Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

3 пункт диплома доп

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
69.01 Кб
Скачать

3. НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ.

3.1. Впровадження системи збору платежів за комунальні послуги через мережу інтернет.

У наше століття інформаційних технологій практично багато чого можна робити за допомогою комп'ютера і мережі Інтерні, не виходячи з дому. У тому числі здійснювати комунальні та інші платежі та покупки. Оплачувати комунальні послуги потрібно щомісяця, але не завжди є час і бажання простоювати черги до операционисту, банкомату або терміналу. Є куди більш зручний і комфортний спосіб, а саме оплата послуг ЖКГ через інтернет.

Даний сегмент взаємовідносин споживачів з постачальниками комунальних послуг поки ще перебуває на стадії становлення, тому встановлений поки ще далеко не в усьому підприємствах.

Підприємство ……. Не є виключенням, і воно також потребує розробки більш ефективних шляхів організації роботи комунальних підприємств. Одним з таких шляхів для досягнення більш ефективної організації роботи комунальних підприємств можна назвати створення Інтернет-магазину комунальних послуг. Інтернет-магазин комунальних послуг це перша автоматична система продажу комунальних послуг в Україну. Десятки тисяч споживачів вже оцінили переваги та зручності інтернет-магазину комунальних послуг. Отже, його впровадження може бути ефективним і на даному підприємстві.

Мета створення такого магазину — сприяти встановленню прозорих, чесних відносин між постачальниками комунальних послуг та споживачами. Дана система допомагає виключити можливі свідомі перекручування і маніпуляції даними, як з боку постачальника, так і з боку споживача.

Інтернет-магазин комунальних послуг це роботизована система продажу комунальних послуг.

Рис. 3.1. - Можливості інтернет - магазину

Розібратися з нарахуванням пільги, перевірити субсидії, уточнити показання лічильника, перевірити надходження оплати, побачити реєстрацію заміни лічильників і дотримання графіка розстрочки платежів, перевірити розрахунки за актами порушень правил користування послугою, оцінити правильність нарахувань за надані послуги, все, що необхідно для побутових та промислових споживачів, споживач може знайти в Інтернет-магазині комунальних послуг.

Інформація, що надається у інтернет-магазині може бути 2 видів. (Рис. 3.2.)

Рис. 3.2. – Види інформації

«Інтернет-магазин комунальних послуг» надає споживачеві доступ до свого особового рахунку через інтернет. Тобто споживач без зусиль може отримати всю інформацію по особовому рахунку, передати показання лічильника або провести звіряння, сплатити комунальні послуги.

Основні функції

1. Загальна інформація по особовому рахунку

Інтернет-магазин комунальних послуг дозволяє бачити всю інформацію за особовим рахунком споживача електроенергіі, включаючи сальдо на поточний момент часу.

2. Миттєва оплата комунальних послуг

3. Більше інформації

4. Абонентська книжка

5. Акт звіряння

Споживач моэ змогу провести звіряння та отримати Акт не виходячи з дому.

6. Занесення показань

Занесення показань через інтернет дозволяє в режимі реального часу передавати показання та перераховувати сальдо з урахуванням нових показань.

7. Графіки споживання та платежів

Графік споживання послуги та графік платежів по особовому рахунку у вигляді діаграми за рік по місяцях та за весь період обслуговування за роками. Якщо у споживача є пільга, вона, також відображається на графіку споживання.

9. Графік показань

Інтерактивний графік споживання, збудований за врахованими показаннями і з відміткою показань, виведених з обліку, допоможе зрозуміти причину розбіжностей в розрахунках споживача і постачальника, якщо такі є.

