Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація будівельного виробництва1.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
369.15 Кб
Скачать

Організація будівельного виробництва

Тема 1.1 Організація будівництва і виробництво робіт

Склад і організація робіт попередніх будівництву

Організаційна підготовка будівництва починається задовго до початку роібт на, будівельному майданчику. Вона включає: прийняття рішень про проектування і будівництво, передпроектну підготовку будівельного виробництва (включаючи вишукувальні роботи і вибір будівельного майданчика), а також розробку і забезпечення будівництва проектно-кошторисною документацією, включаючи ПОБ і ПВР.

Рішення про проектування і будівництво об'єктів в залежності від їх народногосподарського значення приймають: Кабінет Міністрів, Міністерства і відомства і виконкоми Рад народних депутатів.

По великим і складним підприємствам і спорудам рішення приймають на основі техніко-економічних обгрунтувань, по іншим підприємствам, будівлям і спорудам-на основі техніко-економічних розрахунків; по важливим об'єктам - на основі рішень Кабінету Міністрів.

Передпроектна підготовка будівельного виробництва.

Рішення про початок нового будівництва є для замовника моментом,з якого починається передпроектна інженерна підготовка будівельного виробництва. Отримавши рішення, замовник: розробляє перелік об'єктів для вишукувальних робіт; порушує клопотання перед виконавчими радами про узгодження місця будівництва; разом з виконкомами і іншими зацікавленими організаціями вибирає варіант будівельного майданчика; оформляє відведення вибраного майданчика будівництва.

Відведення земельної ділянки.

Вибір місця забудови визначає комісія у складі: представник від рад народних депутатів, замовника, генпідрядника, проектної організації, Держсанінспекції, Держпожежнагляд і т.д. По результатам складається акт, який являється документом для відведення земельноії дільниці.

Інженерне вишукування.

Ділиться на економічні і технічні. Економічні: включають в себе збір і вивчення даних про характери і рівні розвитку виробництва в даній галузі, близькість майданчика до джерел ресурсів і споживачів, наявність транспортних артерій і т.д.

Технічні - включають геодезичні, інженерно-геологічні, гідрогеологічні, кліматологічні і санітарно-гігієнічні обстеження. Геодезичні - топографічна зйомка місцевості яка служить основою для розробки будгенплана.

Інженерно-геологічні і гідрогеологічні , мета: вивчення даних про структуру ґрунтів, їх властивості і зниження рівня ґрунтових вод.

Кліматологічні — температура і вологість повітря, кількості атмосферних опадів, снігового покрову.

Сан-гігієнічні обстеження - відомості про санітарний стан джерел водопостачання, ступінь забруднення повітря, викидання.

Організація проектування об'єктів.

Будівельне проектування ведуть по єдиним державним нормам і стандартам для всіх галузей народного господарства. До початку проектування розробляють техніко-економічні обґрунтування (ТЄО) по складним об'єктам або техніко-економічні розрахунки (ТЄР) по іншим об'єктам. У ТЄО або ТЄР визначають порядок розробки проектно-кошторисної документації: у дві стадії (проект і робоча документація) або в одну стадію - робочий проект.

ПОБ його склад і зміст.

ПОБ - самостійний розділ і невід'ємна частина проекту і робочої документації на будівництво промислових і цивільних будівель і споруд. Мета розробки ПОБ - підстава і регламентація термінів введення в дію об'єктів. Вихідні дані для розробки ПОБ: ТЕО і ТЕР, завдання на проектування, дані інженерних вишукувань, документи узгодження підключення будуємого об'єкта до діючих джерел енергопостачання, мережам і комунікаціям.

Склад, зміст і форми основних документів ПОБ регламентуються БНіП 3.01.01-85 "Організація будівельного виробництва". У загальному випадку до складу ПОБ включається:

1. Календарний план будівництва - визначає календарні терміни і послідовність будівництва, а також обсяги робіт.

2. Будівельні генеральні плани для підготовчого і основного періодів будівництва, де графічно визначено розміщення будівельного господарства на території будівельного майданчика.

3. Організаційно-технологічні схеми - визначають оптимальну послідовність зведення будівель і споруд.

4. Відомість обсягів основних БМР і спеціальних робіт.

5. Відомість потреби в будівельних конструкціях, виробах, матеріалах.

6. Графік потреб в основних будівельних машинах і транспортних засобах.

7. Графік потреби у кадрах будівельників по основним категоріям.

8. Пояснювальна записка

  • Характеристика умов будівництва.

  • Обґрунтування методів виробництва БМР.

  • Заходи по охороні праці.

  • Умови зберігання навколишнього середовища.

  • Обгрунтування потреб у будівельних машинах і механізмах, транспортних засобах, електричній енергії, воді, кисні, ацетилені, стисненому повітрі, також тимчасових будівлях і спорудах.

