Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

275_дипломне проектування

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
352.97 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ДВНЗ ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ

Для студентів спеціальності «Розробка родовищ корисних копалини»

спеціалізація «Охорона праці в гірничій промисловості» (ОПГ)

2007

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ДВНЗ ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ

Для студентів спеціальності «Розробка родовищ корисних копалини»

спеціалізація «Охорона праці в гірничій промисловості» (ОПГ)

Затверджено на засіданні кафедри геотехнологій та охорони праці КІІ, протокол № 4 від 5.12.07 р.

Затверджено на учбововидавничій раді ДонНТУ, протокол № 2 від 12.12.07 р.

2007

УДК 622.272

Методичні вказівки до дипломного проектування для студентів спе-

ціальності «Розробка родовищ корисних копалин» спеціалізації «Охорона праці у гірничій промисловості» / Укл. В. М. Куцерубов, Л. Л. Бачурін, Я. О. Ляшок та ін. – Красноармійськ: КІІ ДонНТУ, 2007. – 40 с.

Дані рекомендації і вимоги щодо змісту та оформлення дипломних проектів та робіт для студентів спеціалізації «Охорона праці у гірничій промисловості»

Укладачі:

доц. Куцерубов В. М.

 

ст. викл. Бачурін Л. Л.

 

доц. Ляшок Я. О.

 

ст. викл. Ісаєнков О. О.

 

доц. Нестеренко В. М.

 

доц. Терянік В. І.

Рецензент:

проф. Стукало В.А.

Відповідальний за випуск:

доц. Ляшок Я. О., зав. каф. ГіОП

2

 

 

Зміст

 

I.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ........................................................................

4

 

I.1

Мета і завдання дипломного проектування ..................................

4

 

I.2

Тематика дипломного проектування .............................................

4

 

I.3

Організація дипломного проектування .........................................

7

II. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТІВ .............................

11

 

II.1

Загальні вказівки............................................................................

11

 

II.2

Структура і зміст пояснювальної записки проекту. ...................

16

 

II.3

Зміст графічної частини проекту .................................................

27

III. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ ДИПЛОМНИХ РОБІТ......................................

30

 

III.1

Структура дипломних робіт .........................................................

30

 

III.2

Зміст дипломних робіт ..................................................................

30

IV.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ, ЩО РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ ...........................

33

Додаток А. Теми спеціальної частини проектів, що рекомендуються…….38

3

I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

I.1 Мета і завдання дипломного проектування

Дипломне проектування є завершальним етапом навчання в технічному університеті.

Мета дипломного проектування – систематизація, закріплення і розширення теоретичних і практичних знань за фахом і напрацювання навичок застосування цих знань при самостійному вирішенні наукових, технічних, виробничих і економічних завдань.

Вимоги до дипломного проектування для спеціалізації 7.090300.01 «Охорона праці в гірничій промисловості» (ОПГ) відповідають вимогам до дипломного проектування для профілюючої спеціальності 7.090300 «Розробка родовищ корисних копалини».

Дипломне проектування для студентів спеціальності 7.090300.01 ОПГ проводиться по напряму підготовки «Гірнича справа» і знаходиться у веденні кафедри геотехнологій і охорони праці.

При дипломному проектуванні повинні вирішуватися актуальні завдання гірничого виробництва для реальних умов ведення гірничих робіт. Відмінні особливості дипломних проектів визначаються специфікою основних функціональних обов’язків майбутнього гірничого інженера з охорони праці – вирішення всіх питань гірничого виробництва, перш за все – з позицій відповідності їх вимогам норм і правил охорони праці, і сприяння або участь в розробці і впровадженні прогресивних організаційних, технологічних і санітар- но-гігієнічних заходів і технічних засобів для підвищення безпеки і поліпшення умов праці.

