Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Privatne_pidpriyemstvo.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
242.69 Кб
Скачать

І. Організаційно-економічна характеристика підприємства

Приватне підприємство «Джерело» являється суб’єктом малого господарювання. Підприємство знаходиться в Харківській області Великобурлуцькому Районі, смт. Великий Бурлук за адресою вул. Терішкової, 2. Засновником і керівником даного підприємства виступає Злобін В. І. Середньооблікова чисельність працівників в період з 2008 по 2011 рік не перевищувала 50 робочих. За даними на 2010 рік підприємство мало в своєму розпорядженні 4328 га землі, яка вся являється взятою в оренду.

Підприємство «Джерело» являється самостійно діючим суб’єктом підприємницької діяльності. Володіє правами юридичної особи, що здійснює свою діяльність з метою отримання певного прибутку.

Метою діяльності підприємства «Джерело» є отримання прибутку, який спрямовується на розвиток самого підприємства та забезпечення росту прибутків власника.

Штат бухгалтерії складається з головного бухгалтера, який забезпечує безпосередню організацію процесу обліку та контролює дотримання єдиних методологічних вимог щодо обліку на підприємстві.

Підприємство займається виготовленням продукції сільського господарства, а саме рослинництвом і тваринництвом.

Вивчаючи обсяг і структуру товарної продукції (Таблиця 1.1) треба зауважити, що підприємство є виробником сільськогосподарської продукції, як продукції рослинництва,так і тваринництва.

Далі розрахуємо основні фінансово-економічні показники досліджуваного об’єкта підприємства «Джерело» сироробний завод» за 2008-2010 роки.

Спеціалізація підприємства – це переважний розвиток однієї чи декількох галузей. Основним показником спеціалізації підприємства є структура товарної продукції. Використовують також непрямі показники, а саме: структуру валової продукції, основних виробничих фондів, витрат праці, посівних площ тощо.

Для визначення рівня спеціалізації підприємства розраховують коефіцієнт спеціалізації, який визначають за формулою:

Кс = 100 / [Σ Рі *(2 * і -1)],

де: Кс – коефіцієнт спеціалізації підприємства;

100 – сума питомих ваг продукції підприємства;

Рі – питома вага окремих видів товарної продукції у загальній вартості продукції підприємства, %;

і – порядковий номер виду товарної продукції у ранжируваному ряду за її часткою у виручці від реалізації продукції починаючи з найбільшої.

Таким чином розрахувавши коефіцієнт спеціалізації отримуємо наступні дані:

Кс1 = 0,244

Кс2 = 0,273

Кс3 = 0,265

Зважаючи на те, що на протязі всього аналізованого періоду коефіцієнт спеціалізації знаходився в межах більших 0,2, можна зробити висновок,що підприємство має середній рівень спеціалізації.

Виробничий напрямок – це якісна характеристика спеціалізації. Визначається за допомогою словесної формули, яка включає з урахуванням переваги усі галузі, питома вага яких у структурі товарної продукції складає більш ніж 25 %. Додатково вказують як розвинуті ті галузі, продукція яких займає в структурі товарної продукції 15 – 20 %.

Отож виробничий напрям підприємства «Джерело» - це вирощування соняшнику. Якщо прослідкувати зміни виробничого напрямку в динаміці, то слід зауважити, що в 2008-2009 році вирощування озимої пшениці займало більше 25 % в структурі товарної продукції, але з кожним роком питома вага озимої пшениці зменшувалася. Так якщо в 2008 році питома вага складала 36,6%, то в 2010 році скоротилась до 4,6 %, тобто зменшилася на 32 відсоткові пункти.

Таблиця 1.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]