Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

98

ЛІТЕРАТУРА

1. Кутьков Г.М. Тракторы и автомобили. Теория и технологические свойства – М.: Колос, 2004, – 54 с. Для студентов высших учебных заведений по специальности 311300 «Механизация сельского хозяйства».

2. Кутьков Г.М. Технологические основы мобильных энергетических средств: Учебное пособие по курсу «Тракторы и автомобили» (специальности 311300 «Механизация сельского хозяйства»). В 2-х ч. Ч. 1. М.: МГАУ, 1999. 150 с. 44 ил. 18 таб.

3. Трактори та автомобілі. Ч.3. Шасі: Навч. посібник / А.Т. Лебедєв, В.М. Антощенков, М.Ф. Бойко та ін.; За ред. проф. А.Т. Лебедєва. – К.: Вища освіта, 2004. – 336 с.

4. Скотников В.А., Машенский А.А., Солонский А.С. Основы теории и расчета, трактора и автомобиля. М.: Агропромиздат, 1986. – 386 с.

5. Чудаков Д.А. Основы теории и расчета трактора и автомобиля. М., "Колос", 1972. с. 196 (стр. 159-169).

6. Ксеневич И.П., Гуськов В.В., Бочаров Н.Ф. и др. Тракторы. Проектирование, конструирование и расчет. М.: Машиностроение, 1991. – 544 с. (стр. 356-381).

7. Лукин П.П., Гаспарянц Г.А., Родионов В.Ф. Конструирование и расчет автомобиля. М.: Машиностроение, 1984. – 376 (с. 131-153).

8. Мобільна сільськогосподарська енергетика: історія, тенденції розвитку, прогноз / Л.В. Погорілий, В.Г. Євгенко. – К.: Фенікс. 2005. – 184 с.: іл.

9. Огляд ринка сільськогосподарської техніки для підприємств апк

Антощенков В. М., к.т.н., доц., Антощенков Р. В., к.т.н., доц. Збірник наукових праць Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка

ЗМІСТ

ВСТУП

ЛЕКЦІЯ 1. Технологічні властивості і класифікація мобільних енергетичних засобів

1.1. Технологічні властивості МЕЗ

1.2. Основні етапи вдосконалення технологічних властивостей тракторів і автомобілів

1.3. Класифікація і типаж тракторів

ЛЕКЦІЯ 2. Компонувальні схеми мобільних енергетичних засобів

2.1. Компонувальні схеми МЕЗ

2.2. Вплив ходової частини на тягові властивості і ущільнення ґрунту

ЛЕКЦІЯ 3. Показники та методи оцінки технологічних властивостей

3.1. Показники технологічного рівня

3.2. Оцінка технологічної універсальності

3.3. Кількісна оцінка технологічної універсальності МЕЗ

ЛЕКЦІЯ 4. Показники продуктивності, агротехнічних властивостей та вартості виконання технологічного процесу

4.1. Показники продуктивності

4.2. Показники агротехнічних властивостей

4.3. Показники вартості виконання технологічного процесу

ЛЕКЦІЯ 5. Світові тенденції розвитку та взаємозв’язок технологічних властивостей, параметрів і характеристик МЕЗ

5.1. Загальні тенденції розвитку мобільної енергетики

5.2. Кваліфікаційна схема поколінь МЕЗ

5.3. Характеристика надпотужних сільськогосподарських тракторів

5.4. Характеристики тракторів класичного типу

ЛЕКЦІЯ 6. Параметри і характеристики двигунів, трансмісії та ходової системи МЕЗ

6.1. Параметри двигунів

6.2. Тенденції розвитку двигунів

6.3. Параметри і характеристики трансмісії

6.4. Тенденції розвитку трансмісії

6.5. Параметри і характеристики ходової системи

6.6. Тенденції розвитку ходової системи

ЛЕКЦІЯ 7. Автоматизація МЕЗ

7.1. Призначення автоматизації МЕЗ

7.2. Автоматичне управління напрямом руху трактора

7.3. Тенденції розвитку автоматизації МЕЗ

ВСТУП

Для власника сільськогосподарської техніки в умовах ринкової економіки важливо знати й бути впевненим, що тією чи іншою машиною, яку він придбав, зможе вчасно та якісно виконати польові роботи й отримати запланований урожай і, відповідно, певний прибуток. Таку впевненість дає змогу мати якісна і надійна техніка. За інших обставин виконання будь-якої технологічної операції в полі чи на стаціонарі перетворюється у «битву за врожай», тобто всі польові роботи перетворюються в суцільну битву з труднощами, а всі селяни ‑ у «бійців видимого і невидимого фронтів».

Оснащення сільського господарства найновішою технікою висуває на перший план завдання ефективного її використання.

Як відомо, у сільському господарстві є своя специфіка використання техніки, наприклад, сезонний характер і велика різноманітність механізованих робіт, всезростаюча насиченість виробництва засобами механізації при зростаючому дефіциті кваліфікованої робочої сили.

Все це вимагає від механізаторських кадрів високої професійної підготовки, поєднання професій, чіткої організації використання, технічного обслуговування і ремонту машин.

Трактори й автомобілі - це основні тягові і транспортні засоби, без яких тепер неможливе виконання більшості процесів сільськогосподарського виробництва. Характерним є й те, що керування трактором і автомобілем у сільському господарстві перестає бути професійним заняттям тільки спеціально підготовлених трактористів і шоферів. Експлуатація тракторів і автомобілів тут має ті особливості, що деякою їх частиною керують за сумісництвом робітники, які мають тільки мінімальну підготовку і незначний досвід водіння машин, а водії-професіонали постійно працюють на машинах різних марок.