Рівень розробки проектів, заходів і рекомендацій повинен відповідати основній вимозі – можливості їх використання безпосередньо або як основи в проектно-технічній документації конкретного підприємства або нормативній документації галузі. Пропоновані проектні рішення або результати досліджень повинні мати техніко-економічне обґрунтування і бути конкурентоспроможними в ринкових умовах роботи підприємств галузі. Основні проектні рішення або результати досліджень мають бути захищені перед Державною екзаменаційною комісією (ДЕК) і визнані реальними в плані можливого їх практичного застосування.

Виконання вказаних завдань буде визначальною умовою професійної підготовленості молодого фахівця до виробничої діяльності як гірничого інженера.

I.2 Тематика дипломного проектування

Дипломне проектування включає розробку дипломного проекту або ви-

4

конання дипломної роботи.

Тема дипломного проекту повинна відповідати наступній тематиці реальних проектів:

1.Будівництво нової шахти на вільній дільниці1.

2.Доопрацювання запасів шахтного поля шахти.

3.Реконструкція і технічне переоснащення шахти із збільшенням її виробничої потужності.

4.Об’єднання сусідніх шахт.

5.Підготовка і відробка нового горизонту на шахті крутого падіння.

6.Розкриття, підготовка і відробка нового блоку діючої шахти.

7.Проект вирішення технологічних і екологічних проблем закриття

шахти.

Можуть також виконуватися спеціальні проекти-завдання на розробку проектно-технічної документації при введенні нової шахти, горизонту або дільниці в експлуатацію2, поліпшенні провітрювання шахти, реструктуризації (закритті) шахти, будівництва об’єкту метрополітену і т. п.3

У основу дипломного проекту мають бути покладені дані, отримані в період виробничих і переддипломною практик на діючій шахті. Для проектів передбачають: об’єднання, реконструкцію або доопрацювання запасів шахти

– на цій же шахті; для проектів будівництва нової шахти – на шахті з аналогічними гірничо-геологічними умовами.

Дипломний проект може охоплювати все або окремі основні розділи реального проекту шахти і умовно розділяється на загальну і спеціальну частини. До спеціальної частини проекту відносять один з розділів прийнятий для детального і поглибленого опрацьовування, до загальної частини – решта розділів.

Для випадку складних родовищ і при великому обсязі проектних робіт загальна частина дипломного проекту може виконуватися групою студентів.4 Можливе виконання комплексних проектів, виконуваних студентами різних спеціальностей і факультетів. У цих випадках обсяг загальної частини проекту між студентами розподіляється керівником (керівниками) дипломного проектування. При цьому кожен студент повинен мати самостійну спеціальну частину.

1Як виняток допускається проектування нової шахти в умовах тієї, що існує.

2Згідно вимог п. 1.1.2 Правил безпеки (ПБ) [1] кожна шахта повинна мати затверджену проектно-кошторисну, геолого-маркшейдерську, виробничо-технічну, санітарно-гігієнічну і об- ліково-контрольну документацію. У даних методичних вказівках названа документація для простоти викладу позначена як проектно-технічна (тут і далі посилання на джерела інформації подані за списком рекомендованої літератури).

3Вимоги до структури і змісту спецпроектів у кожному конкретному випадку розробляються окремо з урахуванням відповідних вимог, приведених в розділі 2 даних методичних вказівок.

4З метою можливості глибшого і детальнішого опрацьовування питань охорони праці рекомендується здійснювати розробку проекту двома і більш студентами. Для проектів нових шахт це побажання є обов'язковим.

5

Спеціальна частина має бути складовою частиною дипломного проекту. Тема спеціальної частини проекту визначається, перш за все, необхідніс-

тю рішення актуального для даного проекту питання технології гірничого виробництва, вибирається студентом самостійно і узгоджується з керівником дипломного проекту.

