Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРактика.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
71.29 Кб
Скачать

Частина і інноваційні технології в ресторанному, готельному господарстві та туризмі

1.1. Загальна характеристика бази практики гнк «Гетьман»

Особливості впровадження інноваційних технологій в діяльності готельних підприємств проводилось за матеріалами готельно-навчального комплексу «Гетьман» об’єднання профспілок Львівщини (далі – готель «Гетьман»).

Готельний комплекс згідно Статуту здійснює свою діяльність з метою отримання прибутку та сприяння членським профспілковим організаціям ОПЛ в розробці та реалізації соціально-економічних, просвітницьких, культурних та інших заходів, навчання та підвищення кваліфікації профспілкових кадрів і профактиву, а також здійснення господарської діяльності для реалізації основних статутних завдань власника.

Відповідно предметом діяльності готелю є:

  • Надання готельних та ресторанних послуг.

  • Організація навчання профспілкових працівників та членів профспілок.

  • Налагодження та розширення ділових зв’язків профспілкових організацій всіх рівнів, інших юридичних осіб.

  • Організація та проведення науково-практичних конференцій, симпозіумів, виставок-продажів, бізнес-турів тощо.

  • Здійснення екскурсійно-туристичної діяльності, в тому числі в рамках культурного обміну, сервісного та готельного обслуговування.

  • Здійснення туристичної діяльності в межах України та за кордоном.

  • Рекламно-інформаційна та інноваційна діяльність.

  • Організація торгівлі та громадського харчування тощо.

Готель «Гетьман» має право від свого імені укладати правочини (договори, контракти тощо). Самостійно встановлювати ціни на свої товари, роботи та послуги, виходячи із рівня світових цін, реального ринкового стану та виходячи із обмежень, які передбачені діючим ціновим законодавством України, та рішенням виконавчого комітету.

Готель «Гетьман» надає такі види основних та додаткових послуг як послуги розміщення, послуги харчування, окрім того, додаткові послуги (їх умовно можна поділити на безкоштовні та платні).

Готель «Гетьман» пропонує 16 одномісних класу «стандарт» та 69 двомісних «стандартних» номерів, 1 одномісний та 8 двомісних номерів класу «люкс». У кожному номері вигоди (гаряча і холодна вода цілодобово), телефон, телевізор, у люксах – ванна. Отож, номерний фонд готелю складають 94 номери різних категорій – стандарт, люкс, кожен з яких оформлений в сучасному стилі та обладнаний усім необхідним для комфортного проживання та повноцінного відпочинку. До гостей готель пропонує 8 номерів класу «Люкс». Номери після ремонту, обладнані сучасними меблями та сантехнікою. У номері: двоспальне ліжко (King Size), м'яка частина, телевізор з кабельним ТБ, телефон, холодильник, гардероб, санвузол з ванною. 

В готелі «Гетьман» функціонує ресторан на 100 місць, де можна скуштувати традиційні та оригінальні страви, а також працює банкетний зал на 30 місць. Сніданок «континентальний» входить у вартість номера. Бар, який працює в межах ресторанного господарства готелю «Гетьман» пропонує широкий вибір алкогольних та прохолодних напоїв. На території готелю розташована автостоянка з цілодобовою охороною, яка забезпечить спокій та безпеку автомобілям клієнтів.

Окрім того, готель «Гетьман» також надає послуги по проведенню конференцій, симпозіумів та бізнес-семінарів. До послуг клієнтів актовий зал на 300 місць, зал для проведення фуршетів та презентацій на 80 місць, конференц-зал на 60 місць, зал засідань на 45 місць, учбова аудиторія на 50 місць.

Структура управління готелем «Гетьман» складається з:

  • Виконавчого комітету.

  • Дирекції готелю.

  • Загальних зборів трудового колективу.

Відповідно, вищим органом управління є виконавчий комітет, який здійснює стратегічне управління готельним комплексом. В структурі дирекції готелю є такі посади як директор, його заступники, головний бухгалтер, головний інженер, завідувач ресторану.

