Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
203.02 Кб
Скачать

Тема 7. Організація та методика аналізу витрат підприємств галузі готельного, ресторанного та туристичного бізнесу План

  1. Організація економічного аналізу витрат підприємства.

  2. Методика аналізу витрат звичайної діяльності підприємства.

  3. Методика аналізу операційних витрат основної діяльності.

  4. Методика аналізу витрат на 1 гривню продукції.

  5. Методика аналізу витрат за економічними елементами.

  6. Методика аналізу операційних витрат основної діяльності за статтями калькуляції.

  7. Методика аналізу прямих матеріальних витрат.

  8. Методика аналізу прямих витрат на оплату праці.

  9. Методика аналізу непрямих витрат.

  10. Методика визначення шляхів оптимізації операційних витрат.

7.1. Організація економічного аналізу витрат підприємства

Умови ринкової економіки, конкурентна боротьба підприємств потребує постійного аналізу витрат з метою їх оптимізації. В умовах формування ринкових відносин виникає проблема не стільки у визначенні суми витрат, їх розподілу, скільки в управлінні ними в умовах конкуренції і визнання доцільності та досягнення необхідної їх прибутковості.

Тому економічному аналізу виробничо-господарської діяльності надається важлива роль в управлінні процесом ресурсозбереження.

Ціль економічного аналізу витрат - всебічна оцінка ефективності використання ресурсів і обґрунтування управлінських рішень щодо оптимізації рівня витрат, який забезпечує конкурентноздатність продукції (робіт, послуг).

Важливе значення в процесі управління витратами має організація та методичні підходи до аналізу. В основі методики економічного аналізу витрат покладена ідея реалізації системного, комплексного підходу до аналізу собівартості продукції. Вимагання комплексності міститься в тому, що аналіз повинен „акумулювати" інформацію, висновки, що одержані при вивченні різних сторін процесу виробничого ресурсоспоживання, і здійснюється у взаємозв'язку із аналізом інших найважливіших сфер і показників ефективності виробничо-господарської діяльності підприємств. Системність аналізу, в свою чергу, забезпечується сполученням різних напрямів дослідження усіх діючих показників собівартості в статиці, динаміці, структурному розрізі, з обліком впливу основних техніко- економічних факторів, економічних умов формування собівартості і її місця в загальній системі показників.

Основними завданнями аналізу собівартості продукції є:

1. Об'єктивна оцінка досягнутого рівня ефективності витрат з метою забезпечення конкурентноздатності продукції.

2. Аналіз впливу техніко-економічних факторів на зміну фактичної й планованої собівартості продукції в порівнянні з базисним періодом.

3. Визначення резервів зниження витрат і підвищення рентабельності продукції на основі розробки й реалізації управлінських рішень по усуненню нераціональних витрат.

4. Аналітичне обгрунтуваня бізнес-плану на основі проведення попереднього економічного аналізу в частині, що стосується собівартості й рентабельності продукції.

Основними джерелами інформації для економічного аналізу собівартості продукції виступають:

1.Дані бухгалтерського обліку:

- первинні документи;

обороти та залишки по рахунках бухгалтерського обліку;

облікові регістри.

2. Норми й нормативи матеріальних витрат, витрат на оплату праці, використання послуг сторонніх організацій, засобів праці й нематеріальних активів, калькуляції та кошториси витрат на виробництво, конструкторська та технологічна документація тощо.

3. Фінансова звітність, зокрема форми №1 „Баланс", №2 „Звіт про фінансові результати", №5 „Примітки до річної фінансової звітності", №6 Додаток до Приміток річної фінансової звітності „Інформація за сегментами".

4. Статистична звітність, зокрема форми № 1-ПВ „Звіт з праці", № 1П- НПП (річна) „ Звіт про виробництво промислової продукції".