Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

БТТ / Модуль 6 / 6.2 Практичні заняття

.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
95.74 Кб
Скачать

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

Модуль 06.7 Технічне забезпечення підрозділів в бою.

Навчально-виховна мета:

1. Вивчити основи технічного забезпечення військ у різних видах бою.

2. Навчити студентів діям по організації технічного забезпечення бойових дій частин і підрозділів.

3. Прищепити навчаємим впевненість під час керування підрозділами технічного забезпечення.

Учбові питання:

1. Загальні положення по організації технічного забезпечення.

2. Технічне забезпечення підрозділів у наступі.

3. Технічне забезпечення підрозділів в обороні.

Література:

1."Настанова з танко-технічного забезпечення військ", М.: 1968р.

2. БТОТ. Танкотехническое обеспечение. М. ВИ.1989 г.

3. "Тактика", підручник ОІСВ, 1997р.

4. "Загальна тактика", ч.ІІ, М., І986р.

5. "Бойовий статут СВ України", ч.ІІІ, 1995р

Учбове питання № 1

Загальні положення по організації технічного забезпечення.

Без своєчасного технічного забезпечення під­розділи не зможуть успішно виконувати важливі завдання. Безперебій­не технічне забезпечення є однією з основних умов успішного ведення бою.

Організація і здійснення технічного забезпечення в ході бойових дій залежить від завдань, які виконує частина, умов обстановки, наявності і технічного стану машин, наявності і стану ремонтних частин і підрозділів, забезпеченості БТ майном, підготовленості екіпажів (водіїв) машин і особового складу ремонтних частин і під­розділів.

Під технічним забезпеченням розуміється комплекс організаційно – технічних заходів, які проводяться з метою своєчасного укомплектування підрозділів і частин ОВТ, забезпечення їх БТМ, підтримання БТОТ в постійної готовності до бойового застосування і забезпечення надійної роботи в різних умовах, а також швидкого відновлення несправних машин з метою підтримання високої боєздатності військ під час виконання бойових завдань.

Технічне забезпечення здійснюється особовим складом, якій експлуатує ОВТ, а також силами і засобами технічного забезпечення, які входять до складу ремонтно-відновлювальних органів підрозділів і частин.

Успішне рішення завдань технічного забезпечення досягається:

  • своєчасним укомплектуванням підрозділів і частин БТОТ, введенням їх до строю і безпосередньою підготовкою до бойового застосування;

  • організацією і проведенням технічної і спеціальної підготовки екіпажів, водіїв і підрозділів технічного забезпечення;

  • організацією і правильною експлуатацією ОВТ;

  • швидким і якісним відновленням пошкодженого (несправного) ОВТ з організацією технічної розвідки, евакуації, ремонту, передачі невідремонтованих і неевакуйованих машин ремонтним частинам старшого начальника, а також поверненням відновлених машин до строю;

  • своєчасним і безперервним забезпеченням підрозділів і їх ремонтно-відновлювальних органів БТМ;

  • організацією і здійсненням захисту, охорони і оборони сил і засобів технічного забезпечення і ремонтно-евакуаційного фонду від нападу і знищення противником;

  • організацією управління силами і засобами технічного забезпечення.

Укомплектування підрозділів ОВТ здійснюється за рахунок техніки, яка надходить, а також зібраної на полі бою і трофейної.

Технічна (спеціальна) підготовка заключається в навчанні особового складу підрозділів і частин володінню штатним ОВТ, відпрацюванню у нього твердих навичок і умінь, необхідних для підтримання техніки в постійної готовності до використання, технічно грамотної експлуатації і умілого застосування ОВТ у бою.

Експлуатація ОВТ заключається в підготовці їх до використання, технічно правильному використанні, своєчасному, повному, і якісному ТО, транспортуванні і збереженні..

