Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БТТ / Модуль 6 / 6.6 Самостійна робота.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
369.66 Кб
Скачать

САМОСТІЙНА РОБОТА.

Модуль № 06.1 Вплив погодних умов на експлуатацію БТТ.

Форма роботи: письмова (конспект у зошиті).

Література:

  1. БТР-70, технічний опис і інструкція з експлуатації – М., 1981.

  2. Римаренко А.Г. Експлуатація БТТ. – М., 1974.

  3. БТР-70, памятка экипажу по эксплуатации. – М., 1985.

  4. Эксплуатация армейских машин М., 1979.

В зимових умовах

В зимових умовах експлуатація машин ускладнюється внаслідок низьким температур повітря, наявності снігового покриву, сніго­падів, заметілі.

Ці умови значно погіршують роботу двигунів, агрегатів, систем і механізмів машини, підвищуючи інтенсивність їх зношення.

В зимових умовах підвищується розхід палива, зни­жується працездатність акумуляторних батарей, також погіршуються умови праці екіпажу, збільшується час на підготовку машини до руху.

Необхідність руху по глибокому снігу приводить до перевантаження двигунів, застрягання машини, а також ускладнює оцінку і подолання перешкод.

Рух по дорогам взимку ускладнюється внаслідок можливого буксування машини, а також юзу і заносів.

Під час снігопадів погіршуються умови спостерігання за маршрутом, значно знижуються середні швидкості руху машин.

При низьких температурах ускладнюється запуск двигуна вна­слідок: ускладнення умов запалення робочої суміші у циліндрах двигунів, збільшення опору провертання колінчастого вала внаслідок згущення масла і зниження працездатності акумуляторних батарей.

При низьких температурах погіршується утворення суміші у карбюраторі, що погіршує умови запалення робочої суміші.

Для забезпечення запуску двигунів взимку необхідно створити достатні пускові оберти колінчастого валу. Оскільки опір провер­тання колінчастого валу внаслідок підвищеної в'язкості масла збільшується, то для забезпечення необхідних пускових обертів від стартера вимагається значно більша потужність, а значить і струм, яким живиться стартер.

Однак, акумуляторні батареї при низьких температурах електро­літу внаслідок підвищеного внутрішнього опору не в змозі забезпечити необхідну потужність стартера. Дослід показує, що прокручу­вання стартером колінчастого вала непрогрітого двигуна вже при температурі –15° С стає неможливим.

Слід пам'ятати, що в зимових умовах розряджені акумуляторні батареї можуть вийти з ладу внаслідок замерзання електроліту. Тому взимку розрядження батарей допускається не більше 25% від їх повної ємності.

При низьких температурах значно підвищується зношення дета­лей в агрегатах та механізмах машин. Особливо інтенсивно зношу­ється двигун при холодному запуску. Основною причиною цього є недостатня подача масла до поверхней, що труться внаслідок під­вищеної в'язкості і погіршення прокачування.

Як показують проведені експерименти, один запуск не розігрітого двигуна при температурі повітря 0° С рівноцінний по зношенню трьом годинам його праці під навантаженням при нормальному теп­ловому режимі.

З цього витікає, що перед запуском двигуна його необхідно розігрівати підігрівачем.

Застигання мастила у ступицях коліс погіршує умови роботи підшипників, а попадання в них води ускладнює зрушення машини з місця.

Все викладене вище потребує проведення спеціальних робіт по підготуванню машини до експлуатації в зимових умовах і додержання встановле­них правил експлуатації.

В літних умовах.

Вплив високих температур навколишнього повітря в першу чергу підвищує нагрівання агрегатів, збільшується витрата води із системи охолодження і дистильованої води з електроліту аку­муляторних батарей, погіршуються умови роботи екіпажу.

Літні умови експлуатації також характеризуються підвище­ною запиленістю повітря, необхідністю подолання водних перешкод і болотяних ділянок. Все це також здійснює певний вплив на екс­плуатацію машин.

Пил, попадаючи до середини машини і осідаючи на її агрега­тах, погіршує умови їх охолодження, збільшує зусилля на рукоятках, важелях і педалях приводів керування.

В пилових умовах велику небезпеку для двигуна представляє попадання у циліндри не фільтрованого повітря. У цьому випадку двигун може вийти з ладу за кілька годин роботи. Так, наприклад, при надходженні у двигун тільки 11% неочищеного повітря зношення його збільшується у 4-5 разів.

Найбільш можливими шляхами надходження у двигун не фільтрованого повітря є нещільності у з'єднаннях повітроочисника із всмоктувальними колекторами (карбюраторами) і несвоєчасне обслуговуванню повітроочисників.