Як керівник готелю «Гетьман» директор діє відповідно до Статуту та інших положень, та виконує такі функції:

  • організовує виконання рішень Загальних зборів учасників;

  • затверджує поточні плани діяльності готелю;

  • укладає та підписує договори;

  • приймає на роботу в готель та звільняє з неї працівників;

  • затверджує склад і обсяг відомостей, необхідних для звіту перед вищими органами управління;

  • представляє готель у відносинах з усіма без виключення органами та організаціями;

  • організовує оперативну роботу готелю та забезпечує належні умови до виконання працівниками їх обов’язків;

  • визначає права та обов’язки кожної працівника в готелі.

Рішення до виконавців в готелі «Гетьман» доводяться виключно із згодою і від імені директора. Директор готелю «Гетьман» контролює роботу керівників структурних підрозділів готелю. Він слідкує за тим, щоб кожен підрозділ працював ефективно та органічно співпрацював з іншими підрозділами. Проте результати роботи працівників та їх поведінку на робочих місцях контролює їх безпосередній керівник.

Стилі управління директора та його заступника суттєво не відрізняють і можуть бути охарактеризовані як авторитарно-демократичний. Вони схильні до єдино начальства з централізацією влади, щоправда не в гіпертрофованих формах. Проте, для прийняття важливих рішень вони залучають персонал, що пізніше буде втілювати дані завдання. Вони досить вимогливі, безкомпромісні, але справедливі, владні. Ініціативу працівників намагаються не пригнічувати, а навпаки, сприяти рішучості та ініціативності.

Проте, якщо заступники директора використовують владу, що ґрунтується на винагороді, то директор готелю в основному використовує примусову владу. Також різняться і методами впливу. Заступник швидше буде стимулювати та мотивувати працівника, а директор своїм характером та особистими якостями спонукають працівників виконувати їх роботу. Не можна сказати, що ці працівники апарату управління суттєво відрізняються як у формах, так і в методах впливу, радше, вони доповнюють один одного.

Серед структурних підрозділів готелю можна виділити: службу прийому і розміщення, ресторанне господарство, готельне господарство, інженерну службу, бухгалтерію та маркетинговий відділ.

Отож, в операційній діяльності готелю «Гетьман» задіяні наступні служби (їх інфраструктура, обов’язки і функції).

  1. Служба прийому і розміщення.

До функцій служби прийому і розміщення входить реєстрація, розподіл номерів, надання гостям різних інформаційних послуг, стягування плати за проживання, ведення необхідної документації. До обов'язків цієї служби входить також ведення і підтримка в робочому стані бази даних, що містить інформацію про гостей і стан номерного фонду.

У службі прийому і розміщення є декілька посад:

- службовці з прийому і розміщення гостей (адміністратори), що оформляють гостей на проживання;

- старший адміністратор;

- завідувач відділу розміщення.

Завдання керівника даної служби – контролювання усього процесу прийому і розміщення гостей, професійно вирішуючи наявні конфлікти, від яких може постраждати репутація усього готелю.

  1. Служба готельного господарства

Служба займається «підтриманням» у чистоті, справності і порядку усього номерного фонду готелю і приготельних ділянок, також займається матеріально-технічним забезпеченням (забезпечення готельного комплексу матеріально-технічними і виробничими ресурсами), також до функцій служби готельного господарства входить логістична функція, тобто за керівником даної служби закріплені обов’язки контролю невеликого складу (яким завідує одна людина, підзвітна керівнику служби) для непродовольчих товарів, таких як: рушники, халати, уніформа працівників готелю, різноманітне приладдя, невелика техніка тощо (для продовольчих товарів існують спеціальні місця зберігання на кухні і в ресторані).

Завдання керівника даної служби готелю «Гетьман» – контролювання усього процесу прибирання номерів, справності техніки в номерах, невеличких ремонтних робіт, контролювати склад і матеріально-технічну базу, необхідну покоївкам і прибиральницям у свої роботі, професійно і швидко вирішувати наявні проблеми, з якими звертаються клієнти.

  1. Інженерно-технічна служба готелю.