Відновлення пошкодженої техніки здійснюється з метою підтримання високої боєздатності підрозділів з наявністю справних машин і є основним джерелом поповнення втрат техніки безпосередньо в ході бойових дій, і складається з виконання комплексу організаційно-технічних заходів:

  • технічної розвідки;

  • евакуації;

  • ремонту;

  • передачі невідновлених машин засобам старшого начальника, а також повернення відновлених машин в підрозділи.

1. Технічна розвідка

Технічна розвідка організовується заступником командира частини по озброєнню і ведеться пунктами технічного спостереження (ПТС),групами технічної розвідки (ГТР), замиканням похідних колон, ремонтно-евакуаційними і рятувально - евакуаційними групами, а також евакуаційними командами.

2. Евакуація

Як показує досвід військових конфліктів, часто пошкоджені машини і ті, що зупинилися на полі бою, залишаються під повторним вогнем супротивника. Це призводило до збільшення машин, які не належали відновленню, або до підвищення трудомісткості. Щоб уникнути цього необхідно якомога швидше евакуювати виведену з ладу машину в найближче укриття, захищене від прицільного вогню супротивника. На полі бою технічно справні машини можуть зупинятись через штучні і природні перешкоди.

Таким чином, евакуація - це буксирування (транспортування) пошкоджених машин в найближче укриття з небезпечних районів на шляхи евакуацій і ремонту.

Догляд за машинами на полі бою ведеться з пунктів технічного спостереження (ПТС). Вони створюються, як правило, в танкових і механізованих батальйонах за розпорядженням заступника командира полка з озброєння (ЗКО полка). При поганих умовах спостереження або при діях підрозділів окремо від свого батальйону створюються ротні ПТС. На батальйонному ПТС як правіло знаходяться: ЗКО рот, хіміки-дозиметристи, зв'язківець, санітари, сапери. Батальйонний ПТС очолюється ЗКО батальйону або одним з ЗКО рот за вказівкою ЗКО батальйону. Ротний ПТС очолюється ЗКО роти. Для переміщення ПТС командири частин (підрозділів) забов'язані надати броньовані машини високої прохідності з засобами радіозвязку і приладами нічного бачення. ПТС знаходиться в укритії і переміщується за бойовим порядком свого підрозділу на відстані, що забезпечує безперервне спостереження за машинами на полі бою. У випадку пошкодження або застібання машини на полі бою ЗКО батальйону встановлює з нею радіозв'язок, виявляє причини її зупинки, характер пошкодження і приймає заходи по наданню технічної допомоги і евакуації. ЗКО батальйону з ПТС підтримує зв'язок з РЕГ, ЗКО полка, якому доповідає про місце знаходження, технічний стан машин, які вийшли з ладу. Місце знаходження пошкоджених машин, причини і характер пошкодження машин відмічаються на карті.

3. Ремонт

Для надання технічної допомоги машинам, які вийшли з ладу в ході

бою, поточного ремонту їх на місці і евакуації у найближчі укриття організуються ремонтні групи (РЕМГ) і ремонтно-евакуаційні групи (РЕГ) зі складу підрозділів технічного обслуговування батальйонів і ремонтної майстерні полку.

Склад РЕМГ: 1-2 ТРМ (МТО), 1 машина БТМ і ГСМ.

В РЕГ, крім цього, надаються танкові тягачі.

Роботою батальйонної РЕГ, РЕМГ керує ЗКО батальйону, полкової групи - начальник БТС або офіцер за його вказівкою.

У випадку пошкодження машини на полі бою екіпаж повинен негайно прийняти заходи по її ремонту або підготовці до евакуації. Евакуація машини з поля бою підтримується при необхідності димами і вогнем. Пошкоджені машини, які не піддягають ремонту безпосередньо на місці пошкодження або в найближчих укриттях, евакуюються на шляхи евакуації.

При застряганнях БТТ використовуються прості і складні полиспасти, що збираються з комплекту такелажного обладнання тягача.