Підставою для вибору теми спеціальної частини проекту може бути аналіз травматизму або умов роботи, виконаний за даними шахти або рішення технологічної задачі, що забезпечує безпечне і ефективне ведення гірничих робіт. Наприклад, проектом доопрацювання запасів шахтного поля передбачається введення нового горизонту. Темами спеціальної частини проекту тут може бути складання плану ліквідації аварій на початок ведення гірничих робіт на новому горизонті, розробка паспорта розкриття викидонебезпечного пласта або розробка (доповнення) проекту пожежного захисту шахти.

При виконанні проекту на замовлення підприємства (шахти, виробничого об’єднання з видобутку вугілля та ін.) тема спеціальної частини визначається замовником.

Зразки тем спеціальної частини проекту приведені в додатку А. Дипломні роботи можуть мати різну тематичну спрямованість. Основ-

ною вимогою до теми дипломної роботи є її зв’язок з проблемами охорони праці в гірничому виробництві і практична або наукова цінність результатів роботи.

Загальну тематичну спрямованість більшості дипломних робіт можна сформулювати як знаходження резервів підвищення безпеки і (або) поліпшення умов праці на діючій шахті.

Підставою для виконання такої роботи можуть бути незадовільні висновки за результатами аналізу стану техніки безпеки і умов праці на шахті, виконаного студентом за даними виробничих і переддипломною практик. Практичним виходом по таких роботах можуть бути рекомендації, заходи, технологічні рішення і т. п., направлені на підвищення безпеки певного технологічного процесу, поліпшення умов праці на робочих місцях, вдосконалення системи управління охороною праці на дільниці або шахті в цілому і т. п. Результати роботи можуть служити підставою для внесення відповідних змін або доповнень до проектів, що діють на шахті, паспортів, технологічних схем і т. п.

Нерідко для шахти актуальним є прогнозування рівня безпеки і (або) умов праці у зв’язку з планованим збільшенням обсягів вуглевидобування, введенням нового горизонту, поглибленням гірничих робіт і т. п. До таких дипломних робіт, наприклад, можна віднести прогнозування очікуваного рівня травматизму при збільшенні обсягів вуглевидобування, прогнозування теплових умов на новому горизонті або оцінка зміни ступеню викидонебезпечності привибійної частини пласта із збільшенням глибини розробки.

Можливе виконання спеціальних дипломних робіт: наприклад, навчаль- но-методичних – розробка допомоги або контрольно-навчальних програм для учбового пункту шахти; розрахункових – виконання складних спеціальних

6

розрахунків, наприклад для дільниці ВТБ; конструкторських, – розробка різних конструкцій і пристосувань та ін.

Особливу групу складають науково-дослідні дипломні роботи. Підставою для виконання роботи є результати досліджень студента на заняттях по НДРС, отримані при розробці який або оригінальної ідеї, запропонованої самим студентом або викладачем, або виконання, що є результатом, за участю студента договірної науково-дослідної роботи, що виконується на кафедрі за замовленням шахти, виробничого об’єднання (ГХК) або Мінвуглепрому України. Результати цих досліджень, після їх апробації і розгляду в установленому порядку, можуть бути включені в нормативну документацію галузі.5

З темою дипломного проекту і його спеціальної частини або темою дипломної роботи студент повинен визначитися після закінчення третьої виробничої практики з метою опрацьовування найбільш складних питань на заняттях по НДРС останнього учбового семестру.

У назві теми дипломного проекту слід відобразити спрямованість проекту на підвищення безпеки і (або) поліпшення умов праці. Наприклад, «Підвищення безпеки і поліпшення умов праці при доопрацюванні запасів шахти…» або «Основні проектні рішення підвищення безпеки праці при доопрацюванні запасів шахти…» При цьому формулювання теми слід конкретизувати. Наприклад, вказати проектну потужність шахти, нижню (верхню) технічну межу шахтного поля або горизонту, найменування пласта (пластів) і т. п. Рекомендується, щоб формулювання теми спеціальної частини, як складовій частині проекту, відповідало найменуванню проектованого документа, заходів, що розробляються, рекомендацій і т. п. Наприклад: «Паспорт розкриття пласта...», «Комплекс заходів із запобігання…» або «Заходи щодо зниження...». У той же час, якщо заходи, що розробляються, не є самостійним документом, можливе формулювання теми як: «Розробка заходів щодо зниження...»