10. Платежі, рахунки, показання…

Система «Інтернет-магазин комунальних послуг» надає дистанційний доступ промислових споживачів комунальних послуг до корпоративних особових рахунках за допомогою глобальної мережі Інтернет. Дана технологія дозволяє економити час при обміні інформацією між постачальником послуги і споживачем. Для отримання доступу до конфіденційної інформації промисловому споживачеві досить оформити додаткову угоду до раніше укладеного договору на поставку послуги. Користувачі системи можуть в режимі реального часу заносити показання, формувати і переглядати існуючі рахунки, акти, податкові накладні в електронному вигляді готові для друку. Крім того, доступна інформація по платежах скоєних споживачем, зареєстрованим приладів обліку, встановленим лімітам потужності і споживання, розшифровці нарахувань, тимчасовим відключенням, тарифами та іншу інформацію за особовим рахунком. Переваги Інтернет - магазину оцінили не лише побутові споживачі, а й юридичні абоненти, оскільки саме їм, особливо у розрахунковий період, доводилося вистоювати солідні черги щоб отримати рахунок. Наразі, ці проблеми в минулому. Представник підприємства, який відповідає за електрогосподарство та розрахунки за енергоносій, заповнює дані у спеціальній формі Інтернет - магазину відправляє їх і отримує рахунок. Процедура проста й не потребує витрат на транспорт та часу на стояння в чергах. Більше того, відтепер, підприємцям якщо й доведеться відволікатись на спілкування з контролером то дуже рідко. Заступник комерційного директора ПАТ «Миколаївобленерго» по роботі із споживачами Микола Чуприна зазначає: «Наш контролер, згідно графіку, відвідуватиме ці підприємства та організації і зніматиме контрольні показання, але за основу будуть братись показання абонентів, які вони відправляли через Інтернет-мережу. Згідно цих даних споживач отримуватиме рахунок, який зможе оплатити, знову ж таки, за допомогою Інтернету. Це сучасна цивілізована форма у стосунках контрагентів і вона обов’язково знайде широке застосування у розрахунках за електроенергію».

Всі власники платіжних карт Ощадбанку, можуть здійснювати платежі через інтернет. Використання даної технології дає споживачеві ряд переваг:

-Більше не треба стояти в чергах для проведення звіряння та уточнення суми оплати за комунальні послуги для громадян або здачі щомісячних звітів для промислових споживачів.

-Вся передана через Інтернет-магазин інформація надходить безпосередньо на особовий рахунок користувача, минаючи оператора постачальника, і береться за основу в проведенні розрахунків за послугу. Користувачу достатньо лише зайти на свій особовий рахунок і ввести показання лічильника, і він відразу одержуєте рахунок за послугу.

-Все, що користувач хочете дізнатися, він відразу отримає безпосередньо зі сховища даних з Вашого особового рахунку.

- Для надання відповідних показань приладів обліку достатньо внести їх через інтернет, мінімізуючи тим самим тимчасові і матеріальні витрати, пов'язані з необхідністю щомісячного відвідування відділень енергопостачальної організації.

- Швидке і своєчасне отримання ряду необхідних документів , у тому числі рахунків для оплати. Впровадження цифрових підписів дозволить, фактично, перейти до електронного документообігу.

- Оперативний доступ до відомостей про своєму особовому рахунку безпосередньо в базі даних постачальника послуги дозволяє контролювати роботу енергозбуту, перевіряючи правильність занесення даних договору, своєчасну реєстрацію та рознесення вироблених платежів, загальне стан розрахунків за електроенергію, в тому числі сальдо…

- Можливість листування між споживачем і постачальником через систему дозволяє абоненту оперативно вирішувати ряд інших супутніх питань: звертатися за роз'ясненнями при виникненні питань, реєструвати заявки на проведення тих чи інших робіт, отримувати повідомлення від постачальника.

Переваги оплати оплата рахунків за комунальны послуги через Інтернет на обличчя. Але є й недоліки. Серед них знову ж неповний список постачальників послуг , що виникає деколи плутанина з оплаченими і неоплаченими рахунками і періодами проведеніяплатежних операцій. Також, можна сказати, що відстоявши по-старому в черзі до банкомату або каси і отримавши заповітний касовий чек , спиться якось спокійніше. Хто знає, бути може, надалі знадобиться представляти паперові носії оплачених рахунків в різні організації. Та ще й невідомо чи приймуть такий доказ вашої платоспроможності в конторах. Оскільки оплата відбувається через інтернет , то платник не отримує на руки платіжний документ, а має його тільки в цифровому варіанті , як правило вони храняться в особистому кабінеті сервісу через який проходила оплата . Але ви можете отримати пізніше виписку з банку , де буде вказано всі ваші операції підтверджують факт грошового переказу. Так що тут теж нічого страшного немає. Однак у оплати через термінали є і серйозні мінуси. Так , наприклад , громадянин ніколи не зможе внести в апарат точну суму , позначену в квитанції. Будь термінал приймає купюри певного номіналу , і вже точно не можна буде внести « копійки » , які так люблять в рахунках житловики . Це означаючи , що заплатити доведеться трохи більшу суму , ніж зафіксована у квитанції .

