Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЕТ / Білет1

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
26.11 Кб
Скачать

Білет №1

Задача любої науки складається у аналізі реальних процесів, фактів, вияву внутрішніх взаємозв’язків, визначенні закономірностей і тенденцій зміни явищ. Не є виключенням із цього і економічна теорія. Вся історія економічної теорії показує, що це був постійний пошук цілісного системного аналізу економічного життя суспільства, намагання описати, пояснити і передбачити тенденції розвитку, вияснити закони економічного життя, обґрунтувати способи найбільш раціональних економічних рішень.

Економічна теорія, як і інші соціальні науки, має ряд особливостей у порівнянні з природними науками. По-перше, економічна теорія має справу з діяльністю людей і в силу цього є суспільною, соціальною наукою на відміну від природних наук, які вивчають не опосередненні волею і свідомістю людей явища і процеси. По-друге, економічні дії і, отже, економічна теорія прямо зв’язані з економічними інтересами і ідеологією. Це ставить перед економічною теорією задачу постійно звертатися до інших соціальних наук і дисциплін: соціології, політології, історії і т.д. По-третє, в силу прямого зв’язку економічної теорії з економічними інтересами людей економічну теорію цікавлять не просто раціональні економічні рішення, а необхідність реалізації цих рішень при врахуванні соціально справедливого розподілу продуктів і благ, що признаються суспільством.

Предметом економічної теорії є економічні відносини у суспільстві. Оскільки економічні відносини представляють у суспільстві цілісну систему, то предмет економічної теорії має і інше визначення.

Економічна теорія – це наука про системи економічних відносин у суспільстві.

Економічна теорія, аналізуючи економічні відносини, повинна відповісти на ряд принципових питань:

Що собою представляє економічна система, як вона побудована, які її основні структурні елементи, цілі і форми руху?

Як функціонує економічна система, як здійснюється взаємозв’язок її елементів у процесі функціонування і який вплив має прийняття економічних рішень?

Як система економічних відносин взаємодіє з іншими сферами суспільства і, перш за все, з соціальною сферою і політикою?

Економічна теорія, опираючись на вивчення реальних економічних процесів, виробляє основу для прийняття ефективних рішень стосовно як до всієї економіки, так і при рішенні конкретних задач. Оскільки прийняття цих рішень передбачає в першу чергу всебічне вивчення об’єкту, тобто того, що він собою представляє, вихідна задача економічної теорії - визначення змісту і структури економічної системи. Тільки зрозумівши систему, її особливості, можна прийняти раціональні економічні рішення, зробити правильний економічний вибір.

У силу складності економічних систем економічна теорія у сучасних умовах представлена сукупністю направлень і шкіл. Однак, не дивлячись на різні існуючі методологічні підходи до аналізу економіки, у сучасних умовах сформувалася достатньо струнка структура сучасної економічної теорії.

Соседние файлы в папке ЕТ