правил в порядку і випадках, передбачених адміністративним законодавством.

Несе матеріальну відповідальність за спричинення ДНЗ збитку у зв'язку з виконанням або невиконанням своїх посадових обов'язків в порядку і межі: встановлених трудовим і цивільним законодавством.

2.2. Зміст та форми роботи соціального педагога зі старшими дошкільниками

На сьогоднішній день з’ясовано, що готовність до шкільного навчання – це якісне утворення, яке містить мотиваційну, соціально-психологічну, емоційну, вольову та інтелектуальну готовність дитини до навчання в школі. Основною причиною того, що учні початкових класів не встигають з навчання є те, що вони психологічно слабко підготовлені до навчання в школі. У першу чергу, проблема криється в слабкій мотивації, нерозумінні своєї нової, внутрішньої позиції школяра. Саме тому вихователям, батькам необхідно звернути увагу на розвиток мотиваційної готовності ще в дошкільних закладах. Представлена спеціальна корекційно-розвивальна програма, яка складається з 10 невеликих занять. Ця програма зможе допомогти дітям розвинути компоненти мотиваційної готовності і дасть змогу дитині в подальшому легко і швидко впоратись із труднощами в навчанні.

Заняття 1

1. Гра "Інтерв’ю"

Мета: формування навички орієнтації в навколишньому світі.

Інструкція: "Діти, давайте пограємо в гру, я буду журналістом і братиму у вас інтерв’ю для газети чи журналу. Ви повинні уважно послухати запитання, які я буду задавати, а потім правильно і швидко на них відповісти". Кожен з дітей відповідає на запитання, ті запитання, які діти не розуміють, треба пояснити і обговорити колективно.

Запитання інтерв’ю:

Як вас звати? (кожен з дітей відповідає на запитання, якщо дитина замість ім’я називає прізвище, це не вважається помилкою).

Скільки вам років?

Як звати ваших батьків?

Як називається місто в якому ви живете?

Як називається вулиця, на якій ви проживаєте?

Який номер має ваш будинок, квартира?

В яку пору року з’являється і в яку пору року опадає листя?

Яких тварин ви знаєте? Які з них домашні? Які живуть у наших лісах? (Дитина повинна назвати хоча б по 2 тварини на кожне із завдань).

Як називається та година дня, коли ви прокидаєтесь, коли обідаєте, коли готуєтесь до сну?

Перерахуйте предмети одягу, меблі, столові прибори, які ви використовуєте? (правильна відповідь зараховується в тому випадку, коли дитина називає не менше 3 найменувань з кожної групи).

2. Бесіда-гра "Я йду до школи!"

 Заняття 8

1. Бесіда на загальну обізнаність

Мета: розширення загальних знань у дошкільників.

Інструкція: Дорослий ставить дитині запитання, а вона відповідає. Так як час на виконання даної вправи сурово не регламентується, схвалюються будь-які роздуми дитини щодо виконання даного завдання. Якщо він відповів неправильно, нехай подумає ще трохи. За кожну правильну відповідь нараховуються бали, які слід занотовувати у квадратиках.

Інструкція для дитини: "Зараз я буду ставити тобі різні запитання, а ти постарайся на них відповісти. Деякі запитання видадуться тобі дуже легкими, а деякі – складними. Навіть якщо ти не зможеш відповісти на окремі з них, не хвилюйся. Не поспішай і думай гарненько".

Запитання для бесіди:

Назви своє прізвище, ім’я, по-батькові.

Назви прізвище, ім’я, по-батькові мати і тата.

Ти дівчинка чи хлопчик? Ким ти будеш, коли виростеш – жінкою чи чоловіком?

  • Закони України, постанови Кабміну:

  • Конституція України

  • Закон України "Про освіту" (від 23.05.1991)

  • Закон України "Про соціальну роботу з дітьми та молоддю" (від 15.12.1992)

  • Закон України "Про професійну-технічну освіту" (від 19.02.1998)

  • Постанова КМУ "Про поліпшення виховання, навчання та соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків" (від 05.04.1994 за №226)

  • Постанова Кабміну України "Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю 56 календарних днів керівник, педагогічним, науково-педагогічним працівникам освіти та науковим працівникам" (від 14.04.1997 за №346)

  • Постанова Кабміну України про "Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним працівникам навчальних закладів  і установ освіти" (від 31.01.2011 за №78)

  • Закон України "Про забезпечення  організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" (від 11.01.2005)

  • Накази Міністерства освіти і науки України

  • Про затвердження Положення про психологічну службу системи освіти України (від 03.05.1999 за №127)

  • Про внесення змін до Положення про психологічну службу системи освіти України" (наказ МОН України від 02.07.2009 №616)

  • Про затвердження Типового положення про  атестацію педагогічних працівників України  (від 20.08.1993 за №330)

  • Про затвердження Типового положення про центри практичної психології і соціальної роботи (від 15.08.2000 за №386)

