Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експертиза чаю 3розділ .rtf
Скачиваний:
76
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
520.83 Кб
Скачать

Размещено на http://www.allbest.ru/

Курсова робота

З дисципліни:

"Експертиза продовольчих товарів"

на тему:

«Товарознавча експертиза чорного чаю»

Полтава 2011

Вступ

Звідки виникло це слово і що воно означає для нас? Під словом «чай» ми звичайно маємо на увазі і напій (чашку напою чаю), і сухий чай (пачку чи пакетик чаю), і безпосередньо саму чайну рослину (кущ чаю).

В Китаї чай має сотні назв, у залежності від району виростання, типу або сорту («шуйсен», «юньнань», «ша-оцун», «улун», «лунцзи», «тунчи», «байча», «ченлянча», «чича», «точачи», «хуача» і т.д.). Але найчастіше вживане найменування, що узагальнює і найчастіше присутнє в складних назвах сортів, – це «ча», що значить «молодий листочок». У різних провінціях по-різному вимовляють це слово, воно чується те як «ч'ха» і «цха», та як «чия» або «тьа». При цьому зібрані з чайних кущів зелені листи до того, як вони пройдуть фабричну обробку, називаються «ч'а», готовий сухий чорний чай – «у-ча» і напій з нього – «ч'а-и». Але ієрогліф для позначення чаю на всьому просторі Китаю однаковий. Це один із самих древніх ієрогліфів, створений у V столітті, коли виник сам термін, саме слово «чай».

В умовах ринкових відносин економічна діяльність на ринку здійснюється навколо товару. Товар – точний індикатор економічної сили і активності виробника.

Якість – це не тільки властивості товарів і послуг, які цікавлять споживача. Якість – показник, який необхідно використовувати в оцінці економічного положення країни. В кінцевому рахунку низький рівень якості завдає шкоду економіці в національному масштабі і прямо впливає на рівень життя населення.

Важливим елементом вивчення і оцінювання кількісних, якісних, вартісних та видових характеристик товару являється експертиза.

Товарознавча експертиза – особливий вид діяльності, що ґрунтується на знаннях про товар і спрямований на всебічне оцінювання товарів [2–5].

Експертиза виступає дуже важливим елементом в формуванні ринку продовольчих товарів, стимулює його розвиток і конкурентоспроможність. І хоча законом передбачений державний захист громадян, відповідним органам важко уповільнити стихійне наповнення ринку закордонними товарами, в тому числі і, чаєм низької якості, підробками, які мають шкідливий вплив на здоров’я людини та спричиняють шкоду в матеріальному плані.

Тому достовірне проведення експертизи дозволяє виявити фальсифіковані і неякісні товари, та захистити вітчизняного споживача від підробок та товарів невідомого походження.

Чай – поки найпоширеніший напій на земній кулі. За загальними підрахунками він є основним тонізуючим напоєм в середньому для двох мільярдів чоловік на Землі.

Чай – один із самих найдавніших напоїв, вживання якого нерозривно пов'язано з національною культурою, господарством і історичними традиціями багатьох народів.

В даний час на українському ринку представлений величезний асортимент чайних виробів. В Україні чай зі споконвіків був національним напоєм. Маючи відносно невисоку ціну в порівнянні з кавою і велику популярність, чай придбавається практично всім населенням країни. Але саме низька ціна і висока популярність продукту часто є причиною того, що в торгівлю надходить товар відверто низької якості. Це відбувається через неправильну технологію переробки чайного листа, при збереженні з відступом від норм, а також за багатьма іншими причинами, наприклад при упакуванні чаю не на спеціалізованому підприємстві, а підпільним способом з контрабандної або списаної сировини. Тому питання товарознавчої експертизи якості чаю у наш час досить актуальне.

Звичайно, чай, при неправильній технології виготовлення і зберігання не може викликати сильне отруєння. Але відсутність запланованих смакових якостей купленого чаю може викликати негативну реакцію споживача саме до цього сорту і нанести економічні втрати підприємству, що випускає даний вид чаю. Тому товарознавча експертиза якості чаю, як і інших продуктів, має величезне значення не тільки для користі населення країни, але і для виробників, тих, що продають даний продукт підприємствам [2–5].

Виходячи із вищевикладеного, можна визначити мету курсової роботи, а саме: проведення експертизи чаю. Для її розкриття, необхідно дослідити наступні завдання:

  • охарактеризувати організацію проведення експертизи чаю;

  • визначити основні вимоги до якості чаю;

  • висвітлити основні дефекти та фальсифікацію чаю;

  • визначити об’єкти і методи проведення експертизи чаю;

  • провести товарознавчу експертизу чаю;

  • виконати порівняльну експертизу чаю;

  • оформлення документів, за результатами проведеної експертизи;

  • розробити висновки і пропозиції, направлені на подальше вдосконалення проведення експертизи чаю.

експертиза чай чорний якість

  1. Огляд літератури