  • Обгрунтування розмірів і оснащення майданчиків для складування.

  • Обгрунтування потреби в будівельних кадрах, житлі, соціально-побутовому обслуговуванні.

  • Обгрунтування терміну будівництва об'єкта.

  • Техніко-економічні показники.

Проектна організація повинна узгодити з генпідрядником основні рішення ПОБ: транспортні схеми доставки на об'єкт будівельних конструкцій І матеріалів, типи будівельних машин, види місцевих будівельних матеріалів.

На основі ПОБ будівельна організація, здійснююча проект (генпідрядник) або на її замовлення проектний інститут, інститут Орітехбуд розробляють проектну документацію на безпосереднє виробництво робіт - проект виробництва робіт (ПВР).

ПВР, вихідні документи для розробки, склад і зміст.

Вихідними документами для розробки ПВР - є завдання на розробку ПВР. ПОБ; робоча документація на будівництво об'єкта; кошторис на будівництво об'єкта і зведений кошторис будівлі; вихідні дані про перелік і потужності підприємств виробничої бази; склад парка будівельних машин, засобів автотранспорту і інших видів транспорту; відомості про терміни привезення технологічного, енергетичного, сантехнічного і іншого обладнання замовником; дані про поставку будівельних конструкцій.

Використані у ПВР рішення повинні забезпечити : скорочення трудомісткості виконання робіт за розрахунок комплексної механізації і ручних машин; скорочення продовження будівництва за рахунок максимального суміщення у часі виконання загальнобудівельних і спеціалізованих робіт; збільшення продуктивності праці; зниження собівартості БМР; придержання правил охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки.

В загальному випадку до складу ПВР на зведення будівлі включають:

1. Календарний план виробництва робіт або сітьовий графік.

2. Будівельний генеральний план.

3. Графіки постачання на об'єкт будівельних конструкцій, виробів, матеріалів і обладнання.

4. Графіки руху робочих кадрів і основних будівельних машин по об'єкту.

5. Технологічні карти на виконання окремих видів робіт.

6. Рішення по виробництву геодезичних робіт.

7. Рішення по техніці безпеки.

8. Рішення про прокладання тимчасових мереж водо;- теплог енергозабезпечення і освітлення будмайданчика.

9. Перелік технологічного інвентарю і монтажної оснастки.

10. Пояснювальна записка:

  • Обгрунтування рішень по виробництву робіт Потреби в енергетичних ресурсах Перелік мобільних споруд

  • Заходи по забезпеченню і зберіганню матеріалів, виробів і конструкцій

  • Заходи по захисту діючих споруд від уражень, природоохоронні заходи, техніко-економічні показники.

ПВР - на виконання окремих видів робіт повинен складатися з календарного плану виробництва робіт, будівельного генерального плану, технологічної карти і короткої пояснювальної записки з обоснуванням і ТСП.

В ПВР, як правило, використовують типові проектні розробки по виробництву БМР чи окремі види робіт, при відсутності типових рішень допускається розробка індивідуальних схем, креслень, технологічних карт.

Техніко-економічна оцінка ПВР і ПОБ.

Для вибору кращого із існуючих варіантів ПОБ і ПВР необхідно порівняти їх техніко-економічні показники між собою, з еталонними ПОБ і ПВР по аналогічним об'єктам і з нормативами.

Такими визначаючими показниками являються:

  1. Продовження будівництва.

Тст≥Тпр≤Тнорм

Тст- продовження будівництва по еталонному ПОБ і ПВР

Тпр - продовження будівництва по розробленому варіанту ПОБ, ПВР

Тнорм - нормативне продовження будівництва об'єкта.

  1. Собівартість будівництва

Сст≥Спр≤Скошт

Сст - собівартісь будівництва по еталонному ПОБ, ПВР

Спр - собівартість БМР всього по об'єкту, одиниць обсягів або річних обсягів в гривнях по розробляємому варіанту ПОБ і ПВР.

Скошт - теж по кошторису

2. Трудоємкість будівництва

Аст≥ Апр≤ Анорм

Аст - трудоємкість будівництва по еталонному ПОБ, ПВР

Апр - трудоємкість БМР по розробляємому варіанту ПОБ, ПВР

Анорм - нормативна трудоємкість будівництва об'єкта

Якщо в розробляємих ПОБ і ПВР рівень показників Тпр, Спр, А„р вище або рівний відповідним показникам еталонних ПОБ і ПВР і не перевищують нормативні рівні, то проекти представляють на утвердження.

Якщо два або декілька варіантів ПОБ, ПВР відповідають приведеним вимогам, то для вибору кращого із них виконується економічна оцінка кожного варіанта ПОБ, ПВР по сумарній економічній ефективності від скорочення продовженою і будівництва, скорочення трудоємнкості і зросту продуктивності праці.

Організація будівельного виробництва.