  • Про затвердження Положення про психологічний кабінет дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів (від 19.10.2011 за №691)

  • Про затвердження Положення про експертизу психологічного і соціологічного інструментарію, що застосовується в навчальних закладах Міністерства освіти і науки України (від 20.04.2003 за №330)

  • По виконання рішення колегії Міністерства освіти і науки України з питання "Про стан і подальший розвиток психологічної служби системи освіти України" (від 19.06.2008 за №554)

  • Про внесення змін до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівникам освіти (від 24.02 2005 №118)

  • Про атестацію працівників психологічної служби системи освіти (від 13.01.2005 за №9) Про освітній та кваліфікаційний рівень психологів та соціальних педагогів навчальних закладів (від 08.12.2005 за №1/9-70)

  • Про планування діяльності та ведення документації соціальних педагогів,соціальних педагогів по роботі з дітьми-інвалідами системи Міністерства освіти і науки України (від 28.12.2006 №864)

  • Щодо розподілу робочого часу у практичних  пихологів та соціальних педагогів (наказ МОН України від 26.09.2013 №1/9-683)

  • Про затвердження Плану заходів Міністерства освіти і науки щодо розвитку психологічної служби на період до 2017 року (наказ МОН України від 06.08.2013 року №1106)

  • Листи Міністерства освіти і науки України Про планування діяльності, ведення документації і звітності усіх ланок психологічної служби системи освіти України (від 27.08.2000 за 1/0-353)

  • Про тривалість робочого тижня (від 27.11.2000 за №109)

  • Про зарахування стажу роботи на посаді "психолог" до стажу педагогічної роботи практичного психолога (18.05.2001 за №1/9-193)

  • Про освітній і кваліфікаційний рівень практичних психологів та соціальних педагогів навчальних закладів (від 08.12.2005 за №1/9-701)

  • Про тривалість робочого тижня практичних психологів, соціальних педагогів (від 27.11.2000 за №109)

  • Про тривалість робочого тижня практичних психологів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів (від 14.02.2005 за №1/9-64)

  • Про нормативи чисельності практичних психологів та соціальних педагогів навчальних закладів (від 15.08.2007 за №1/9-479)

  • Про статистичний звіт, нормативи часу на основні види робіт соціальних педагогів; річний та щоденний облік роботи практичних психологів і соціальних педагогів (від 05.03.2008 за №1/9-128)

  • Про нормативи чисельності практичних психологів та соціальних педагогів навчальних закладів (лист МОН України від 15.08.2007 за №1/9-479)

  • Про поширення категорій педагогічних працівників на педагогічне навантаження (лист МОН України від 07.10.2007 за №1/9-623)

  • Про розрахунок чисельності посад практичних психологів і соціальних педагогів навчальних закладів селищ міського типу (від 07. 10.2007 за №1/9-624)

  • Про  стан, проблеми та основні  завдання Діяльності психологічної служби на 2011/2012 навчальний рік (від 22.07.2011 за №1/9-562)

  • Про діяльність психологічної служби у 2013-2014 (Лист МОН від 08.07.2013 №1 9-479)

  • Про визначення завдань працівників психологічної служби системи освіти в умовах інклюзивного навчання (лист МОН України від 02.02.2013 №1/9-1)

  • Про впровадження факультативних курсів працівниками психологічної служби системи освіти (лист МОН України від 06.06.2013 №1/-413)

  • Завдання і функції соціального педагога ДНЗ в контексті організації соціально-педагогічного патронату визначені у Положенні про психологічну службу системи освіти України (Наказ МОН України від 03.05.1999, №127 у редакції наказу МОН від 02.07.2009, №616, Зареєстрованого в Мінюсті України 23.07.2009, №687/16703) та листі МОН України "Про здійснення соціально-педагогічного патронату" від 17.12.08р., № 1/9-811.

  • Робоча документація ведеться відповідно до вимог, вказаних у наказі МОН України "Про затвердження Інструкції про ділову документацію в дошкільних закладах" від 30.01.1998 р. № 32, листів МОН України: "Про планування діяльності та ведення документації соціальних педагогів, соціальних педагогів по роботі з дітьми-інвалідами системи Міністерства освіти і науки України" від 28.12.2006, №864; "На виконання наказу від 28.12.06р., №864" від 05.03.08р. №1/9-128; "Про систему роботи з дітьми, які не відвідують дошкільні навчальні заклади від 04.10.2007 р. № 1/9-583".

У своїй діяльності соціальний педагог керується Законом України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Положенням про психологічну службу в системі освіти України», «Положенням про психологічний кабінет дошкільних,загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти», «Концепцією розвитку психологічної служби системи освіти України на період до 2012 року», наказами органів управління освітою всіх рівнів; правилами і нормами охорони праці, техніки безпеки і протипожежного захисту, а також Статутом, Правилами внутрішнього розпорядку навчально-виховного закладу, цією Інструкцією. Соціальний педагог дотримується Конвенції про права дитини.