Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фінал / Марченко / Висновок

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
15.64 Кб
Скачать

Транспортування вантажу в умовах вугільних шахт є однією з основних задач. В умовах ринкових відносин одним з головних факторів, які впливають на вибір виду і схеми транспорту є його економічна привабливість для потенційного інвестора. До цих чинників можна віднести продуктивність роботи транспорту його ціна та вартість обслуговування, економічність.

Основним видом транспорту на вугільних шахтах Донбасу є конвеєрний транспорт. Тому у своєму дипломному проекті для транспортування корисної копалини я обрав саме його. Головною його перевагою є те, що він відноситься до машин безперервної дії, що дає можливість знизити затрати.

Для транспортування породи я обрав таку схему: порода з підготовчих вибоїв (проходка 1 та проходка 2) потрапляє на конвеєр, потім на перевантажувальному пункті порода відсікачами (ножами) скидається у вагонетки, вагонетками по уклону від пунктів перевантаження порода транспортується канатним відкочуванням до приймально-відправного майданчика бремсбергу, а від приймально-відправного майданчика бремсбергу до бункера пристовбурового двору порода транспортується у вагонетках локомотивним відкочуванням. Таким чином порода не потрапляє на магістральний конвеєр, чим забезпечує транспортування вугілля без зупинок під час зміни та обмежує транспортування породи магістральним конвеєром під час зміни.

Для транспортування допоміжних матеріалів до приймально-відправного майданчика бремсбергу обрано найбільш раціональну локомотивну відкатку, канатну відкатку для транспортування по бремсбергу та доставку надґрунтовими канатними дорогами по дільничних виробках, останні дозволяють доставляти матеріали безпосередньо до вибою.

Для перевезення людей до приймально-відправного майданчика бремсбергу обрано найбільш раціональну локомотивну відкатку, канатну відкатку для транспортування по уклону та доставку надґрунтовими канатними дорогами по дільничних виробках, останні дозволяють доставляти матеріали безпосередньо до вибою.

Електровозне відкочування є найбільш поширеним і продуктивним видом транспорту для допоміжних матеріалів. Воно має такі переваги: багатофункціональність, досить висока продуктивність, економічність, маневреність, можливість роздільного та безперервного транспортування по розгалуженій трасі на необмежену відстань.

Канатна відкатка має такі переваги: можливість використання при великих кутах нахилу, при хвилястому профілі колії, простота пристрою, мала вартість, можливість перевезення, як вантажу, так і людей, відсутність пунктів перевантаження.

Нагрунтова дорога забезпечує безперервний циклічний процес проходки, так як транспортування гірничої маси та подача порожняка проводиться під час кріплення і затягування рам кріплення. Застосування дороги дозволяє виробляти роздільну виїмку вугілля і породи. При проходці виробок з кутами нахилу до 10 ° і довжиною до 2000 м використання нагрунтових доріг замість стрічкових конвеєрів дозволяє знизити капітальні витрати на транспорт в 5-7 разів. Нагрунтові дороги ДКНУ найбільш ефективні при проходці виробок з кутами до 10 ° перерізом до 15 м2, при цьому забезпечуються темпи проходки до 300 м / міс. Дорога забезпечує не тільки транспортування гірничої маси, а й доставку матеріалів. При закінченні проходки дорога вирішує питання по механізованої доставці людей і транспортуванні матеріалів.