Таким чином , переваги інтернет -оплати послуг переважують їхні недоліки. Проте, згідно зі статистикою, частка « мережевих » платників не так вже велика - близько 10 % від загального числа ( причому, дана цифра наведена з урахуванням тих , хто платить через виносні термінали ).

На мою думку найбільш прийнятливим варіантом для досліджуваного підприємства буде підписання контракту з Ощадбанком, який також надає послуги оплати через інтернет.

Кожному абоненту , що сплачує за послуги , присвоюється персональний платіжний номер , який пов'язує між собою всі його особові рахунки в різних комунальних підприємствах і відображається в єдиному платіжному документі за житлово -комунальні послуги та електроенергію.

Знаючи свій персональний номер єдиного розрахункового центру « Ощадбанку» , який видається кожному , хто оплачує послуги , кожен абонент може переглянути історію своїх платежів на веб- сайті АТ « Ощадбанк» , більше того - роздрукувати довідку про поточні нарахування та заборгованості .

Сервер постачальника послуг відразу аналізує реальність споживання ресурсу і закріплює його за покупцем, відображаючи це в його електронної «Абонентської книжці». При появі заборгованості, покупець може відразу сам сформувати собі рахунок, роздрукувати та оплатити його в будь-якому банку, або оплатити пластиковою карткою через інтернет. Покупець може сам сформувати собі «Акт звіряння» на будь-яку дату, який автоматично може бути підписаний електронним підписом. Всі операції по фіксації споживання, розрахунок і перерахунок вартості, якщо споживання менше розрахункового, відбуваються автоматично, без участі персоналу.

Як приклад впровадження даной Системі на підприємстві саме цей банк обраний не випадково. Крім того , що це дасть підприємству скоротити невиробничі витрати з обробки банківських платіжних документів в паперовому вигляді , головною перевагою буде страхуванням себе від ризиків , пов'язаних з банкрутством банку , адже цей банк є державною установою .

Для того , щоб впровадити цю систему , підприємству необхідно укласти договори з банком , створити базу даних всіх абонентів. Сьогодні банк пропонує як варіант оплату комунальних платежів через електронні пристрої , без присутності співробітника банку . Це дозволяє взагалі уникнути черг , в яких часом стояти просто нестерпно. Кожен громадянин може скористатися пропозиціями і на собі відчути всі плюси цього нововведення: оплатити комунальні послуги , штрафи , податки.

Можна сказати , що багато людей не раз замислювалися про те , як було б добре оплачувати послуги житлово комунальних послуг з будь-якої точки землі де є вихід в мережу інтернет , ніби то вдома , на роботі або у відрядженні. Особливо це було б дуже корисним для зайнятих людей. І зараз це може стати реальністю.

3.2. Розробка заходів щодо удосконалення роботи з боржниками на підприємстві.

Запорукою ефективного державного регулювання сфери комунальних послуг у сучасних умовах є необхідність вирішення двох одночасних болючих питань. Перше - для забезпечення гідних умов проживання громадян - надання населенню якісних послуг. Друге - забезпечити ефективне функціонування обслуговуючих підприємств, по можливості не збільшуючи вартість послуг, що надаються, і розмір оплати їх населенням. Для того , щоб вирішити друге питання на сьогодні необхідно більше уваги приділяти питанню організації взаємодії із споживачами та ефективній роботі із заборгованістю з оплати комунальних послуг.

Робота з відшкодування заборгованостей населення з оплати житлово -комунальних послуг була завжди актуальною темою. Жорсткі санкції до неплатників по обов'язкових платежах були завжди не популярні серед політиків. Тому неплатники ЖКП були і залишаються. Причини неплатежів залежать від багатьох факторів. Умовно їх можна розділити на такі види: фінансові, соціальні, психологічні. Розглянемо інші причини неплатежів :

- Постійне підвищення розмірів платежів і це притому, що зарплата залишається на колишньому рівні.

- Безробіття.

- Хвороба.

- Несвоєчасна виплата заробітної плати.

- Незастосування штрафних санкцій ( пенні ).

- Надання низької якості комунальних послуг та технічного обслуговування.

