Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Камінська Алла. 428 гр. КРС / Тести до практичного заняття №9

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
40.45 Кб
Скачать

Тести до практичного заняття №9

З дисципліни «Корекційно-реабілітаційні служби»

Підготувала студентка 428 групи

Камінська Алла

1. Рухові розлади відбуваються в результаті:

А) Загального недорозвитку дрібної моторики.

Б) Неврологічних патологій центральної і периферичної нервової системи.

В) Захворювань внутрішньоутробного періоду розвитку, резус-конфлікту, або бути наслідком вживання матір'ю ототоксичних речовин під час вагітності.

Г) Ослаблення організму.

2. Геміпарез - це:

А) Руховий розлад, що виражається в частковому знерухомлення руки або ноги з одного боку тулуба.

Б) Руховий розлад, що проявляється у вкрай повільному скороченні м'язів, що відповідають за згинання та розгинання.

В) Руховий розлад, що проявляється в повному паралічі небудь кінцівки з якоюсь одне сторони тіла людини.

Г) Один з різновидів розумової відсталості.

3. Обмеження життєдіяльності - це:

А) Порушення функцій органів чи систем організму, що призводить до неможливості або значного порушення здатності чи можливості навчання, спілкування, орієнтації, контролю за своєю поведінкою, пересування, самообслуговування, участі у трудовій діяльності та супроводжується необхідністю в сторонньому догляді (сторонній допомозі).

Б) Повсякденна діяльність, що здатна забезпечити людині своє існування, існування інших членів суспільства та всього суспільства у цілому шляхом навчання, спілкування, орієнтації, пересування, самообслуговування, контролю за своєю поведінкою, участі у трудовій діяльності.

В) Неможливість виконувати повсякденну діяльність способом та в об'ємі, звичайних для людини, що створює перешкоди у соціальному середовищі, ставить її в незручне становище порівняно зі здоровими і проявляється частковою або повною втратою здатності до самообслуговування, пересування, орієнтації, спілкування, навчання, контролю за поведінкою, а також значним обмеженням обсягу трудової діяльності, зниженням кваліфікації і призводить до соціальної дезадаптації.

Г) Обмеження людини в її соціальних правах.

4. Здатність до самообслуговування - це:

А) Здатність самостійно задовольняти основні фізіологічні потреби, виконувати повсякденну побутову діяльність і навички особистої гігієни.

Б) Здатність самостійно пересуватися в просторі, долати перешкоди, зберігати рівновага тіла в рамках виконуваної побутовий, суспільної професійної діяльності.

В) Виконання повсякденних побутових потреб.

Г) Задоволення основних фізіологічних потреб.

5. Виділяють такі параметри при оцінці здатності до пересування:

А) Відстань, темп ходьби, коефіцієнт ритмічності ходьби, тривалість подвійного кроку, швидкість пересування.

Б) Час пересування, тривалість, швидкість.

В) Відстань і швидкість пересування.

Г) Темп ходьби і швидкість ходьби.

6. Соціально-побутова адаптація, як важлива складова соціально-побутової реабілітації інвалідів з порушеннями функцій опорно-рухового апарата являє собою:

А) процес пристосування інваліда до умов життєдіяльності за допомогою спеціальних допоміжних обладнань і пристосувань для стабілізації життя з наявним дефектом до нових умов.

Б) Здатність інваліда до переміщення в невеликому життєвому просторі.

В) Здатність самостійно задовольняти основні фізіологічні потреби, виконувати повсякденну побутову діяльність і навички особистої гігієни.

Г) Періодичні чи регулярні заходи, що сприяють усуненню або зменшенню соціальної недостатності.

7. Оберіть невірну відповідь. При організації соціально-побутової реабілітації інвалідів із поразкою опорно-рухового апарату необхідно виходити з таких принципових положень:

А) Передбачити зокрема можливість використання інвалідом повсякденного господарсько-побутового устаткування й кухонного посуду шляхом навчання (перенавчання).

Б) Оснастити устаткування елементарними спеціальними пристосуваннями (насадками, важелями та ін..) для використання його інвалідом.

В) Обладнати квартиру новими спеціальними адаптивними технічними засобами з урахуванням потреб інваліда, грунтовно пристосувати житлові умови для потреб інваліда з урахуванням типу дефекту.

Г) Оснастити побутові і виробничі приміщення наступною апаратурою: індикатор телефонного виклику з можливістю підключення кімнатного світильника, слухавка з підсилювачем, світловий сигналізатор дверного дзвінка, будильник зі світловою, вібраційною індикацією, телефон-принтер з пам'яттю із вбудованим екраном.

8. Інвалідність - це:

А) Соціальна категорія людей, яка страждає захворюваннями екологічного характеру.

Б) Категорія людей, що не можуть працювати.

В) Соціальна недостатність (дезадаптація) внаслідок обмеження життєдіяльності людини, яка викликана порушенням здоров'я зі стійким розладом функцій організму, що призводить до необхідності соціального захисту і допомоги.

Г) Категорія людей, що отримали травми на робочому місці.

9. Скільки виділяють ступенів обмеження самообслуговування?

А) 3.

Б) 5.

В) 3.

Г) 7.

10. Соціальний захист інвалідів - це:

А) Періодичні чи регулярні заходи, що сприяють усуненню або зменшенню соціальної недостатності.

Б) Гарантована соціальна допомога з боку держави у вигляді грошових виплат.

В) Система гарантованих державою постійних або довгострокових економічних, соціальних і правових заходів, що забезпечують інвалідам умови для подолання, заміщення, компенсації обмеження життєдіяльності.

Г) Система медичних, психологічних, соціально-економічних, юридичних, професійних, освітніх педагогічних та інших заходів, спрямованих на усунення і компенсацію обмежень життєдіяльності та соціальну адаптацію інваліда.