Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5, 6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
115.71 Кб
Скачать

5. Охорона праці

5.1. Стан охорони праці в господарстві

До роботи по проведенню ремонту сільськогосподарської техніки допускаються особи, які мають кваліфікацію і пройшли інструктаж з безпеки праці.

Для ознайомлення робітників з правилами техніки безпеки проводять слідуючі види інструктажів: ввідний, первинний, інструктаж на робочому місці, повсякденний і періодичний.

Ввідний інструктаж проводиться з усіма прийнятими на роботу або вперше приступаючими до роботи на новій дільниці з метою ознайомлення з загальними правилами техніки безпеки.

Інструктаж на робочому місці проводить керівник дільниці або завідуючий майстернею з метою ознайомлення робітника з безпечними умовами праці на дільниці, операціями які треба виконувати і вимогами техніки безпеки, пов’язаних з виконаною роботою.

В приміщеннях майстерні, на дільницях створені всі умови для праці і вони відповідають санітарним нормам.

В майстерні здійснюється реєстрація проведених міроприємств по ТБ в спеціальному журналі.

Інженер з ТБ двічі на рік проводить навчання робочого персоналу по техніці безпеки незалежно від проведення інструктажів.

В майстерні є куточок по техніці безпеки.

Мета техніки безпеки полягає у тому, щоб попередити нещасні випадки, забезпечити повну безпеку праці працюючого і найбільшу його продуктивність.

На всіх робочих місцях в майстерні створені умови, які забезпечують безпеку роботи і нормальні санітарно-гігієнічні умови праці.

Кожний робітник ознайомлений і уміє добре користуватися всіма механізмами, інструментами і пристосуваннями.

Всі робочі місця добре освітлені, мають необхідну вентиляцію і

відповідне опалення. Всі верстати, які працюють на стаціонарі надійно закріплені і мають необхідне огородження. Пускові пристрої зручно розміщені і забезпечують повну безпеку користування ними.

Робочі місця біля верстатів і стендів мають підніжні дерев’яні решітки. Інструмент застосовується тільки в справному стані. Гайкові ключі повинні відповідати розмірам гайок і не мати зім’ятих країв.

Випресовка і запресовка втулок, шківів, підшипників в зібраному виді проводиться тільки за допомогою універсальних або спеціальних знімачів при умові надійного захвату деталей.

Ручний електроінструмент застосовується тільки в справному стані і зі справною проводкою.

Для надання першої медичної допомоги в майстерні є аптечка з необхідними медикаментами і перев’язувальний матеріал.

В ремонтній майстерні є два пожежні щити, обладнані необхідним інвентарем. В кожній дільниці є вогнегасник і ящик з піском.

Користуватися пожежним інвентарем для виконання господарських і виробничих робіт категорично забороняється. Нагляд і контроль за додержанням правил та норм охорони праці в господарстві здійснюють відповідні районні служби з охорони праці, адміністрація.

Особливу увагу в господарстві приділяють питанням покращення умов праці працівників та поліпшенню їх здоров’я. Якщо умови праці несприятливі, то вони значно впливають на стан здоров‘я працівників.