Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kontrolnye / Статистычна физика / МВ до ПР та СРС.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
450.05 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний університет

Конотопський інститут

Факультет заочної форми навчання

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичних занять та самостійної роботи

з дисципліни "Статистична фізика"

для студентів напрямку підготовки

0908 – "Електроніка"

заочної форми навчання

Конотоп 2007

Методичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи з дисципліни "Статистична фізика" для студентів напрямку підготовки 0908 – "Електроніка", спеціальності «Електронні прилади та пристрої» факультету заочної форми навчання / Укладач: Печонкіна І.М.- Конотоп, 2007. – 25 с.

Кафедра фундаментальних та загальнонаукових дисциплін

Загальні ВІДОМОСТІ

Мета курсу “Статистична фізика” - дати студентам глибокі і міцні знання фундаментальних термодинамічних і статистичних закономірностей макроскопічних систем. Основне завдання курсу - навчити студентів застосовувати отримані знання з практики, використовуючи відповідні методи термодинаміки і статистичної фізики.

Метою викладання дисципліни “Статистична фізика” є не тільки вивчення основних статистичних і термодинамічних понять, законів і методів досліджень, але також демонстрація ключової і всеохоплюючої ролі, яку ця область знань відіграє в житті сучасного суспільства в цілому і в сучасному розвитку техніки зокрема.

Разом з іншими дисциплінами природничонаукового блоку, формують матеріалістичний світогляд і творче мислення у студентів - уміння багатобічно вивчати об'єкти і процеси за допомогою застосування фундаментальних і об'єктивних теорій і знань.

Статистична фізика і термодинаміка висловлюються тут як єдине ціле. Такий виклад заснований на тому, що тільки статистична інтерпретація термодинамічних понять і законів (температури, ентропії, першого і другого начал і т.п.) роблять їх наочними і конструктивними, визначаючи межі застосовності законів термодинаміки.

В процесі вивчення курсу “Статистична фізика” студенти ознайомлюються з розділом – термодинаміка і розділом – статистична фізика. Вони повинні отримати глибокі і міцні знання про основні термодинамічні і статистичні закономірності макросистем.

Основне завдання курсу - навчити студентів застосовувати отримані знання в рішенні теоретичних і прикладних задач.

Дана дисципліна дозволяє вивчити основні методи теоретичного опису, розрахунку, якісного і кількісного аналізу рівноважного і нерівноважного стану матерії, загальні для будь-яких фізичних систем.

Мета курсу полягає: в ознайомленнi студентiв з розподiлами Гiббса, Фермi-Дiрака, Бозе-Ейнштейна, Больцмана. Розглядаються основи термодинаміки, поняття ентропії, термодинамiчнi потенцiали, теорiя ідеального та неідеального газу, теорія флуктуацій, Броунівський рух.

Для успішного засвоєння і вивчення даної дисципліни, студенти повинні володіти методичними і математичними основами всіх розділів курсів математики і теоретичної фізики та фізичної хімії.

Після вивчення дисципліни студент повинен знати розподiли Гiббса, Фермi-Дiрака; розподіли Бозе-Ейнштейна, Больцмана; термодинамічні потенціали; основи термодинаміки, поняття ентропії, теорiї ідеального та неідеального газу,поняття флуктуацій, Броунівський рух.

На сучасному етапі відбувається активний процес реформування української вищої школи, зумовлений потребами суспільства у високоякісних спеціалістах, а також орієнтацією України на входження до Євросоюзу, до кола цивілізованих країн світу.

Протягом останніх років у вищих навчальних закладах України впроваджуються ідеї Болонської декларації, що визначає кардинальну перебудову всієї системи вітчизняної освіти.

З впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу велика увага приділяється самостійній роботі студента, самостійному вивченню дисципліни.

Самостійна робота студентів - це спланована пізнавальна, організаційно і методично направлена діяльність, яка здійснюється без прямої допомоги викладача, на досягнення результату.

Самостійна робота є основним засобом засвоєння студентом навчального матеріалу в час, вільний від обов’язкових навчальних занять.

Зміст самостійної роботи студентів з дисципліни „Статистична фізика” визначається робочою програмою дисципліни.

Мета даних методичних рекомендацій – скоординувати роботу студентів під час самостійного вивчення дисципліни, навчити студентів самостійно працювати з літературою, творчо сприймати навчальний матеріал і осмислювати його, сформувати навички щоденної самостійної роботи з метою одержання та узагальнення знань, умінь і навичок, що сприятиме:

  • розвитку творчих здібностей та активізація розумової діяльності студентів;

  • формуванню в студентів потреби безперервного самостійного поповнення знань;

  • розвитку морально-вольових зусиль.

У цих методичних вказівках наведені приклади розв’язання найбільш типових задач із розділу “Статистична фізика”, а також подані задачі для самостійного розв’язання. Мета даних методичних вказівок - сформувати у студентів методологію розв’язання задач, допомогти засвоїти фізичні закони, навчити деяких математичних прийомів, що широко використовуються у фізиці.

При роботі над кожною темою варто дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Детально опрацювати теоретичний матеріал за підручником з курсу.

  2. Уважно вивчити приклади розв’язання розібраних задач з даної теми. З’ясувати всі не зрозумілі для себе моменти у розв’язанні задачі, записати розв’язки в зошит. За необхідності ще раз звернутися до підручника для більш глибокого опрацювання теоретичного матеріалу або ж звернутися за консультацією до викладача. Пам’ятайте, необхідно домогтися повного розуміння розв’язання наведених задач. Перехід до самостійного розв’язання задач варто проводити тільки після повного розуміння прикладів поданих у даній темі.

  3. Перейти до самостійного розв’язання задач даної теми. При цьому варто керуватися загальною методологією розв’язання.

Пам’ятайте! Щоб зрозуміти, як розв’язується задача, від вас потрібні серйозні міркування.