При експлуатації машин в умовах сильної запиленості повітря знижується видимість крізь прилади спостереження, ускладнюється рух машини в колоні, що знижує середні швидкості руху.

В літніх умовах наявність річок, озер, багна, розмокання ґрунту в період весінньо - осіннього бездоріжжя знижують маневре­ність і проходимість машин, погіршують умови роботи підшипників ходової частини і ведуть до підвищеного їх зношення.

Попадання води в корпус і агрегати машини під час подолання водних перешкод викликає корозію поверхней деталей і підвищене їх зношення.

Все це вимагає проведення ряда спеціальних робіт по підготовці машин до експлуатації в літніх умовах.

Модуль № 06.3 Сезонне технічне обслуговування .

Форма роботи: письмова (конспект у зошиті).

Література:

  1. БТР-70, технічний опис і інструкція з експлуатації – М., 1981.

  2. Римаренко а.Г. Експлуатація бтт. – м., 1974.

  3. БТР-70, памятка экипажу по эксплуатации. – М., 1985.

  4. Эксплуатация армейских машин м., 1979.

Надійна робота машин у зимовий період забезпечується проведенням в частинах заходів, які включають в себе спеціальну підготовку особового складу, машин, а також приміщень і обладнання парку для зберігання, обслуговування, ремонту машин в наступний період експлуатації.

Для підготовки особового складу організуються і проводяться заняття, на яких вивчаються особливості зимової експлуатації машин. Значна кількість занять проводиться безпосередньо на техніки. Заняття закінчуються проведенням заліку.

При підготовці машини до зимової експлуатації необхідно про­вести чергове технічне обслуговування №1 чи №2 і додатково:

  • замінити у системі охолодження воду низькозамерзаючою рідиною, а перед цим промити систему охолодження трьохкомпонентною присадкою з метою видалення накипу і осадка;

  • злити відстій з обох бензинових баків і промити бензиновий фільтр-відстійник і фільтри тонкого очищання;

- виконати роботи по догляду за пусковим підігрівачем і пе­ревірити його роботу;

- промити бензином паливний бачок пускового підігрівача і фільтр-відстійник.

- перевірити справність жалюзі і їх привода;

  • відключити масляні радіатори;

  • перевірити справність і роботу опалювачів;

  • провести черговий підзаряд чи контрольно-тренувальний цикл акумуляторній батареї;

  • в районі з різко континентальним кліматом змінити щільність електроліту з літньої на зимову;

  • в агрегатах трансмісії і редукторах приводів вентиляторів замінити масло МТ-16п зимовими сортами масел /масло ТСп-1О/.

При підготовці машини до літньої експлуатації необхідно також про­вести чергове технічне обслуговування №1 чи №2 і додатково:

  • злити низькозамерзаючу охолоджувальну рідину з системи охолодження і промити систему.

  • ретельно перевіряти стан радіаторів системи охолодження, трубопроводів і їх з'єднань; радіатори продувати зовні стиснутим повітрям; дюритові з'єднання, які мають щілини і таке ін., замінити;

  • перевірити справність і роботу пароповітряних клапанів пробок заливних горловин системи охолодження;

  • в агрегатах і вузлах машини замінити зимові сорта масел маслом МТ-І6п.

Під час заміни масла ТСп-10 маслом МТ-І6п промивати агрегати. При цьому, повністю злити з агрегатів масло ТСп-10, попередньо розігрівши його до позитивних температур пробігом машини, залити в агрегати попередньо розігріте масло МТ-І6п, негайно провести пробіг машини на 15-20 км, одразу ж після пробігу злити масло і знову заправити агрегати свіжим маслом МТ-16п до норми;

  • провести підзаряд чи контрольно-тренувальний цикл акумуляторній батареї. В районах з різкоконтинентальним кліматом змінити щільність електроліту з зимової на літню.

- уважно слідкувати за показанням термометрів і не допускати перегрівання двигунів під час руху.

- для запобігання від попадання пилу в паливо і масло пробки заливних горловин і заправочних отворів перед вивертанням дбайливо очищати;

- усі роботи по обслуговуванню фільтрів і повітроочисників виконувати в умовах, які виключають попадання на них пилу, піску і т. ін. /бажано у закритому приміщенні/.

Після зняття фільтрів і повітроочисників відкриті місця корпусів фільтрів і повітряних горловин карбюраторів дбайливо закривати.

- під час експлуатації машини в умовах високої темпера­тури і сильного запилення повітря через 5-6 днів перевіряти рівень електроліту в акумуляторній батареї, усунути з батареї пил, прочистити отвори у пробках, долити дистильовану воду, а повітроочисники чистити через кожні 100 км пробігу машини.

Модуль № 06.4 Організація зберігання БТОТ .

Форма роботи: письмова (конспект у зошиті).

Література: