Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики україни

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА імені ПЕТРА ВАСИЛЕНКА

Навчально-науковий інститут бізнесу і менеджменту

ЗАЇКА С.О., ПІВЕНЬ А.В.

ОПЕРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ АПК

Навчальний посібник

Харків – 2010

УДК

ББК

З

Рецензенти:

Онегіна В.М. – доктор економічних наук, професор Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка

Савченко В.Д. – кандидат економічних наук, професор Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка

Схвалено і рекомендовано до видання Вченою радою Навчально-наукового інституту бізнесу і менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка 18.03.2010 р., Протокол №4.

З

Заїка С.О., Півень А.В. Оперативний аналіз виробничої діяльності підприємств АПК: Навчальний посібник / С.О. Заїка, А.В. Півень. – Харків. : Вид-во «Міськдрук», 2010. – 113 с.

УДК

ISBN

В навчальному посібнику наведено особливості здійснення оперативного аналізу господарської діяльності підприємств агропромислового комплексу в конкурентному ринковому середовищі. Докладно розглянуто методику проведення оперативного аналізу ресурсного потенціалу, виробництва продукції та витрат в галузях рослинництва і тваринництва. Охарактеризовано особливості оперативного аналізу виробництва в переробних підприємствах.

Навчальний посібник призначений для студентів економічних спеціальностей, спеціалістів-практиків та інших читачів, які цікавляться проблемами оперативного аналізу в ринкових умовах господарювання.

ББК

ISBN

©Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка

ЗМІСТ

Вступ

4

1. ОПЕРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ НАЯВНОГО РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ

6

1.1. Оперативний аналіз земельних ресурсів

6

1.2. Оперативний аналіз машинно-тракторного парку, комбайнів та автопарку

9

1.3. Оперативний аналіз трудових ресурсів

22

2. ОПЕРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА

29

2.1. Оперативний аналіз використання оборотних ресурсів в рослинництві

29

2.2. Оперативний аналіз дотримання агротехнічних заходів в рослинництві

31

2.3. Оперативний аналіз виробництва продукції в рослинництві

41

3. ОПЕРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА

51

3.1. Оперативний аналіз використання ресурсів в тваринництві

51

3.2. Оперативний аналіз виходу продукції в тваринництві

62

4. ОПЕРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ВИТРАТ НА ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА І ТВАРИННИЦТВА

66

4.1. Оперативний аналіз витрат на виробництво продукції рослинництва

66

4.2. Особливості оперативного аналізу витрат і собівартості продукції тваринництва

80

5. ОСОБЛИВОСТІ ОПЕРАТИВНОГО АНАЛІЗУ ВИРОБНИЦТВА В ПЕРЕРОБНИХ ПІВДПРИЄМСТВАХ

87

5.1. Оперативний аналіз технології переробки

87

5.2. Оперативний аналіз виробництва продукції та її якості

96

5.3. Оперативний аналіз витрат на виробництво в переробних підприємствах

103

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

111

ВСТУП

Розвиток аграрного виробництва в умовах становлення ринкових відносин потребує підвищення ефективності господарювання. Для цього потрібно підвищувати культуру землеробства і тваринництва, поліпшувати використання ресурсного потенціалу підприємств, забезпечувати зростання продуктивності праці та якості роботи, ощадливо використовувати виробничі запаси тощо. Вирішення цих завдань потребує від керівників та спеціалістів постійного аналізу виробничої діяльності підприємства в цілому та його підрозділів для прийняття ефективних управлінських рішень.

Оперативний аналіз має не менше, а може навіть і більше значення ніж підсумковий, так як він дозволяє своєчасно виявляти і попереджати недоліки, прорахунки, помилки. Як відомо, реалізація функцій менеджменту має носити циклічний, планомірний та послідовний характер. Отже, оперативний аналіз, як методична складова процедур реалізації функції контролю, дозволяє досягти необхідного рівня циклічності та послідовності. Крім того, результати функції контролю складають нормативну основу для регулюючого впливу на керовану систему, отже саме оперативний характер отримання вказаних результатів дозволяє мінімізувати втручання в функціонування виробничих систем з метою досягнення бажаних результатів основної діяльності.

Оперативний аналіз аграрних підприємств тісно пов’язаний з оперативним і поточним плануванням, бухгалтерським обліком, маркетингом. Це пояснюється задоволенням потреби в інформації та спільністю її джерел. Однак, методологічні підходи та методичні прийоми, що в ньому застосовуються характеризуються певною специфікою, яка, в свою чергу, визначається галузевими характеристиками виробництва.

Джерелами інформації для оперативного аналізу є первинні документи бухгалтерського та управлінського обліку, нормативні та довідкові видання, а також технологічна, соціальна, маркетингова та інша позаоблікова інформація. Однак, нажаль, сьогодні в багатьох аграрних підприємствах оперативне планування майже не проводиться або носить епізодичний характер, а отже не відповідає вимогам оперативного аналізу та унеможливлює прийняття обґрунтованих управлінських рішень.

Перший розділ даного видання присвячений аналізу ресурсного потенціалу, що дозволяє студентам оволодіти методикою його оцінки, прогнозування розвитку та планування потреби в залученні земельних, матеріально-технічних та трудових ресурсів виробництва.

У другому розділі наводиться методика оперативного аналізу виробництва продукції рослинництва, що дозволяє отримувати результати щодо використання оборотних засобів, дотримання технологічних регламентів тощо.

Методичні основи та прикладні прийоми оперативного аналізу виробництва тваринницької продукції розглянуті в третьому розділі даного посібника. В ньому розкриваються особливості аналізу використання ресурсів та результативності господарської діяльності галузі тваринництва.

Четвертий розділ даного посібника присвячений аналізу витрат в основних галузях сільськогосподарського виробництва, а саме, в рослинництві та тваринництві. Детальний розгляд цих аспектів зумовлений тим, що саме моніторинг витрат наразі є основою забезпечення конкурентних переваг продукції підприємства, що закладаються на стадії виробництва.

У п’ятому розділі посібника розглядаються особливості здійснення оперативного аналізу виробничої діяльності переробних підприємств.

Автори сподіваються, що навчальний посібник допоможе читачам оволодіти методикою оперативного аналізу аграрних підприємств та застосувати отримані знання в практичній діяльності.

Навчальний посібник розрахований на студентів вищих навчальних закладів з економічних спеціальностей та спеціалістів-практиків.