Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Долинський район.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Адреса:

вул. Фрасуляка, с. Новошин,

Долинський р-н

тел.: (03477) 53- 5-16

моб.: 80988082631

Опис:

Музей історії села при Новошинській загальноосвітній школі відкрито на підставі наказу №27 від 19. 11. 1990 року.

Профіль музею – побут і культура села. Загальна кількість експонатів по книзі фондів 130. Всі експонати знаходяться в належному порядку і зареєстровані в інвентарній книзі. Музей займає одну кімнату.

В експозиції нараховується чотири експозиційних розділів по темах:

1. Національний одяг.

2. Куток Берешня.

3. Хатина мого дідуся.

4. Народна медицина.

Пошукова робота стала основою роботи музею, надихнула дітей на працю, творчість.По особливому проходять у школі вечори – зустрічі «Наше село тепер і колись», «Борці за волю України», «В нашому серці Україна». Протягом останніх трьох років було проведено  24 позакласних заходів та відкритих уроків, здійснено 105 екскурсій (для учнів школи та вчителів району).

Музей постійно поповнюється новими експонатами, з кожним роком зростає його популярність. Він є найбільш масовою формою краєзнавчої роботи.

Робочі дні: понеділок - п’ятниця

Вихідний: субота – неділя

Долинський район Долинський краєзнавчий музей Тетяни і Омеляна Антоновичів «Бойківщина»

Адреса:

вул. Чорновола, 2а,

м. Долина , 77500

тел.: (03477) 2-79-00, 2-74-40

е-mail: muzey_dolyna@ukr.net 

www.museum.dolyna.info

 

Опис:

Музей – один із наймолодших в Карпатському регіоні – заснований 1998 року. Тут створено відділи природи, історії, етнографії та сакрального мистецтва. Це перший музей на Прикарпатті, присвячений Бойківщині – краю, що незважаючи на свою яскраву самобутність і давню історію, до цих пір, порівняно, мало досліджений і вивчений.Робота над створенням музею розпочалась з найголовнішого: пошуку, збору і опрацювання матеріалів для майбутніх експозицій. Крім того, проводилася культурно-просвітницька робота, постійно організовувалися мистецькі виставки.

Але відсутність відповідного приміщення не дозволяла створити постійно діючу експозицію. Нова сторінка діяльності музею розпочалась з вересня 2003 р., коли завдяки усесвітньо відомій благодійній фундації Тетяни та Омеляна Антоновичів (США) музей одержав новозбудоване приміщення.

Урочисте відкриття нового музею відбулося 05.09.2003 р. і було приурочене першому Всесвітньому бойківському фестивалю на Прикарпатті. Серед матеріалів експозиції – цікаві археологічні знахідки, знаряддя праці та побуту минулих часів, бойківський одяг і вишивка. У музеї є документи, що висвітлюють різні події з історії краю, стародруки, видані в Україні, твори образотворчого українського і народного мистецтва, а також твори сакрального мистецтва. Теми екскурсій по музею: «Оглядова»; «Сім’я Антоновичів»; «Історія міста Долини»; «Видатні люди Бойківщини»; «Кам’яне диво Бойківщини»; «Доктор Володимир Горбів»; «Митці Долинщини»; «З історії Просвіти Долинщини»; «Природні ресурси Прикарпаття»; «Флора і фауна Карпат», інші.Працівники музею, крім тематичних програм, пропонують екскурсійні маршрути до Гошівського монастиря – Мекки православних прочан; на Скелі Довбуша, які називають Карпатським Сфінксом.

Ми радо вітаємо відвідувачів і прагнемо, щоб музей став пріоритетним у формуванні духовності та культури молодого покоління, щоб зміцнив любов до рідної історії, свого краю, бо «кожний повинен пізнати свій народ і себе в ньому».

Режим роботи: без вихідних, з 9:00 до 17:00 год. (п’ятниця - до 16.00 год.)

Музей увійшов до переліку об'єктів, перевірених на рівень доступності для людей з особливими потребами.

Коротка характеристика з точки зору можливості відвідування людьми з особливими потребами:

Навпроти музею, на протилежній стороні, є невелика стоянка. По дорозі до входу в музей людині на візку слід подолати сходинку. Безпосередньо перед самим входом у музей 6 сходинок (пандус на даний час не встановлений), проте працює кнопка виклику. Ширина дверей достатня для проїзду на візку. За вхідними дверима є ще дві сходинки, після яких – просторі коридор та експозиційні кімнати. Двері між кімнатами музею достатньої ширини, не створюють перешкод для людей на візку.

На другий поверх музею ведуть стрімкі сходи – пристосувань для людей на візках немає.