Основна задача інженерної служби: повсякденна підтримка в належному стані усього номерного фонду готелю. Функції інженерної служби (функціонування різних систем) полягають у підтриманні в належному стані:

- систем кондиціонування;

- теплопостачання;

- санітарно-технічного обладнання;

- електротехнічних установ;

- служб ремонту і будівництва;

- систем телебачення і зв'язку;

До складу даної служби входять такі посади як головний інженер, інженер по технічному нагляду споруд та охороні праці, робітники з комплексного обслуговування і ремонту будівель, водій автотранспортного засобу.

  1. Служба харчування (ресторан, бар).

Основною функцією служби харчування є пропонування різноманітних наїдків і напоїв гостям готелю (як харчування, яке включено у вартість номеру, так і харчування за окрему платню, також для гостей послуги бару. Обслуговування, яке надає дана служба має здебільшого комплексний характер.

Підрозділи цієї служби – це: кухня (замовлення їжі і напоїв проживаючими готелю), ресторан (шведський стіл – сніданок, а також різноманітні страви, за окрему платню), що включає бар, також для великих подій формують спеціальний підрозділ, який обслуговує банкети і конференції.

До служби входять:

- завідувач рестораном, контроль за наданням послуги харчування різними підрозділами;

- завідувач виробництва, який контролює приготування їжі на кухні

- старший кухар, який бере участь в приготуванні страв та керує даним процесом;

- кондитер;

- кухарі, готування їжі;

- адміністратор залу, слідкує за роботою ресторану і бару;

- офіціанти, обслуговуючий персонал в ресторані;

- бармен, «створення» і продаж коктейлів і спиртних напоїв;

- мийники посуду.

5.Бухгалтерія (фінансово-економічна служба) готелю «Гетьман». Ця служба в готелі відповідає за своєчасне складання бухгалтерської звітності в суворій відповідності з нормативними документами; несе відповідальність за дотримання фінансової і договірної дисципліни; проводити аналіз фінансово-господарської діяльності; організовує складання бізнес-планів; складає фінансово-господарські плані і кошториси за встановленими формами; несе відповідальність за своєчасність складання звітів, балансів і рахунків, прибутків і збитків; виконує роботові з обліку, введення в експлуатацію і списання матеріальних цінностей і обліку коштів у встановленому порядку; несе відповідальність за дотриманням ціноутворення і правильності складання тарифів; здійснює облік надходження і вибуття виробничих запасів відповідно до Положення (стандартів) бухгалтерського обліку; організовує роботу з одержання ліцензій.

До складу бухгалтерії входять:

- головний бухгалтер, займається безпосереднім керуванням службовцями бухгалтерії, а також займається складанням і заповненням документації; видачею коштів, отриманням коштів від осіб;

- заступник головного бухгалтера;

- старший касир;

- старший економіст.

6.Відділ кадрів в себе включає такі посади як заступник директора по роботі з персоналом та інспектора з кадрів. Основними функціями цієї службі в готелі «Гетьман» є: формування кадрів організації (планування, добір і наймання, вивільнення, аналіз плинності); навчання працівників (перепідготовка, атестація й оцінка персоналу, організація просування по службі, проведення виховної роботі); удосконалювання організації праці її стимулювання, створення безпечних умов праці. Відділ кадрів розробляє також проекти мотивації праці робітників, організовує тренінги, курси підвищення кваліфікації персоналу, визначає потребу в збільшенні штату працівників.

Для ефективного керування готелем «Гетьман» проектовано його організаційно-управлінську структуру. Структуру можна віднести до типу лінійно-функціонального, що має певні переваги і певні недоліки.

Перевагами такого виду структури є створення при директорові різних служб, що дозволяє займатись йому найголовнішими питаннями. Проте, важливо також те, що директор готелю «Гетьман» не повинен володіти багатобічними знаннями, необхідними для оперативного управління готелем, а зосереджується на стратегічному управлінні та представленні готелю на ринку.

Недоліком є те, що підлеглі інколи отримують суперечливі та не пов’язані між собою завдання від різних керівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]