Полиспастом називається система блоків, з'єднаних між собою тросом. Він збільшує зусилля за рахунок зменшення швидкості машини, що витягується, в порівнянні зі швидкістю вибирання тросу за допомогою тягового засобу (тягача, лебідки).

У відповідності з характером пошкодження, складності і трудомісткості відновлювальних робіт виконуються такі види ремонту:

  1. Для озброєння і техніки: поточний, середній, капітальний.

  2. Для агрегатів: поточний і капітальний.

В ході бойових дій ремонт озброєння і техніки виконується наступними методами:

  1. Агрегатний - пошкоджені агрегати, вузли замінюються новими або раніш відремонтованними.

  2. Індивідуальний - пошкоджені агрегати, вузли ремонтуються і встановлюються на ту ж саму машину.

3)3мішаний - частини пошкоджених агрегатів, вузлів замінюються новими, а частина - ремонтуються.

Основними методами ремонту озброєння і техніки в ході бойових дій є агрегатний метод, який забезпечує більш високі темпи повернення до ладу пошкоджених (несправних) машин, а також високу якість виконання ремонтних робіт.

Основними видами ремонту пошкоджених (несправних) машин в танковому (механізованому) батальйоні є поточний ремонт, до якого залучаються екіпажі, штатні сили і засоби ТО і ремонту батальйону. Крім цього, в бою і на марші батальйону за розпорядженням старшого начальника по службі можуть залучатися ремонтні підрозділи з ремонтної роти. З штатних і приданих батальйону сил і засобів створюються батальйони РЕМГ і РЕГ, які в ході бою надають технічну допомогу екіпажам і виконують поточний ремонт пошкоджених машин на місцях їх пошкоджень або в найближчих укриттях, а також готують до евакуації і здійснюють буксирування несправних машин в укриття та на шляхи евакуації частини.

  1. Передача невідновлених машин засобам старшого начальника (повернення відновлених машин в підрозділ).

Озброєння і техніка, які не можуть бути відремонтовані батальйонами силами і засобами у встановлений час передаються ремонтно- відновлювальним органам старшого начальника. Передача здійснюється, як правило, на місцях виходу машин з ладу в найближчих укриттях, на шляхах евакуації полка. В окремих випадках передача пошкоджених машин може здійснюватись на збірному пункті пошкоджених машин (ЗППМ), а також в інших місцях передачі, зазначених старшим начальником.

ЗППМ організується розпорядженням ЗКО в районах найбільшого накопичення машин, що вийшли з ладу.

Шляхи рішення завдань технічного забезпечення у воєнний час мають свої характерні особливості та в значній мірі відрізняються від діяльності посадових осіб у мірний час.

ТЗ організується і здійснюється постійно у всіх видах бою, при переміщеннях (маршу) і розташуванні частин на місці.

При підготовці до бою (маршу) основними заходами ТЗ є:

підготовка БТТ до використання в конкретних умовах бойової обстановки, місцевості, часу року, доби і погоди;

завершення відновлення машин, які вийшли зі строю;

підготовка підрозділів ТЗ до роботи в ході бою (маршу);

створення встановлених запасів БТМ;

технічна і спеціальна підготовка особового складу.

В ході бою (маршу) основними заходами ТЗ є:

технічне обслуговування БТТ;

відновлення машин, які вийшли зі строю;

поповнення витрат та втрат БТМ, збір, евакуація, здача або ремонт агрегатів, знятих з несправних машин.

Крім цього, як при підготовці до виконання бойової задачі, так і в ході її виконання проводиться:

укомплектування підрозділів і частин БТТ;

заходи із захисту, оборони і охорони підрозділів ТЗ;

здійснення постійного управління підрозділами ТЗ.

ТЗ здійснюється на підставі рішення і вказівок командира частини під загальним керівництвом ЗКО.