Такі умови експлуатації машинно-тракторного парку ставлять підвищені вимоги до інженерно-технічних працівників, зайнятих технічним обслуговуванням і ремонтом тракторів і автомобілів.

Особливо велика тут роль інженера-механіка. Поряд з глибокою теоретичною підготовкою він повинен мати різноманітні практичні навики з експлуатації і технічного обслуговування машин.

Як відомо рівень технічного забезпечення АПК, в тому числі на базі вітчизняного сільськогосподарського машинобудування, неприпустимо низький у порівнянні з Європейськими країнами, що ганьбить не лише реальний стан аграрного сектору, а й нашої держави в цілому.

Протягом останнього десятиліття в Україні мало місце продовження негативної тенденції щодо зменшення кількості тракторів у сільському господарстві. У зв'язку з цим зростало навантаження на один трактор, яке у 2010 р. досягло значення 105,2 га ріллі, в той час як у Канаді воно становить ‑ 64 га, у США ‑ менше 38, у Франції ‑ менше 16, а у Німетчіні та Великобританії ‑ менше 12 га. Для зменшення наслідків цього негативного явища сільгоспвиробники надавали перевагу придбанню потужних тракторів, завдяки чому зросла середня потужність одного обліковуваного трактора до 82 кВт. Тенденція до зменшення кількісного складу тракторів і зростання навантаження на один трактор та їх середньої потужності має місце і в країнах Західної Європи та Америки, але це відбувається з меншою динамікою.

Основу сільськогосподарського виробництва складає мобільна енергетика. В останні десятиріччя в провідних країнах світу намітилися стійкі тенденції суттєвого підвищення її потужності, енергонасиченості та економічності. Внаслідок допущеного науково-технічного відставання в цій галузі та розриву коопераційних зв'язків з країнами колишнього СРСР і загальної економічної кризи різко погіршився стан та забезпечення мобільної енергетики у сільськогосподарському виробництві України.

Протягом останніх років у середньорічному обсязі ринку техніки частка машин вітчизняного виробництва становить 30% з тенденцією щорічного зменшення, а частка імпортної - 70% з тенденцією до її збільшення.

Система машин для механізації сільськогосподарського виробництва галузей АПК - це мінімально необхідна номенклатура сільськогосподарських машин і знарядь, призначених для комплексного виконання всіх технологічних процесів в сільськогосподарському виробництві в оптимальні агротехнічні терміни, в різних грунтово-кліматичних зонах, з мінімальною шкідливою дією на навколишнє середовище і з найменшими витратами ресурсів в цілях отримання низької собівартості і високої якості продукції. Система машин служить орієнтиром для розробки і впровадження у виробництво нових енергетичних засобів і сільськогосподарських машин.

В даний час система машин включає понад 2000 найменувань технічних засобів різного призначення, причому близько 10% з них приходиться на мобільну техніку - автомобілі, трактори, комбайни. Намітилася тенденція зростання номенклатури і загального числа спеціалізованих самохідних машин, головним чином, для прибирання зернових, картоплі, буряка, овочів і ягід. Парк тракторів поповнився машинами нових типів: малогабаритними тракторами, мотоблоками, енергетичними засобами. Для ефективного використання в сільському господарстві вантажних автомобілів базові моделі піддаються конструктивному доопрацюванню.

Для вирішення назрілих складних проблем в сільгоспмашинобудуванні та в АПК, як і в інших галузях, слід концентрувати зусилля на головних напрямках розвитку, ретельно вивчати історію техніки, досвід створення екологічних, ергономічних та економічних МЕЗ.

Розділ є продовженням курсів «Конструкція, теорія і аналіз роботи тракторів, автомобілів і двигунів» і припускає розгляд основ оцінки технологічних і ергономічних властивостей мобільних енергетичних засобів (МЕЗ), перспективу розвитку мобільної енергетики у зв'язку з розвитком технологічних процесів сільськогосподарського виробництва.

Предмет вивчення даного розділу - аналіз параметрів і показників мобільних енергетичних засобів, що характеризують їх відповідність вимогам технологій сільськогосподарського виробництва.

Під мобільними енергетичними засобами (МЕЗ) прийнято розуміти не всі самохідні машини, а тільки ті з них, конструкції яких не містять вбудованих робочих органів, призначених для здійснення сільськогосподарських технологічних процесів. До них відносяться сільськогосподарські трактори різного призначення, їх модифікації і різновиди - тракторні самохідні шасі, енергетичні засоби типу «Полісся», мотоблоки і інші. Тому мобільний енергетичний засіб в загальному випадку можна іменувати трактором.

В основу навчального посібника покладено курс лекцій по дисципліні «Трактори і автомобілі» для спеціальності 7.0919.02 «Механізація сільського господарства».

ЛЕКЦІЯ 1. ТЕХНОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ І КЛАСИФІКАЦІЯ

МОБІЛЬНИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ

1.1. Технологічні властивості мобільних енергетичних засобів .

1.2. Основні етапи вдосконалення технологічних властивостей тракторів і автомобілів.

1.3. Класифікація і типаж тракторів.

Мета: прослухав лекцію студент повинен;

знати: від яких показників, властивостей і параметрів залежить продуктивність, агротехніка і вартість технологічного процесу, етапи вдосконалення тракторів і автомобілів, а також класифікацію тракторів вітчизняного та зарубіжного виробництва;

уміти: визначати трактори за призначенням і типажем, а також які конструктивні параметри впливають на технологічні показники.