Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінал_1 / Оніпченко / Загальна частина.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

68

1. Характеристика шахти та шахтного поля.

1.1. Загальні відомості про шахту.

Шахта " Добропільська" здана в експлуатацію в 1941 році. Будівництво шахти здійснилося у дві черги за проектом інституту "Южгіпрошахт " .

Перша черга була здана в експлуатацію з проектною потужністю 300 тис. тонн вугілля на рік.

Друга черга будівництва здійснилася з 1948 по 1956 рік і полягала у підготовці горизонту 300 метрів з доведенням проектної потужності до 1000 тис. тонн на рік.

Поле шахти "Добропільська " розташоване в північно -західній частині Красноармійського вугільного району Донбасу на території Добропільського адміністративного району Донецької області України .

Площа полів шахти розташована поруч з діючими шахтами " Білицька" , "Білозерська" , з ділянкою Добропільська-Капітальна .

Географічне положення описуваної площі визначається наступними координатами : центр поля шахти " Добропільська" - 4802912211 північної широти , 3700812611 східної довготи.

Поле шахти «Добропільська » розташоване у північно -західній частині Красноармійського вугільного району Донбасу на території Добропільського адміністративного району Донецької області України . З південно - східного боку знаходиться місто Білицьке , з північно-західної - місто Білозерське .

Шахта «Добропільська » пов'язана з підприємствами залізничним і колісним транспортом.

У гірничопромисловому відношенні шахта підпорядкована Добропільської Державної Холдингової Компанії з видобутку вугілля Мінвуглепрому України .

1.2. Розкриття і підготовка шахтного поля.

Схема розкриття.

Розтин поля шахти " Добропільська" здійснено чотирма вертикальними стволами № 1 , № 2 , № 3 , № 4 і одним шурфом , а також капітальними квершлагами на горизонтах 200 , 300 , і 450 метрів. Схема розтину зображена на аркуші № 1 графічної частини.

Стовбур № 1 ( скіпової ) , стовбур № 3 ( клітьового ) і шурф № 3 пройдені на горизонті 300 метрів.

Стовбур № 2 ( клітьового ) пройдений на горизонті 200 метрів.

Ствол № 4 ( вентиляційний ) пройдений на горизонті 450 метрів.

Для подачі свіжого струменя повітря служать стовбури № 2 , № 3 . Для подачі вихідного струменя служать стовбури № 1 , № 4 та шурф № 3 .

В даний час в роботі перебувають три горизонту : 200 , 300 і 450 метрів.

При виборі технічно можливих і доцільних для даних умов способів розкриття користуються такими основними факторами: гірничо -геологічні умови , глибина розробки , розміри і запаси шахтного поля та ін

• Спосіб підготовки

При виборі способу підготовки запасів, що залишилися шахтного поля , передбачених до відпрацювання проектом , найбільший вплив мають кути падіння пластів (від 100 до 130 ), велика нарушенность родовища , газоносність і водообільность , а також - розміри по простяганню , спосіб провітрювання , швидкість проведення підготовчих виробок і заданий обсяг видобутку.

Погоризонтну схему підготовки не використовували, тому що кут падіння в багатьох місцях понад 100. А так як розміри шахтних полів по розробляють пласти більше 3 км, тому тут знайшов місце панельний спосіб підготовки .

На шахті " Добропільська" в даний час в роботі знаходиться два пристволових двору горизонтів 200 і 300 метрів. Третій приствольних двір горизонту 450 метрів ще перебуває в неробочому стані , т. к. стовбур № 4 поки не обладнаний скіпами і служить тільки для вентиляції шахти.