Послідовність та зміст роботи ЗКО частини по організації ТЗ

Після ознайомлення з бойовою задачею і вказівками старшого начальника по службі заступник командира з озброєння повинен:

1). з'ясувати задачу;

2). віддати попереднє розпорядження;

3). оціни­ти обстановку;

4). прийняти рішення на організацію технічного забез­печення і бути готовим доповісти свої пропозиції командиру,

5). розро­бити план Т.З. і довести завдання по Т.З. до частин;

6). організувати роботу підлеглих і контроль за виконанням намі­чених заходів.

7). Доповідає командиру частини про готовність до бою.

В кожному конкретному випадку порядок роботи ЗКО залежить від характеру наступних бойових дій і умов обстановки, особливо від на­явності часу.

В рішенні на організацію Т.З. заступник командира з озброєння по питанням ТЗ визначає:

- заходи з технічної підготовки особового складу;

  • обсяг робіт з техн. обслуговування машин при підготовці і в ході бойових дій (маршу), порядок проведення обслуговування і засоби, які для цього залучаються; заходи по підтриманню запасу хода машин;

  • строки закінчення робіт по ремонту машин до початку бою (маршу), розподіл і використання штатної і приданої ремонтних частин(підрозділів), їх задачі, вірогідні місця розгортання і порядок переміщення у ході бою (маршу); плануємі місця ЗППМ (збірних пунктів пошкоджених машин);

  • розподіл штатного і приданого евакуаційних підрозділів, їх завдання, шляхи евакуації;

  • потребу у БТ майні, розподіл і порядок поповнення його рухомих запасів;

  • заходи по захисту від ЗМУ (зброї масового ураження), обороні і охороні ремонтної частини підрозділу) і ЗППМ;

  • організацію технічного спостереження за машинами на полі бою;

- своє місце і місце технічної частини в ході бою (маршу); порядок підтримання зв'язку; строки і порядок представлення доповідей;

Усі ці питання ЗКО відображає у плані Т.З

Заступник командира з озброєння знаходиться, як правило: на марші - у замиканні колони підрозділу; в бою - на пункті технічного спосте­реження (ПТС);

Для управління Т.З. у частині організується зв'язок Т.З., який здійснюється головним чином по радіо.

Спостереження за машинами на полі бою ведеться за допомогою пунктів технічного спостереження (ПТС), які створюються, як правило у ба­тальйонах. На них знаходяться ЗКО рот, а також хіміки - дозиметристи і сапери.

Для переміщення ПТС командири частин повинні виділяти броньовані машини високої прохідності.

Для надання технічної допомоги машинам, які вийшли з ладу у ході бою, поточного ремонту їх на місці чи евакуації у найближче укриття організуються ремонтні групи (РЕМГ), чи ремонтно-евакуаційні групи (РЕГ) із складу підрозділів технічного забезпечення батальйонів і ремонтної роти полку.

У склад РЕМГ, звичайно, виділяються одна-дві рухомі ТРМА (або МТО) і машина з ВТ майном, паливно-мастильними матеріалами (ПММ), а в склад РЕГ, крім цього, танкові тягачі.

Організація підрозділів Т.З.:

1).у батальйоні танк. МСП є: відділення технічного забезпечення на МТЗаб 4-и БТС; автомоб. взвод на 4-х АТМЗ;

у батальйоні мс. МСП є: відділення т.з. на МТЗ-70 і автом.відд, на АТМЗ-4,5;

2). ремр. полка: взвод по ремонт БТ(на ТРМА); взвод по ремонту АТ(на ПАРМ); взвод по рем. РАО(на МРС-АР); евак. взвод на 3 танк. тягачах; 1 кран;

3). ев.взвод ОРВБ див: 5 танк.тягачів; 5 автотягачів; танк кран - 1;

ПТС розміщується в укритті і переміщується за бойовим порядком свого підрозділу на відстані, яка забезпечує безперервне спостере­ження за машинами на полі бою.

У випадку пошкодження чи застрягання машини на полі бою, ЗКО встановлює з нею зв'язок, виявляє причини її зупинки і характер пошкодження і приймає заходи по наданню необхідної технічної допомоги екіпажу чи негайної евакуації машини з-під вогню противника.