Формулювання теми дипломної роботи повинне певною мірою відображати мету роботи і загальний (основний) шлях (метод) її виконання. Наприклад, «Дослідження впливу тиску газів пласта на...» або «Аналіз травматизму для розробки рекомендацій по зниженню...». Але, в останньому випадку, краще «Розробка рекомендацій по зниженню...». Це дозволить аналіз травматизму віднести до одного із завдань роботи.

I.3 Організація дипломного проектування

До дипломного проектування допускаються студенти, що склали іспити і заліки по всіх дисциплінах, виробничих і переддипломною практикам, передбаченим учбовим планом спеціальності.

Дипломне проектування проводиться під керівництвом викладачів кафе-

5До виконання науково-дослідної роботи допускаються студенти, що проявили схильність

іохочі присвятити себе науково-педагогічній роботі

7

дри геотехнологій і охорони праці, а в окремих випадках – під керівництвом провідних фахівців Держнаглядохоронпраці, виробничих об’єднань з видобутку вугілля та ін.

Попереднє завдання на дипломний проект або роботу видається студентові перед початком проходження на підприємстві переддипломної практики для представлення і узгодження завдання з керівництвом підприємства.6

Вперіод переддипломної практики студент погоджує з керівником і фахівцями підприємства тему дипломного проекту (роботи)7, про всі істотні зміни у формулюванні теми докладає своєму керівникові і проводить збір початкових матеріалів до дипломного проектування.

За період переддипломної практики студент готує короткий звіт по практиці і в 5-денний термін після її закінчення надає його разом із зібраними матеріалами керівникові дипломного проектування і здає залік по практиці.

Після здачі заліку студент і керівник, з урахуванням початкових даних для дипломного проектування і пропозицій або клопотання керівництва підприємства, остаточно формулюють тему проекту або роботи, а також тему спеціальної частини проекту.

Студент пише заяву на ім’я декану з проханням про дозвіл виконання проекту (роботи) на задану тему з вказівкою теми спеціальній частині проекту і передбачуваного терміну захисту. Заява має бути узгодженою з керівником проекту (роботи) і завідувачем кафедри геотехнологій і охорони праці, а потім кафедра формує проект наказу по КІІ ДонНТУ про твердження тем дипломних проектів (робіт), спеціальних частин, термінів захисту і закріпленні керівників дипломних проектів за студентами

Перед початком дипломного проектування студент спільно з керівником

складає завдання на дипломний проект (роботу) і календарний план його (її) виконання.8 Завдання і календарний план мають бути підписані керівником і затверджені завідувачем кафедри геотехнологій і охорони праці.

Впроцесі дипломного проектування керівник задає напрям роботи студента, допомагає в скрутних випадках ухвалювати правильні рішення, указує на допущені принципові помилки, рекомендує літературу і проводить консультації у питаннях охорони праці.

Консультації у спеціальних питаннях і вимогах щодо безпеки, проводять викладачі відповідних кафедр на розсуд керівника і завідувача кафедри геотехнологій і охорони праці.

Контроль виконання проекту (роботи) здійснюється керівником щомісяця за наслідками фактичного виконання робочого плану. Незадовільно пра-

6Попереднє завдання формулюється за участю студента і оформляється в довільній формі.

7При необхідності виконання для підприємства проекту (роботи) на спеціальну тему оформляється клопотання підприємства. Клопотання оформляється на ім’я завідувача кафедри геотехнологій і охорони праці і підписується одним з перших керівників підприємства. Із зразком оформлення клопотання можна ознайомитися в роботі [67].

8Завдання на дипломний проект або роботу з календарним планом їх виконання оформляють на спеціальних бланках формою, приведеною в роботі [67].

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]