Для ефективної організації роботи з боргами необхідно насамперед оптимізувати всю систему взаємодії підприємства зі споживачем у сфері отримання платежів за послуги. Головна увага при цьому повинна приділятися зниження і попередження заборгованості , яка виникла відносно недавно , так як довгострокову заборгованість стягнути набагато складніше. Розглянемо систему роботи підприємства в сфері отримання платежів за послуги ( рис 3.3.) .

Рис. 3.3. - система роботи підприємства в сфері отримання платежів за послуги

Відправною елемент у системі платежів - це контроль . Саме він дозволяє нам безперервно звіряти нашу мету з фактом , тобто дивитися її виконання. Моніторинг платежів - це робота по збору відомостей про розміри платежів для подальшого аналізу. Щоб робота з виявлення заборгованості була ефективною , її слід здійснювати регулярно , тобто не допускати тривалих перерв , з певною періодичністю. Крім того , моніторинг заборгованості повинен бути строго спрямований на вирішення поставлених завдань.

Наступний етап - регулювання . Воно має на увазі проведення змін в роботі підприємств житлово -комунального господарства - підвищення якості послуг, житлових та комунальних послуг , організацію системи платежів , інтенсифікацію інформаційної взаємодії і т.д.

При ефективної організації діяльності підприємства споживачі здійснюють оплату за житлові та комунальні послуги в повному обсязі і в строк , або відмовляються оплачувати з яких-небудь причин , тобто ми переходимо до елементу « Оплата ЖКП споживачем ». Все це фіксується за допомогою обліку , що є наступним елементом схеми . Облік заборгованості - це відображення оплати за житлово -комунальні послуги в бухгалтерських документах. Саме облік і дає нам дані для моніторингу . Система повертається до первісної точку .

Слід зазначити , що всі частини взаємопов'язані і допомагають ефективно організувати роботу по кожному напрямку з системи. Зміни в якому-небудь одному з ланок незмінно ведуть до зміни в інших .

Результатом проведення заходів щодо роботи з заборгованістю повинно з'явиться погашення боржником боргу , тобто реалізація елемента системи «Оплата ЖКП споживачем » , відбите в облікових документах - елемент системи « Облік».

Розглянемо деякі заходи боротьби з неплатниками житлово -комунальних послуг , які застосовуються або застосовувалися в різних містах :

- Оприлюднення прізвища найбільш злісних боржників у місцевих засобах масової інформації.

- Похід за адресами злісних неплатників за житлово -комунальні послуги. З ними велися бесіди , вручалися повідомлення, пропонували графіки погашення заборгованості.

- Притягнення до адміністративної та судової відповідальності.

- Віднімають борги по ЖКГ з зарплати. Через суд працівники міського ЖКП домагаються того , щоб стягувати борг за місцем роботи. Заборгованість в 5-6 тисяч рублів мешканцям присилають приписи сплатити борг у добровільному порядку. Якщо сума боргу " зашкалює " за 15 тисяч, то комунальники подають до суду і звертаються до роботодавця

Питання заборгованості населення за комунальні та житлові послуги завжди гостро стояло для житлових організацій . Крім цілого переліку об'єктивних підстав збільшення дебіторської заборгованості цього ще сприяє і непрофесійне ставлення до роботи з боржниками співробітників ЖКГ. Як правило , багато керуючих організації не планомірно проводять роботу з боржниками , а час від часу. Робота з боржниками у більшості житлових організацій обмежується письмовими попередженнями або появою в під'їзді списку з неплатниками . У дуже крайніх випадках співробітники ЖКГ звертаються до суду. Для отримання позитивного результату робота з боржниками повинна проводитися систематично .

Для підвищення дієвості роботи з боржниками ІТ фахівці розробили інформаційну систему "КУБ : Управління житловими будинками " . Дана інформаційна система має кілька додатків , які покликані виконувати різні функції . Для автоматизації роботи співробітників ЖКГ з боржниками дана інформаційна система має наступні інструменти .