ЗКО батальйону з ПТС підтримує зв'язок з РЕГ і ЗКО полку, яко­му доповідає про місце знаходження, технічний стан пошкоджених машин, причинах виходу зі строю і прийнятих заходах по їх евакуації і ремон­ту. Місце цих машин, причини і характер їх пошкодження відмічаються на карті.

Ремонт машин проводиться у місцях виходу їх з строю, у найближ­чих укриттях чи на ЗППМ.

В першу чергу ремонтуються машини з меншим обсягом робіт.

Базові машини ракетних військ в усіх випадках ремонту­ються поза чергою, незалежно від обсягу їх ремонту

Ремонтувати машини в ході бойових дій дозволяється в обсязі, який забезпечує якнайшвидший ввід їх у стрій для прямого використання .Пошкодженні і застряглі машини з метою запобігання захвату повин­ні бути евакуйовані якомога швидше.

Машини, які не ремонтуються безпосередньо на місці пошкоджен­ня чи в найближчих укриттях, евакуюються на ЗППМ чи на шляхи еваку­ації.

Машини, які не можуть бути відремонтовані чи евакуйовані сила­ми і засобами частини, передаються на місці пошкодження, шляхах ева­куації чи на ЗППМ ремонтним (евакуаційним) частинам старшого началь­ника, якому доповідається про такі машини.

ЗППМ організуються в районах найбільшого скупчення пошкоджених машин. Начальник ЗППМ звичайно призначають командира ремонтної роти.

Для ЗППМ виби­рається ділянка місцевості з природним маскуванням поблизу шляхів евакуації і джерел води. Вона повинна бути зручною для розгортання ремонтного підрозділу. Площа СППМ дорівнює приблизно 0,5 км², віддалення від переднього краю до 10 км.

Слід уникати розміщення ЗППМ в крупних населених пунктах і по­близу об'єктів, по яким противник може нанести ядерні удари.

Захист від зброї масового ураження, оборона і охорона ремонтної частини і ЗППМ здійснюється особовим складом ремонтної частини із залучен­ням озброєння машин, які ремонтуються. Ці машини розміщуються з роз­рахунком забезпечення кругової оборони.

При підготовці до маршу особливу увагу потрібно звернути на укомплектованість машин інженерним майном і засобами підвищення проходимості, а для підвищення запасу ходу машин по паливу на них вста­новлюються додаткові ємності (бочки) з паливом.

Машини, які не від­новлюються до початку маршу, передаються ремонтним частинам вищого начальника.

Рухомі запаси БТ майна поповнюються до встановлених норм, Береться підвищена кількість запасних частин, які сильно зношуються під час руху.

З водіями проводяться інструктажі про особливості маршу і марш­руту руху, режиму швидкості, дисципліни руху, світловому маскуванню і заходах безпеки, порядку Т.О., ремонту і евакуації машин на марші.

ТО машин проводиться на привалах і в районах відпочинку.

На марші організується замикання похідних колон в складі засобів Т.О. батальйону. При необхідності, воно посилюється засобами ремонтної роти пол­ку. ЗППМ призначаються в районах великих привалів і в місцях значно­го виходу з ладу машин.

Учбове питання № 2

Технічне забезпечення підрозділів у наступі

Якщо за умовами обставин при підготовці до наступу не було можливості провести необхідне ТО-1 (ТО-2), то воно проводиться в ході наступу в декілька прийомів одноразово з виконанням робіт ЩТО.При виведенні підрозділів в другий ешелон (резерв) це ТО може бути проведена в повному обсязі в один прийом. При висуванні з глибини з розгортанням в бойовий порядок для атаки з ходу відновлення озброєння і техніки на маршрутах здійснюється силами і засобами замикання похідних колон підрозділів.

