Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
40.45 Кб
Скачать

Словник («Л»)

З дисципліни: «Корекційно-реабілітаційні служби»

Підготувала студентка 428 групи

Камінська Алла

Людина - біологічна істота типу homo sapiens (людина мисляча), яка характеризується фізіолого-біологічними ознаками: прямою ходою, розвиненими черепною коробкою, передніми кінцівками та ін.

Лікувальна фізкультура - метод лікування, що полягає в застосуванні фізичних вправ і природних факторів природи до хворої людини з лікувально-профілактичними цілями. В основі цього методу лежить використання основної біологічної функції організму — руху.

Логопед - спеціаліст, який має повну вищу освіту за спеціальністю «Логопедія». Здійснює навчально-корекційну, компенсаторну, реабілітаційну роботу з дітьми, які мають мовленнєві порушення.

Логопедія - наука про порушення мовлення, про методи їх попередження, виявлення, усунення засобами спеціального навчання і виховання.

Логопедичний кабінет - спеціальний кабінет, де проводять профілактичну та корекційну роботу спрямовану на подолання вад у кожного малюка. В ньому розміщено методичний матеріал та обладнання, необхідні для успішної роботи вчителя-логопеда з дітьми (логопедичні зонди, шпателі, спирт, вата, настільне дзеркало, дошка, настільні ігри, предметні та сюжетні картинки, навчально-розвивальні посібники та дитячі іграшки, папки з інформаційними матеріалами, методична та педагогічна література, таблиці тощо).

Логопат - людина, що хворіє на логопатію.

Лікувально-відновлювальна робота - це рання діагностика всебічних зорових функцій, що дозволяє виявити ступінь, характер і причини дефекту.

Литвак О. Г. - вчений-офтальмолог, що займався проблемами лікувально-відновлювальної та корекційно-реабілітаційної роботи та шляхи їх вирішення.

Лікувальний масаж - основний патогенетичний метод лікування і профілактики травм і захворювань.

Люди з порушеною координацією рухів - порушення координації рухів у людини, що виникає при ураженні головного внутрішнього органу, який несе відповідальність за цей процес, тобто мозочка головного мозку.

Легке порушення слуху - ступінь втрати слуху, при якому сприймається звичайна мова. Відповідає 26-40 Дц.

Логопсихологія - галузь спеціальної психології, в якій вивчається психічний розвиток осіб з порушеннями мовлення.

Лідер (від англ. leader - той, який веде, керує) - член колективу, який у важливих ситуаціях здатний здійснювати помітний вплив на поведінку інших членів колективу, виявляти ініціативу в діях, брати на себе відповідальність за діяльність колективу, вести його за собою.

- людина, яка завдяки своїм якостям має переважний вплив на членів соціальної групи;

- авторитетний член організованої чи малої групи, особистісний вплив якого дозволяє йому відігравати головну роль в соціальних ситуаціях і процесах. Авторитет і повсякденний вплив Л. мають неформальний характер, складаються стихійно і підтримуються неофіційними засобами групового контролю. В цьому лідерство відрізняється від керівництва, що розуміється як юридично регламентований соціально-організаційний процес.

Лідерство – демонстрація і заохочення високих стандартів поведінки, адаптація стилю управління до ситуації і людей, вміння мотивувати і керувати ними.

Логічне мислення  - передбачає оволодіння людиною прийомів логічної обробки знань, тобто встановлення узагальнених зв’язків між новими знаннями і раніше одержаними, приведення їх в певну впорядковану систему. Воно характеризується вмінням робити визначення понять, а також оволодівати прийомами порівняння, спростування, доказовості, виведення правил, гіпотез, закономірностей.

Людяність - риса особистості, що проявляється у повазі до людей, гуманності, уболіванні за добробут і розвиток інших членів суспільства.

Ліцензування (від лат. licentia - право, дозвіл) - процедура визначення спроможності навчального закладу певного типу проводити освітню діяльність, пов'язану із здобуттям вищої освіти та кваліфікації, відповідно до вимог стандартів вищої освіти, а також до державних вимог щодо кадрового, науково-методичного та матеріально-технічного забезпечення.

Ліцензія — спеціальний дозвіл, отриманий від державних органів на різні види діяльності, в тому числі освітню.

Логіка навчального процесу - оптимально ефективний шлях руху пізнавальної діяльності людини від початкового рівня знань, умінь, навичок і розвитку до потрібного рівня знань, умінь, навичок і розвитку. Вона охоплює низку компонентів: усвідомлення і розуміння навчальних завдань; самостійну діяльність, спрямовану на оволодіння знаннями; визначення законів і правил; формування умінь і навичок; застосування знань на практиці; аналіз та оцінювання навчальної діяльності учнів.

3