Продукт "КУБ : УЖД " має спеціально розроблене додаток " Боржники " . У цьому додатку формується список боржників з оплати рахунків за надані послуги. Основне завдання користувача даного програмного продукту правильно внести відомості про споживачів послуг та виставлених для оплати рахунках . Якщо споживач не оплачує під час рахунку , то програма автоматично вносить його до списку боржників. Список боржників можна проаналізувати за довільно вибраної дати. Вікно , в якому відображається список Дольник , вигладить у вигляді таблиці схожою на таблицю MS Excel . У рядках таблиці містяться такі дані : прізвище споживача , для юридичної особи - назва підприємства , номер договору на надання послуг , сума боргу на обрану дату (користувач програми може у фільтрі вибрати цікаву його дату) , число прострочених днів .

Згідно з чинним законодавством щодо заборжників житлові організації можуть приймати наступні заходи : подавати позовну заяву до суду , встановлювати обмеження на надання комунальних послуг , припинить надавати комунальні послуги. Для того щоб заходи прийняті щодо боржників були законними , співробітникам ЖКГ необхідно дотримати встановлений порядок. По-перше , власнику квадратних метрів необхідно вручити письмове повідомлення про припинення або призупинення надання тих чи інших видів послуг. Зауважимо , що законом заборонено припиняти надання таких послуг , як опалення , водовідведення , холодне водопостачання . При складанні повідомлення необхідно врахувати всі терміни , які надаються боржникам для погашення боргу.

Програмне забезпечення "КУБ : УЖД " дає можливість зафіксувати всю роботу , яка проводиться співробітниками ЖКГ з боржниками , і яка спрямована на погашення боргу. У даному програмному забезпеченні є можливість вести історія подібних робіт. Для того щоб вести список заходів , які спрямовані на погашення боргу , в програмному забезпеченні "КУБ : УЖД " створено спеціально перекладення , яке так і називається "Історія робіт з неплатником " . Цей додаток виконано у вигляді таблиці , в якій фіксується дата проведення заходу і вид виконаної роботи. Список робіт з неплатниками співробітники комунальних підприємств можуть створювати самостійно. Для того щоб зафіксувати факт відключення тієї чи іншої послуги передбачено наступний додаток : "Журнал обліку відключення послуг". Для того щоб внести інформацію про відключення споживача , додають в журнал новий запис , в якій описують відключену послугу вносять номер договору , адреса , причину відключення і дату. Ряд подібних записів можуть бути створені автоматично , так як всі відомості , які потрапляють в інформаційну систему , взаємозв'язані і повністю доступні при роботі з будь-яким додатком програмного забезпечення " КУБ : УЖД " . Якщо від споживання деякої послуги доводиться відключати відразу групу споживачів , то дане додаток дозволяє створити групу записів для декількох боржників.

Дана інформаційна система гранично поста в розумінні і в роботі. Навчитися працювати з пропозиціями співробітники житлових підприємств можуть навчитися дуже швидко , навіть і в тому випадку , якщо вони не мають спеціальних навичок.

Ефективність роботи з боржниками залежить від щоденної , послідовної , копіткої роботи , від планомірного здійснення намічених дій . Впровадження в житлову організацію програмного забезпечення " КУБ : УЖД " полегшить роботу з боржниками , зробить її більш оперативною і допоможе досягти в більш короткі терміни позитивного результату.

Управління житловими будинками - це діяльність , спрямована на забезпечення: сприятливих і безпечних умов проживання громадян; належного утримання спільного майна в будинку ; вирішення питань користування зазначеним майном ; надання комунальних послуг громадянам, які проживають в будинку. « КУБ : Управління житловими будинками » Інформаційна система « КУБ : Управління житловими будинками » - це програма, що дозволяє здійснювати ці функції більш оперативно і якісно. Ваша професійна діяльність з управління багатоквартирним будинками стане менш трудомісткою і принесе Вам бажані результати. Чому саме ІС « КУБ : УЖД » ? збирати , зберігати , обробляти і оперативно надавати дані для управління житловим фондом та споживачами житлово -комунальних послуг і за рахунок цього : спростити роботу із споживачами ЖКП і керування житловими будинками ; підвищити оперативність і полегшити роботу інженерів , технічних служб , бухгалтерів , економістів і диспетчерів ; в будь-який час контролювати діяльність підприємства; чітко відстежувати і оцінювати результати роботи організації з управління житловими будинками. ІС « КУБ : Управління житловими будинками » дозволяє: Переваги програми : Спрямованість на ефективне управління житловими будинками ; Зручний інтерфейс і структура комплексу; Програма легко встановлюється (10-15 хв.) І освоюється користувачем ( 3-5 днів) самостійно ; встановлюється освоюється Можливість установки на необмежену кількість робочих місць без додаткової плати ; необмежену кількість робочих місць Можливість використання недорогий комп'ютерної техніки для установки программи.недорогой комп'ютерної техніки

Процес установки програмного забезпечення на комп'ютер одного користувача займає 10-15 хвилин за інструкцією , яка додається при відправці диска. При виникненні труднощів можлива консультація по телефону.