З переходом підрозділів у наступ в батальйоні організуються РЕГ або РЕМГ і ПТН, Перед початком бою РЕГ (РЕМГ) розташовуються за напрямком головного удару, де буде діяти найбільша кількість танків на віддаленні видимого зв'язку від ПТН батальйону. При цьому не обов'язково весь склад РЕГ зосереджувати в одному місці. Танкові тягачі, які в меншій мірі схильні до впливу вогню супротивника, повинні бути розташовані в укритті ближче до підрозділу, яке веде бойові дії. Таке розташування тягачів дозволить скоротити час на евакуацію пошкоджених машин з-під вогню супротивника. Автомашини, які входять до складу РЕГ (РЕМГ), не мають броньованого захисту. Тому їх необхідно розташувати на безпечній відстані в укриттях. При цьому необхідно зберегти видимий зв'язок з ПТС, який розташовується ближче до бойових порядків поблизу командно-спостережного пункту (КСП) батальйону. В ході бою тягач діє безпосередньо в бойових порядках і зазнає впливу вогню супротивника. Решта складу РЕГ, в першу чергу, майстерня ТО і машина з БТМ підходять до пошкодженої машини після того як вона буде евакуйована тягачем з-під вогню супротивника в найближче укриття і буде прийняте рішення на її ремонт. Отже, основними завданнями, які виконують РЕГ батальйонів в ході наступу можуть бути:

1) Негайна евакуація пошкоджених машин з-під вогню супротивника в найближчі укриття.

2) Надання технічної допомоги екіпажам пошкоджених машин

3) Поточний ремонт їх на місці виходу з ладу або в укриттях.

На полі бою можуть часто зустрічатися справні машини. Якщо не будуть прийняті термінові заходи по їх виведенню, супротивник швидко їх пошкодить. Машини, які не рухаються евакуйовуються тягачем РЕГ батальйону і направляються до своїх підрозділів.

ТО машин в наступі проводиться, як правило, перед бойовими діями і по виконанні бойового завдання в районах, які вказав командир. Для обслуговування обираються скритні місця, куди доставляються необхідні запаси матеріальних засобів, засобів обслуговування і ремонту.

Дозаправка бойових машин паливом в ході бою при необхідності може проводитись в бойових порядках за укриттями без виведення машин в тил. Паливно-мастильні матеріали в цьому випадку підвозяться за розпорядженням командира частини безпосередньо в бойові порядки.

Для підвезення іноді можуть використовуватись бойові машини. Ремонтні частини (підрозділи) розгортаються в місцях виходу машин з ладу і на ЗППМ. Перший ЗППМ полку, звичайно, призначається в районі рубежу атаки (рубіж введення в бій), в подальшому - в глибині оборони супротивника поблизу ймовірних рубежів найбільшого виходу машин з ладу. В з'єднанні можуть організовуватись загальні ЗППМ або окремі танковий та автомобільний ЗППМ.

При визначенні тривалості ремонту озброєння і техніки слід міркувати з того, що час роботи РЕГ (РЕМГ) на одному місці визначається умовами бойових обставин. У будь-якому випадку сили і засоби, які входять до складу РЕГ (РЕМГ), повинні прибувати до свого батальйону, тому що його можуть вивести в другий ешелон або виконати інше завдання. По закінченню ремонту однієї машини засоби РЕГ (РЕМГ) переміщуються до наступної. Таким чином, здійснюється послідовне відновлення техніки. З цією метою заступник командира батальйону вказує начальнику РЕГ напрям переміщення в ході бою.

Забезпечення АБТМ в ході бою здійснюється за рахунок запасів, відновлених в період підготовки до наступу. Надання втрачених або відсутніх запасних частин, вузлів та агрегатів здійснюється засобами старшого начальника згідно заяви ЗКО батальйону. Звичайно, поповнення АБТМ відбувається в проміжках часу бойових дій, при виведенні батальйону в другий ешелон. До ремонту машин залучаються справні деталі і вузли з машин без зворотніх витрат, особливо, крепіжних деталей, трубок, тросів.

