Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

БТТ / Лабораторна робота 3.5 Рульове управління / Технологічна карта Регулювання люфту рульового колеса

.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
35.33 Кб
Скачать

Технологічна карта

Регулювання люфту рульового колеса

Інструмент і приладдя: ключ гайковий 10Х12; ключ гайковий 14Х17;

Періодичність виконання: При порушенні регулювань

Порядок виконання:

У рульовому управлінні регулюються рульовий механізм (підшипники черв'яка і зачеплення робочої пари черв'як – ролик ) і сходження коліс. Необхідність регулювання рульового механізму можна оцінити по люфту ( вільному ходу ) рульового колеса при положенні керованих коліс, яке відповідає прямолінійному руху машини. При непрацюючому гідронасосі люфт рульового колеса при повороті пальцем руки за спицю вправо або вліво до легкого упору не повинен перевищувати 290 для нових машин і 320 для машин, що знаходяться в експлуатації. Це відповідно рівно довжинам дуг на ободі рульового колеса 107 і 119 мм. При працюючому лівому двигуні і справному гідронасосі на новій машині люфт практично відсутній.

Перед визначенням люфту рульового колеса перевірити затягнення болтів кріплення картера рульового механізму, затягнення гайки сошки і при необхідності підтягти.

При правильній експлуатації (регулярному змащенні і відсутності пошкоджень захисних ковпаків ) зносу шарнірних з'єднань практично не відбувається.

Люфт в шарнірах рульового приводу визначається поворотом рульового колеса до початку гойдання керованих коліс при працюючому лівому двигуні. При цьому відсутність стуків і відносних переміщень деталей, що сполучаються шарнірами, указує на відсутність люфтів в шарнірних з'єднаннях рульового приводу.

Регулювання підшипників черв'яка

Зношення підшипників черв'яка відбувається тільки після тривалої експлуатації.

Необхідність в регулюванні підшипників черв'яка виникає з появою осьового зазору в підшипниках. Щоб переконатися в наявності осьового зазору в підшипниках черв'яка треба відокремити подовжню тягу від сошки і покачати сошку рукою. Якщо при цьому рульовий вал матиме осьове переміщення, що відчувається на рульовому колесі, то відрегулювати підшипники черв'яка.

Регулювати підшипники черв'яка в такій послідовності: – зняти сошку з вала;

– зняти рульовий механізм з машини і злити з нього масло;

– зняти вал сошки з бічною кришкою в зборі;

– зняти нижню кришку картера і вийняти тонку регулювальну ( паперову ) прокладку;

– встановити кришку картера на місце і перевірити підшипники черв'яка (чи немає осьового зазору в них) переміщенням рульового валу за рульове колесо в осьовому напрямі. Якщо зазор ще не усунений, то зняти товсту прокладку нижньої кришки картера, а тонку поставити назад;

– після усунення осьового зазору в підшипниках черв'яка перевірити зусилля на ободі рульового колеса, необхідне для його обертання. Воно повинне бути в межах 0,3-0,5 кгс, коли знятий вал сошки керма;

– зібрати рульовий механізм і встановити сошку на вал;

– поставити рульовий механізм на місце і залити в нього масло до рівня нижньої кромки заливного отвору;

– під'єднати до сошки подовжню тягу.

Регулювання зачеплення робочої пари черв'як – ролик

У зв'язку з приробленням робочої пари, а потім зважаючи на її зношення під час експлуатації перевірити зазор в зачепленні і при необхідності відрегулювати його.

Зазор в зачепленні робочої пари вважається допустимим, якщо люфт на верхньому кінці сошки при положенні коліс для руху по прямій не перевищує 0,3 мм. Якщо люфт більш вказаної величини, то відрегулювати зачеплення з доведенням люфту до нуля.

Послідовність операцій перевірки і регулювання зачеплення:

– поставити колеса в положення, відповідне прямолінійному руху;

– відокремити подовжню рульову тягу від сошки;

– визначити люфт на кінці сошки, похитуючи сошки рукою (бажано користуватися індикатором);

– відвернути ковпачкову гайку рульового механізму і зняти стопорну шайбу;

– обертати ключем регулювальний гвинт по ходу годинникової стрілки до усунення люфту;

– перевірити за допомогою динамометра зусилля на ободі рульового колеса, потрібне для повороту рульового колеса біля середнього положення;

– довести зусилля повороту рульового колеса 1,2 – 2,5 кгс обертанням регулювального гвинта;

– надіти стопорну шайбу. Якщо один з отворів в стопорній шайбі не співпадає з штифтом, то повернути регулювальний гвинт настільки, щоб одержати цей збіг. При цьому зусилля повороту рульового колеса не повинне виходити за вказані вище межі;

– навернути ковпачкову гайку, затягнути її до упору і знову перевірити люфт на кінці рульової сошки;

– вставити шаровий палець рульової тяги в отвір сошки, навернути гайку і зашплінтувати.