Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
музеєзнавство 19 -24.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
35.61 Кб
Скачать

19. Додаткові музейні послуги: види, роль і значення

Додаткові музейні послуги – це будь-які інші послуги, які надаються працівниками для задоволення попиту відвідувачів та потребують додаткових зусиль музею: доступ до фондових музейних зібрань, наукове консультування, постачання довідкової інформації засобам мас-медіа (телевізійникам, пресі), проведення мистецтвознавчих і вартісних експертиз, реставраційні роботи, організація аукціонів, творчих вечорів і презентацій, недільних шкіл етикету й культурології для дітей та підлітків, здача окремих приміщень в оренду іншим суб´єктам ринку та ін. Додаткові послуги є:

  • Навчальні курси;

  • Кав’ярні;

  • Дитячі кімнати; гардероби;

  • Аудіо-гід;

  • Сувенірні магазини:телефони;

  • Громадські туалети;

  • Банкомати; та інші.

Додаткові послуги створені для того, щоб відвідувачам музей було затишніше в музеї, щоб вони могли собі собі перепочити і так їм буде цікавіше. Завдяки додатковим послугам відвідувачі можуть не відлучатися він перегляду експонатів.

20.Великі музеї світу: комплексна характеристика

У всьому світі на 1980 р. було зафіксовано 35 тис. музеїв. Понад половину з них ― 19 тис. ― у Європі, понад 20 % ― у США. Серед європейських країн передує Німеччина (3200), Велика Британія (2200), Франція (1900), Італія (1800). Ситуація в Азії суттєво відрізняється. Так, на 1980 р. тут нараховувалося понад 2400 музеїв, у Латинській Америці ― понад 1800, а в Австралії та Новій Зеландії ― більше 1100.

Структура характеристики музею:

  1. Загальна характеристика історичних передумов формування того чи іншого музею в даній країні

  2. Коротка довідка про музей: час, місце та ініціатори створення музею, специфіка фондів музею, приміщення музею тощо

  3. Історія розвитку музею

  4. Світові шедеври музею, унікальні музейні предмети

  5. Стан музейних колекцій та специфіка робота музею на сучасному етапі

Найбільшими музеями світу є : Британський національний музей, Лувр, Ермітаж, Метрополітен, Єгипетський музей у Каїрі, Галерея Уффіці у Флоренції, Державний музей в Амстердамі, Музей Прадо в Мадриді, Національний музей Археології в Афінах.

21. Характеристика музею Ермітаж

Виник в 1764 як приватне зібрання Катерини II. Пройшов довгий шлях від зібрання імператорської родини до музею, частково відкритого для відвідин у 1852 р. Містить колекції пам'ятників культур Стародавнього та Далекого Сходу, Давнього Єгипту, Античності та Середньовіччя, мистецтва Західної і Східної Європи, археологічних та мистецьких пам'яток Азії, слов'янської культури VIII — XIX століть.

На підставі указу Катерини II від 1795 р. з Варшави було вивезено бібліотеку Залуських, що налічувала майже 300 тис. томів, 10 тис. рукописів і величезне зібрання гравюр.(1930 року заради поліпшення відносин з Польщею більшовицький уряд повернув значну частину бібліотеки Залуських у Варшаву.) Саме вона й художні зібрання Королівського замку, двірських ансамблів «Лазенки» і «Вілянов», замку Вавель, садиб в Пулавах і Сєняві, Нєсвіжі, Підгірцях і Мітаві стали основою Імператорської публічної бібліотеки, Ермітажу. Головні відділи музею :

  • Відділ історії західноєвропейського мистецтва (з картинною галереєю)

  • Відділ малюнків

  • Відділ гравюр

  • Відділ декоративно-ужиткового мистецтва (Колекції порцеляни (Ермітаж))

  • Відділ історії культури та мистецтва античного світу (Античне скло (Ермітаж), Римський скульптурний портрет (Ермітаж) тощо)

  • Відділ історії культури та мистецтва Сходу (Мистецтво Стародавнього Єгипту (Ермітаж), мистецтво країн Кавказу, мистецтво Китаю (Ермітаж))

  • Пам'ятки Візантії (Ермітаж)

  • Відділ історії російської культури до 1917 року

  • Відділ нумізматики (Ермітаж)

  • Колекція західноєвропейської та російської зброї

  • Науково-просвітницький відділ

  • Відділ реставрації та консервації

  • Наукова бібліотека (Ермітаж)

  • Фондосховища.

Пам'яті Петра І у Ермітажі присвячений окремий зал Петровський. Зведення його розписані золотим узором, в який майстерно включені корони, двоглаві орли і латинські вензели. На бічних стінах залу розміщено дві картини, написані на полотні, — «Полтавський бій» і «Битва під Лісовий». На передньому плані кожної картини змальований Петро Великий на коні.В глибині залу на щиті поміщений парадний алегоричний портрет, створений італійським художником Аміконі в 1730 році. На портреті російський цар змальований на тлі моря і кораблів, у супроводі Мінерви — римської богині мудрості і воєн. Під портретом коштує трон, зроблений в Лондоні на початку XVIII століття. Спинка і сидіння трону обиты оксамитом, на якому золотими нитками вишиті двоглаві орли. Із стелі Петровського залу спускається срібна люстра, уздовж стенів коштують срібні столи і торшери.

Під час Великої Вітчизняної війни Петровський зал сильно постраждав від снаряда, що попав в сусіднє приміщення. Від вибухової хвилі впала і розплющилася люстра. Вона розбила паркет, малюнок якого був набраний з шматочків кольорового дерева.Серед скарбів Ермітажу знаходиться і найбільша ваза Росії. Та і не тільки Росії! Коливанськая ваза, що виготовлена з яшми і важить 19 тонн, є найбільшою вазою в світі.

Вартість білета 400 рублів. Графік роботи з вівторка по неділю о 10:30 -18:00, в середу 10:30 до 21:00. Закритий по понеділках, 1 січня, 9 травня. Додаткові послуги: Аудіогіди, Кафе і інтернет-кафе,