Захист, охорона і оборона сил і засобів ТЗ батальйону, а також відремонтованої техніки здійснюється своїми силами і засобами з використанням справного озброєння машин, що ремонтуються. Для зниження дії факторів озброєння масового ураження особий склад ремонтних підрозділів повинен бути забезпечений засобами захисту -протигазами, індивідуальними захисними комплектами, медичними засобами.

Озброєння і техніка, які не можуть бути відновленні силами батальйону, залишаються в найближчих укриттях, а якщо можливо, то евакуюються на шляхи евакуації полку для передачі засобам старших начальників.

Учбове питання № 3

Технічне забезпечення підрозділів в обороні

Технічне забезпечення при переході та в ході оборони.

Організація і здійснення ТЗ підрозділів залежить від таких факторів.

  1. Умови переходу батальйону (роти) до оборони.

  2. Місце батальйону (роти) в бойових порядках полку (батальйону) та

задачі, які він повинен виконати.

  1. Технічний стан машин і підготовка водіїв.

  2. Наявність і стан своїх і додаткових сил і засобів ТО, евакуації і

ремонту.

  1. Забезпеченність технічним майном.

  2. Час року і доби, стан погоди тощо.

Найбільш сприятливі умови для організації ТЗ складаються при переході до оборони в умовах відсутності безпосереднього зіткнення з супротивником. Організація ТТЗ в умовах зіткнення з противником в значній мірі перешкоджується тим, що в ряді випадків підрозділи будуть переходити до оборони з тими запасами боєприпасів, ПММ, АБТМ, які залишились в бойових машинах і у взводах забезпечення.

В попередньому розпорядженні по ТТЗ на підготовку до оборони ЗКО батальйону (роти) вказує:

  1. Об'єм, строки і порядок виконання робіт по ТО озброєння і техніки, випливаючі з технічного стану машин і умов наступної експлуатації.

  2. Заходи з технічної підготовки особового складу підрозділів і спеціальної підготовки відділення ТО.

  3. Заходи по завершенню ремонту, евакуації техніки і озброєння раніш пошкоджених машин, порядок передачі машин, які не підлягають к ремонту, силами і засобами ремонтного підрозділу засобам старшого начальника.

При нестачі часу на проведення робіт з ТО в повному обсязі за один прийом, вони повинні виконуватись послідовно, в декілька прийомів в ході бойових дій в обороні.

З метою уточнення свого рішення на місцевості ЗКО батальйону (роти) приймає участь в рекогносцировці, яку проводить командир батальйону (роти). В ній уточнюється:

  1. Місце розміщення ПТС батальйону (роти), а також місце РЕГ (РЕМГ) до початку бойових дій в обороні.

  2. Наявність природних укриттів і можливість їх використання при відновленні пошкоджених машин.

3) Найбільш зручні та вигідні шляхи евакуації пошкоджених машин з переднього краю оборони.

ТО в ході оборони повинно бути організоване так, щоб не порушилась постійна бойова готовність підрозділів до відбиття атак і ударів супротивника. В кінці кожного дня бою для озброєння і техники в обов'язковому порядку проводиться ЩТО. В першу чергу, бойові машини поповнюються боєприпасами і дозоиравляються ПММ. Ці роботи здійснюються в період, коли супротивник не веде активних бойових дій безпосередньо на вогневих позиціях або в найближчих укриттях. Після віддбиття атаки повинні прийматись міри з негайного поповнення озброєння, техніки, запасних частин, боєприпасів і ППМ, які доставляються на позиції на тягачах, БТР, а іноді підносяться особим складом підрозділу. ТО техніки і озброєння проводиться, звичайно, вночі, або в інших умовах обмеженої видимості, а роботи непов'язані з використанням рухомих засобів ТО, можуть виконуватись і вдень, коли супротивник не веде активних бойових дій.