Кожен розділ програми « КУБ : Управління житловими будинками » має свої довідкові матеріали , які допоможуть користувачеві освоїти програму протягом 3 - 5 днів.

Всі відомості з управління житловими будинками і роботі зі споживачами житлово -комунальних послуг заносяться в інформаційну систему співробітниками організації . У режимі реального часу інформація надходить і зберігається на сервері. Користувачі системи можуть працювати з програмою також у режимі реального часу. Програма може бути налаштована як для одного , так і для декількох фахівців , зайнятих у процесі управління житловими будинками. Її легко змінити залежно від кількості і функцій працівників . Робоче місце диспетчера Робоче місце інженера Робоче місце юрисконсульта Робоче місце паспортиста Робоче місце економіста Робоче місце бухгалтера- касира Робоче місце керівника СЕРВЕР

Основні можливості програми: Ведення автоматизованих довідників Аналіз тарифів Планування робіт і послуг Формування звітності Розрахунок і нарахування платежів з урахуванням пільг

Можливості ІС « КУБ : Управління житловими будинками » планування робіт і послуг на певний період , їх обсягів , цін і тарифів; оперативний розрахунок і нарахування платежів з урахуванням пільг споживачів за надані роботи / послуги (ЖКП , управління та інші ) ; швидкий перерахунок платежів споживачів , пов'язаний з недопоставкой , непостачанням житлово -комунальних послуг , послуг з управління на основі даних диспетчерської та інженерно- технічної служб , підтверджених відповідними документами ; видача готових рахунок - квитанцій на оплату житлово -комунальних послуг та послуг з управління по кожному споживачу , а також по групам споживачів ; формування і видача деталізації рахунку споживача житлово -комунальних послуг та послуг з управління ;

Можливості ІС « КУБ : Управління житловими будинками » аналіз тарифів на житлово -комунальні послуги , формування та оцінка показників результативності роботи організації ; формування обгрунтування вартості тарифів для населення , органів місцевого самоврядування; ведення особових рахунків споживачів ЖКП ; ведення обліку мешканців, споживачів ЖКП ; ведення обліку технічного стану будинків; забезпечення роботи з організації та фінансування капітального ремонту будинку ( збір , обробка та структурування даних, планування робіт , формування і ведення відповідних накопичень ) ; формування різної звітності організації (як статистичної , так і для внутрішнього користування) .

Система « КУБ : управління житловими будинками " являє собою базу даних, що складається з декількох додатків: 1 . Житлові будинки та пов'язані з ними об'єкти управління 2 . Споживачі 3 . Житлово -комунальні послуги 6 . Рахунки 4 . Тарифи на послуги 9 . Інші програми 5 . Договори 7 . Облік заявок 8 . Робота з боржниками

1 . Житлові будинки та пов'язані з ними об'єкти управління Додаток дозволяє вести облік будинків і його об'єктів, що знаходяться на обслуговуванні , заносити показання лічильників , які фіксують обсяг спожитих послуг , а також планувати послуги, які стосуються даного типу житла. У додатку містяться такі довідники : Типи житла Види об'єктів житла Лічильники Облік стану житлових об'єктів

2 . Споживачі Для роботи з фізичними та юридичними особами в програмі передбачені наступні програми: «Мешканці » і «Довідник контрагентів» , «Мешканці » «Довідник контрагентів» за допомогою яких реалізуються наступні можливості: Ведення поквартирного обліку Ведення паспортного столу Ведення обліку споживачів

3 . Житлово -комунальні послуги Додаток «Довідник послуг» використовується для ведення переліку послуг, що надаються (або надавалися ) організацією . Кожна послуга зв'язується з набором характеристик, що визначають її параметри . Послуги групуються за категоріями , що полегшує роботу з довідником і забезпечує формування звітності . У додатку містяться такі довідники : Характеристики послуг Категорії послуг

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]