Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практична 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
300.03 Кб
Скачать

Інструкційна картка до проведення практичного заняття Тема заняття: «Життєвий цикл операційної системи готелів та ресторанів»

2. Мета проведення заняття: з’ясувати взаємозвязок операційної системи та життєвого циклу підприємств готельно-ресторанного бізнесу, дослідити динаміку змін на всіх етапах життєвого циклу.

2.1. Після виконаної роботи студент повинен знати:

  • етапи життєвого циклу операційних систем підприємств готельно-ресторанного бізнесу

  • особливості кожного з етапів життєвого циклу операційної системи

  • вартість життєвого циклу операційної системи

вміти

  • - аналізувати етапи життєвого циклу операційних систем підприємств готельно-ресторанного бізнесу та визначати вартість життєвого циклу

3. Матеріально-технічне оснащення робочого місця: інструкційна карта до проведення практичного заняття, лекційний матеріал, Презентації у форматі Microsoft Office PowerPoint.

4.Інструктаж з техніки безпеки: безпечні роботи з використанням комп’ютерної техніки, дотримання техніки безпеки при роботі з ними

5.Короткі відомості з теоретичної частини роботи

На різних етапах життєвого циклу операційні менеджери повинні нормувати показники надійності, що містять в собі вибір нормованих показників, обчислення і техніко-економічне обґрунтування їх значень для операційної системи в цілому і її підсистем. Особливу увагу в ході нормування показників надійності слід звернути на вимоги до них:

  • загальне число нормованих показників повинно бути мінімальним;

  • нормовані показники повинні мати простий фізичний зміст;

  • можливість розрахункового оцінювання кожного показника як на стадії проектування, так і на всіх стадіях життєвого циклу операційної системи.

Нормування показників надійності менеджер повинен починати з аналізу даних створюваної (або наявної) операційної системи і режиму її функціонування, вивчення інформаційного поля ринкової ситуації і тенденцій майбутніх змін. Ефективність такої діяльності менеджера можна підвищити, застосовуючи економіко-математичні моделі, ціль яких – дати формальний опис пошуку оптимальних рішень з погляду ефективності, якості і надійності виготовлюваної продукції за обмежень на фінансові, сировинні, виробничі і трудові ресурси, а також на терміни їхнього виробництва.

При цьому можна обчислити вартість життєвого циклу операційної системи – це віднесена до системи сума витрат на її проектування і функціонування. До вартості життєвого циклу також входять сума прямих і непрямих витрат унаслідок збоїв у системі, передчасного вичерпання операційних можливостей, витрати на зміну місцезнаходження чи ліквідацію. Варто включити також у вартість життєвого циклу операційної системи витрати, пов’язані із підбором та підготовкою персоналу.

Таким чином, математична модель вартості життєвого циклу операційної системи може бути представлена як

В = Вс + Ер + Едп

де Вс - витрати на створення операційної системи

Ер - експлуатаційні витрати на підтримку функціонування операційної системи за період життєвого циклу

Едп - витрати на добір та підготовку кадрів

Використання даної формули дає можливість раціонально розподілити витрати на створення системи і підтримки її дієздатності та виживання за ринкових умов.

У процесі створення будь-якої системи досить важливим питанням є встановлення (або хоча б прогнозування) оптимального терміну служби її. Оптимальний термін служби операційної системи залежить від багатьох факторів, а саме:

- прямих і непрямих витрат

- ліквідаційні витрати

- рентабельність

- проектного розміру операційної системи

- основних техніко-економічних показників

- швидкі зміни в технічній сфері

- ринкові умови

У практиці проектування, відновлення, розширення операційних систем, особливо типу виробничих, питання про оптимальний термін служби і рівні надійності виникає разом із завданням щодо вибору інших техніко-економічних показників. Для цих випадків рекомендується використовувати більш загальний критерій В(Т, а) → max оптимального проектування.

Т - часовий проміжок

а - технічні параметри

Зміст і послідовність виконання завдань:

1.Вирішення тестових завдань,

2.Вирішити практичні завдання

3. Розроблення Power Poin презентацій для закріплення теми.

4. Узагальнення та підведення підсумків практичного заняття.

Задача 3. Формування етапів життєвого циклу операційної системи. Визначення послідовності виконання робіт та розро­блення календарного плану.

У червні 2014 року, у період підготовки до проведення чергової Всеукраїнської виставки туристичних продуктів підприєм­ство «Оперполіграф» отримало від різних великих туристичних підприємств чотири замовлення на друк рекламних матеріалів (табл. 1). Необхідно визначити порядок виконання замовлень та сформувати календарний план роботи підприємства. При цьому варто врахову­вати, що:

1) специфіка рекламних матеріалів вимагає використання ін­дивідуальних друкарських форм, а виробничі потужності під­приємства обмежені, через що одночасне виконання двох чи більше замовлень неможливе;

2) усі роботи можуть розпочатися лише з 21 червня, оскільки ре­монт друкарського устаткування буде завершений тільки 20-го червня;

3) режим роботи підприємства на період усієї передвиборчої кам­панії - однозмінний, сім робочих днів на тиждень без вихідних та свят.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]