Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_7_Exp_yak_diamantiv_druk11.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
977.92 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ЛЬВІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ І ТУРИЗМУ

Н. Микитів

ЕКСПЕРТИЗА ЯКОСТІ ТА ОЦІНКА ДІАМАНТІВ

Конспект лекції

з дисципліни:

ЕКСПЕРТИЗА ДОРОГОЦІННИХ МЕТАЛІВ, КОШТОВНОГО КАМІННЯ І КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ

для студентів ОКР “Спеціаліст”

спец. 7.050302 “Товарознавство та експертиза в митній справі”

Львів 2011

Без офіційного дозволу Львівського інституту економіки і туризму розмноження і тиражування заборонено

Укладач: ст. викладач Микитів Н.С.

Рецензент: д.т.н., проф. Доманцевич Н.І., професор, зав. кафедри товарознавства непродовольчих товарів Львівської комерційної академії

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри товарознавства та експертизи товарів. Протокол №1 від 08.09. 2011 р.

Микитів Н.С. лекція на тему:“Екпертиза якості та оцінка діамантів” з курсу “Експертиза дорогоцінних металів, коштовного каміння і культурних цінностей” для студентів денної та заочної форми навчання ОКР “Спеціаліст”, спец. 7.050302 Товарознавство та експертиза в митній справі, - Львів: ЛІЕТ, 2011. - 27с.

© Микитів Н.С.

2011

3

Тема. Експертизи якості та оцінка діамантів

МЕТА: порівняти світові та вітчизняні системи оцінювання діамантів, розглянути класифікацію діамантів за головними ознаками: кольором, дефектністю, якістю огранювання, масою та висвітлити механізм експертизи якості, оцінювання та складання експертного висновку.

ПЛАН

9.1.Світові та вітчизняні системи оцінювання діамантів.

9.2.Класифікація діамантів за кольором.

9.3.Класифікація діамантів за дефектністю.

9.4.Оцінка якості огранювання діамантів.

9.5.Оцінка маси діамантів.

9.6.Складання експертного висновку.

Ключові слова: група дефектності, чистота, колір, насиченість, тон, яскравість, якість огранювання, пропорція, пікіровані діаманти, тоновані діаманти, симетрія, форма огранки, ступінь дефектності поверхні, прозорість, інклюзії.

9.1.Світові та вітчизняні системи оцінювання діамантів.

Щорічно у світі видобувають близько 100 млн кар. алмазів, у тому числі 45% світового видобутку припадає на Австралію, але тільки 5% загального видобутку алмазів Австралії мають ювелірну якість. В Намібії, хоча вона не є лідером світового видобутку, 90% алмазів мають ювелірну якість.

Оцінка діамантів має досить багату історію та великий досвід. Системи оцінювання діамантів вперше сформувалися тільки в XX ст. [40, 107, 109, 110] Існуючі системи оцінювання діамантів розрізняються ступенем наукового, теоретичного обґрунтування критеріальних параметрів та їх практичним використанням у торговельній практиці.

Основними факторами, які визначають якість діамантів є: колір, дефектність (чистота), маса, якість огранювання, а їх сумарне значення визначає ціну діаманта. Сьогодні у світі не існує єдиного стандарту з термінології визначення цих параметрів.

Декілька міжнародних центрів, що здійснюють роботу з алмазами та діамантами, створили власні системи класифікації діамантів, які стосується в основному класифікації за кольором, чистотою та якістю огранювання.

  • GІА - Gеmо1оgіса1 Іnsзtitute оf Аmегіса (Гемологічний інститут Америки, ГІА)

  • 4

  • АGS - Аmегісаn Gеmо1оgiса1 Sосіеtу (Американське гемологічне товариство)

  • GІВJO - Іntеrnаtіоnаl Соnfеdеrаtіоn оf jеwеlry, Silvеrware, Dіаmаnds, Реаrlsand Ston (Міжнародна конфедерація ювелірів)

НRD - "Ноdе Rааd voor Dіamant" (Dіamond Ніgh Соuncil, або Вища алмазна рада Бельгії).

- Гемологічні центри Росії та України розробили власні галузеві класифікації діамантів.

Розширення ділових та професійних контактів на світовому рівні створило всі умови для погодження єдиної термінології, методичної та інструментальної бази для визначення дефектності, кольору, якості ограні діамантів та маси, які закладені до стандарту серії ІSО/ТR 11211.

Міжнародний стандарт ІSО/ТR 11211, який створений за рекомендаціями IDС (Міжнародної алмазної ради) розроблений на основі практики міжнародної торгівлі та відповідно до існуючих класифікацій. Але ця версія ще не остання.

Основними класифікаційними ознаками, за якими визначають індивідуальні характеристики діамантів, є: маса (та/або розмірність), вид огранювання, геометричні параметри, чистота, колір, інтенсивність флуоресценції, якість фінішної обробки.

Не визначають чистоту, колір й інтенсивність флуоресценції штучних (синтетичних) алмазів та таких, що входять до складу дублетів, триплетів та інших подібних виробів.

Основними параметрами діамантів, які підлягають визначенню, є: мінімальний та максимальний діаметр (для круглої форми), довжина та ширина (для фантазійної форми), загальна висота, розмір площинки, висота корони, або кут нахилу граней денця, товщина боковинки, розмір калети.

Для діамантів масою до 0,20 сt визначають лише діаметр (для круглих) довжину і ширину (для фантазійних) та загальну висоту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]