Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11062014.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

11Equation Chapter 2.1 Section 11 характеристика паt шу «покровське»

1.1 Гірнича частина

1.1.1 Загальна характеристика родовища і розроблювальних пластів

ПАT ШУ «ПОКРОВСЬКЕ» закладено в 1974 році та побудована за проектом інституту «Донгіпрошахт» і введена до експлуатацію у 1990 році. Поле шахти розташоване в Красноарміському Західному вугленосному районі Донбасу. В адміністративному відношенні шахта розташована в Красноармійському районі Донецької області в 16 км на захід від міста Красноармійська i в 70 км від обласного центра міста Донецька.

Розміри шахтного поля по простяганню 16 км, по падінню – 6 км.

Поле споруджуваної шахти складено породами нижнього карбону (світи С3, С4, С5), покритими утвореннями третинного (неогенового) і четвертинного віків.

Основна покрівля представлена дрібнозернистим піщаником потужністю до 20 м, найбільш характерної 5-10 м.

Породи безпосереднього ґрунту слабкі. Це сланці глинисті чи піщані загальною потужністю до 2 м з межею міцності на стиснення до 200 кг/см2 . Нижче сланців залягає піщаник потужністю до 20 м.

Промислові запаси підготовчих у виїмці блоків складають 64,7 млн. тон, тобто половину всіх запасів шахтного поля.

На теперішній час на шахті у роботі знаходиться один пласт, на якому одночасно працюють 9 очисних вибоїв. При цьому загальна лінія очисних вибоїв складає 1867м.

Шахта віднесена до зверх категорійної за газом, небезпечна за раптовим викидам вугілля, породи й газу. Уci пласти піщанника на полі шахти віднесені до небезпечних за раптовими викидами.

Температура порід складає 25 - 30°С.

Підземні води на шахтному полі віднесені до відкладень четвертинного, неогенного і кам'яновугільного віків. Шахтні води практично чистого хлоридно-натрієвого складу. На глибинах порядку 900м зміст хлоридів очікується 12000-13000 мг/дм3, сульфатів 100-200 мг/дм3, натрію 6000-7500 мг/дм3, мінералізація порядку 30 г/л.

В обводнюванні гірських вироблень будуть брати участь водоносні горизонти, що залягають у покрівлі, (d4sd4') і в ґрунті пласта (d3sd4). Перший залягає в 10 м під пластом, другий в 10-33м нижче пласта.

Уперше за 15 років експлуатації відбудеться відробка статичних запасів води, ув'язнених у непорушеному гірському масиві. Приплив води складе: нормальний - 500 м3/рік і максимальний - 570 м3/ год.

Гідрогеологічні умови відпрацьовування пласта d4 у цілому складні. При веденні гірських робіт із пласта d4 можливі обриви води з покрівлі ґрунту з величиною припливу в пласті до 80 м3/год.

Головними споживачами вугілля є Авдіївський коксохімічний завод, Макіївський коксохімічний завод, Чумаковська ЦОФ, Калінінська ЦОФ.

1.1.2 Характеристика вугільного пласта та порід, що вміщаються

Промислова вугленосність поля шахти приурочена до відкладень свити С14. Пласти свити С15 промислового значення не мають.

У геолого-структурному відношенні поле шахти розташоване в межах схилу Українського кристалічного масиву і південного борту Донецького прогинання. Основна частина поля шахти поміщена між крупним Криворізьким – Павловським скиданням (розломом) на заході, вертикальна амплітуда зсуву якого досягає 1 км., і Котлинськім насувом на сході з амплітудою зсуву до 250м. Вплив Криворізький - Павловського скидання позначилася на формуванні тектонічної структури шахтного поля, яке є дуже пологою антиклінальною складкою, витягнутою уздовж скидання майже в меридіональному напрямі. Унаслідок підняття і занурення шарніра складки антикліналь розпадається на дрібніші куполоподібні структури. Північно - східне крило антикліналі має північно-східне падіння кутом 4...6, простягання порід - північно-західне.

Будова південно-західної антиклінальної складки – складна. В основному західне падіння порід під кутами 5...12о ускладнене Удачнінською синклінальною складкою, що змінюється біля Криворізького - Павловського скидання антиклінальною складкою. Крила складки пологі, з кутами падіння до 4...6о. Осі їх приблизно співпадають з протиранням основної антиклінальної складки. Зведену частину антикліналі перетинає Удачнінській насув, що складається з двох - трьох гілок. Амплітуди зсуву порід змінюються від 0,18м (Удачнінський насув № 3) до 8м (Удачнінський насув № 1).

В процесі проведення гірських вироблень велика кількість дрібно амплітудних порушень, в основному, скидного характеру, з амплітудами не більше 1 м. Виявлені порушення є, як правило, 2...3 (а може бути і більше) кулісоподібно розташованих площині. Значного впливу на відробіток пласта або на швидкість проведення очисних робіт вищеназвані порушення не надають.

Промислове значення в межах родовища має вугільний пласт d4, який шахтою відпрацьовується з 1991 року. Пласт d4 на переважаючій ділянці шахтного поля має балансові запаси. Будова його, переважно, проста, рідше – складна. Загальна потужність пласта змінюється від 0,60 до 2,70м, при середньому значенні 1,28м. В цілому, пласт є відносно витриманим по потужності і морфології.

По величині середніх значень зольності вугільний пласт, відповідно до ГОСТ 8184 – 70, по чистих вугільних пачках – середньо - зольний (12,7%), з урахуванням засмічення внутрішньопластними порідними прошарками – підвищено - зольний (17,1 % ); по середньому змісту сірки вугілля мало сірчане (0,9 %). Вугілля шахти використовується, головним чином, для коксування, частково – для енергетичних цілей. Основні показники якості вугілля приведені в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Основні показники якості вугілля

Найменування показника

Показники

Потужність пласта, м

Щільність вугілля, т/м3

1,31

Продуктивність пласта на потужність, що виймається, т/м2

1,68

Зміст вологи аналітичної, %

Зольність чистого вугілля, %

Зольність засміченого вугілля, %

Масова частка загальної сірки, %

Вихід летючих, %

Пласт d4 простої i складної будови. Іноді у ґрунту пласта залягає вуглистий аргіліт потужністю 0,15-0,40м. Породні прослої представлені аргілітами i алевролітами міцністю 20-30 МПа. Марка пласта-К.

Вугілля пласта середньозольне i малосірчисте, зола вугілля в основному тугоплавка. Вугілля пласта d4 є цінною сировиною для коксування. Переважаючою мінеральною домішкою у вугіллі є глинистий матеріал, яким визначаться зольність вугілля як в розрізі пласта, так i за площею блоку.

Безпосередньо над вугільним пластом d4 на більшій частині ділянки приблизно 70 % залягає алевроліт i частково пісковик - приблизно 30% потужністю 1,0-3,5м, міцністю в середньому 3,0-11,0МПа. По одиничних свердловинах крівлею пласта є аргіліт, на окремих роз'єднаних площах ( 24% загальній площі) безпосередньо над вугільним пластом залягає середньо - i дрібнозернистий пісковик потужністю, в основному 1,4-2,5м.

Основна покрівля, представлена пісковиком (80%) i алевролітом (20%).

Категорія порід за поваленням - (А2) - середньоповалюєма.

Тектонічні порушення знижуватимуть стійкість порід крівлі i ґрунту. Поверхня метанової зони залягає на глибині - 150м. Природна

метаноносність вугільних пластів змінюється в середньому від 5 до 20 мЗ/т сухої беззольної маси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]