Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CAWA.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
160.77 Кб
Скачать

6

Бізнес-план на тему «Організація переробки соняшнику» Резюме

Даний бізнес-план розроблено ТОВ «Соняшник» з метою створення нормативної бази для організації власного переробного виробництва, а саме виробництва соняшникової олії, а також обґрунтування придбання технологічного обладнання за схемою фінансового лізингу.

Підприємство, що є ініціатором даного проекту спеціалізується на виробництві продукції рослинництва, має розвинену матеріально-технічну базу, власні складські приміщення, обладнання для очистки, сушки та підготовки для зберігання своєї продукції. Діяльність підприємства протягом останніх шести років характеризується стабільністю обсягів виробництва основної продукції, існуванням налагоджених схем збуту продукції, стійким фінансовим становищем. Підприємство має в своєму розпорядженні 1500 га ріллі, 22 % яких щорічно засіваються соняшником. Річний обсяг виручки від реалізації основної продукції підприємства становить 3 500 000 грн.

Виходячи з того, що розмір капітальних вкладень в реалізацію проекту складає 1 525 847 грн., а сума річного прибутку — 510 619,75 грн., період окупності капітальних вкладень складе 3 роки.

Проект не потребує залучення кредитних коштів, адже наявних ресурсів підприємства на його реалізацію цілком вистачає за запропонованої схеми придбання обладнання.

Обґрунтування концепції проекту

Специфіка діяльності підприємства зумовлює посилену дію сезонного фактору, тобто кошти в економіку підприємства надходять не в періоди несення ним найбільших витрат. До того ж схеми взаємодії підприємства з клієнтами основані на використанні здебільшого бартерних розрахунків за послуги, що надаються. Саме останні дві обставини зумовлюють намагання підприємства реалізувати в рамках своєї структури новий бізнес-проект, що приносив би стабільний ритмічний доход, а до того ж збільшував прибутки підприємства. Досягти цього можна шляхом поглиблення переробки сировини, що виробляється в підприємстві.

Підприємство спеціалізується на виробництві та реалізації продукції рослинництва, має розвинену матеріально-технічну базу та досвід виробництва високоякісної продукції. При цьому товарний соняшник має досить велику питому вагу в структурі виробництва та реалізації продукції. До того ж на сьогоднішній день підприємство використовує сорти з олійністю понад 50 % та урожайністю більше 20 ц/га.

Як показують проведені дослідження, на сьогоднішній день досить ефективним напрямом розвитку переробки власної продукції сільськогосподарського підприємства є виробництво високоякісної соняшникової олії. Не дивлячись на досить високу ресурсоємність цього процесу, ціновий розрив між вартістю вихідної сировини (товарного соняшнику) та готової продукції (соняшникової олії високих ступенів очищення) значно більший ніж в інших галузях переробки продукції рослинництва. Більше того, соняшникова олія досить легко знаходить свій збут на внутрішньому та зовнішньому ринках, чисельність споживацької аудиторії цього товару достатньо велика та структурована. Соняшникова олія є продукцією кінцевого споживання, а також може використовуватися як сировинний компонент інших технологічних процесів в харчовій галузі, що зумовлює її маркетингові переваги. Більше того, експорт соняшникової оліє є звільненим від оподаткування митом на відміну від експорту товарного соняшника, що за умови зростання обсягів виробництва може стати для підприємства додатковим важелем підвищення ефективності своєї діяльності.

Таким чином, за результатами абстрактно-логічного аналізу та результатами проведених кон’юнктурних досліджень найбільш доцільним шляхом розширення існуючого бізнесу підприємства є реалізація проекту з переробки товарного соняшнику власного виробництва та купленого в олію.