Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
org_raschetka03.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
661.5 Кб
Скачать

4

Міністерство аграрної політики України

Харківський національний технічний університет сільського господарства

ім. Петра Василенка

ННІ БМ Кафедра організації

виробництва, бізнесу

та менеджменту

РОЗРАХУНКОВА РОБОТА

з предмету: «Організація виробництва в аграрних формуваннях »

на тему: «Проектування та організаційно-економічне обґрунтування технологій вирощування ярого ячменя»

Виконала: студентка IV курсу групи 44 ОА

Серікова М.

Перевірила:Голованова А.Е

Харків-2012

1. Проектування та економічне обґрунтування технології вирощування сільськогосподарської культури

В нових умовах господарювання підприємства країни, у тому числі і сільськогосподарські, намагаються пристосовуватись до ринкових відносин. Така адаптація підприємств вимагає від них вести свою господарську діяльність зі зниженням витрат шляхом раціонального використання усіх людських, фінансових і земельних ресурсів.

Однією з причин нестабільності виробництва сільськогосподарської продукції в Україні недотримання технологічної дисципліни, що обумовило різке зниження урожайності сільськогосподарських культур. У багатьох підприємствах мають місце порушення сівозмін, нехтування необхідністю та своєчасністю виконання всіх технологічних операцій, результатом чого є суттєві недобори біологічного урожаю та прямі втрати вирощеної продукції, зниження її якості, підвищення затрат. Втрачено науково-обґрунтовану нормативну базу оперативного та перспективного планування, а це негативно впливає на результати діяльності сільськогосподарських підприємств, особливо у сучасних умовах. Тому першочергова проблема для агроформувань - це підвищення технологічного рівня виробництва сільськогосподарської продукції, а також використання економічних методів господарювання. Основою підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва є впровадження сучасних технологій та нормативів.

Для сільськогосподарського підприємства важливим чинником успішного ведення господарської діяльності стає більш досконале використання земельних і технічних ресурсів, адже саме від високопродуктивної сільськогосподарської техніки залежить виробничий процес вирощування сільськогосподарських культур. Підприємству варто підбирати такий машино-тракторний парк для виконання технологічних операцій, який би мав більшу продуктивність за зміну та найменші затрати палива.

Для врахування всього комплексу робіт з вирощування сільськогосподарських культур розроблені технологічні карти по кожній з них. Технологічна карта - це документ, в якому визначається технологія виробництва, технічні засоби, виробничий персонал і витрати на вирощування сільськогосподарських культур.

Технологічні карти вирощування основних сільськогосподарських культур розробляються з урахуванням досвіду кращих аграрних формувань України, досягнень науки, сучасного стану техніко-технологічного забезпечення сільськогосподарського виробництва та прогнозованих позитивних зрушень у найближчій перспективі. Технологічні карти передбачають можливі зміни технологій, техніки та підвищення норм внесення, а також використання інших засобів захисту рослин. Враховуються вимоги ресурсозбереження та мінімального обробітку ґрунту, а також ґрунтозахисних технологій.

Технологічні карти розробляються на перспективу і дають змогу виявити та використати резерви підвищення продуктивності праці і знизити витрати на виробництво продукції за рахунок впровадження більш нової техніки та прогресивної технології і організації праці.

Таким чином, для визначення економічної ефективності удосконалення технології та комплексної механізації виробництва продукції обраної культури необхідно скласти дві технологічні карети вирощування цієї культури: одну при існуючій технології і застосовуваних засобах механізації, а іншу - при прогресивній технології та комплексній механізації виробничих процесів.

У технологічних картах (як у вихідній, так і в проектованій) повинні бути відображені назва й обсяг роботи та збирання і складання даної культури, склад агрегату, норма виробітку за зміну, кількість нормо-змін, витрати праці, тарифні ставки за нормо-зміну, оплата праці з усіма видами доплат на весь обсяг робіт, витрати на автотранспорт, необхідна кількість палива і його вартість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]